Print this page
Вторник, 17 Януари 2012 14:51

'Удължен' електро B-Class по-скоро, но по-далече, отколкото очаквахме

От

Не веднъж сме казвали, че колкото и бавни да изглеждат нещата с електрическата мобилност, добрата стара конкуренция винаги се грижи за наливане на масло в огъня. Това е изцяло от полза за нас, потребителите, особено когато става дума за навлизане на нови и все още скъпи технологии. В България засега само Peugeot и Citroen се престрашиха да предлагат електрически модели и общо взето нямаме повод за нашенски електромобилни новини, особено в германско направление. С пазарни премиери на повечето предстоящи германски електромобили за 2013 г. и през настоящата изглежда ще останем 'на тъмно' откъм електро версии на добре познати у нас марки и модели. За всеобща изненада, обаче, особено предвид предишни изявления, Mercedes-Benz 'променя курса' - демонстрираният по време на Автосалон Франкфурт 2011 електрически B-Class E-Cell Plus електромобил с удължен пробег, планиран също за някое време през 2013-та, ще се продава в САЩ още от тази година. Ох, пак 'отвъд водата'...

От разговор на шефа по глобални продажби в Mercedes Йоаким Шмит с Automotive News по време на автосалона в Детройт преди дни става ясно, че компанията ще предлага новия електрически B-Class с удължен пробег като част от своята гама от компактни коли само в САЩ.

Не че в Европа няма конкуренция, но точно при електромобилите, да не говорим за хибридите, тя все още е далеч от положението в щатите. И предвид старта на продажбите на зареждаем Prius тази година и вече добилия доста популярност Chevrolet Volt, който се продава още от декември 2010 г., решението на Mercedes всъщност не ни изненадва. Добавете Fisker Karma и предстоящия Ford C-Max Energi зареждаеми хибрид и картинката се запълва - разнообразие има, с две думи, макар и не огромно. Но точно тук конкуренцията си казва думата и един по един автопроизводителите сами навлизат в новия сегмент, ако щете просто за да не изостават. Mercedes се ориентира бързо в американската обстановка и въпреки че на този етап липсват повече технически детайли за електрическия B-Class с удължен пробег, ако съдим по демо версията от Франкфурт, би следвало да очакваме около 100 км пробег само на електроенергия, с до 600 в комбинация бензин/електричество. Всичкото това, при максимална скорост от 150 км/ч.

Така съжителстват бензин и електричество в Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus
Така съжителстват бензин и електричество в Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus

Кофти работа за нас в Европа - явно ще трябва да си чакаме повече електро Mercedes, макар и не изцяло електрически, а (с) 'удължен' (пробег), но ако това е утеха, в България все пак трябва да започнат продажбите на няколко 'чисти' електромобила (освен Peugeot iOn и Citroen C-Zero) през втората половина на 2012-та, като Renault Kangoo Z.E. и Renault Fluence Z.E. и дългоочаквания Opel Ampera (европейския аналог на Chevrolet Volt), който току започнаха да предават официално в Англия, разбира се, под името Vauxhall Ampera.

eCars.bg

Прочетено 1304 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:25
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.