Print this page
Понеделник, 23 Януари 2012 08:43

Електромобилен проект за €100 млн – така го правят по финландски

От
Electrictraffic.fi - Супер програма за електрическа мобилност във Финландия

През декември 2011 г. стартира огромен електромобилен проект за областта на финландската столица Хелзинки. Той е част от EVE програмата за електромобилни системи за 100 милиона Евро, администрирана от Tekes, финландска финансираща агенция за технологии и нововъведения. Дългосрочната цел на EVE програмата е да се увеличи размерът на компаниите, използващи електромобили във Финландия от пазар за 200 млн. Евро през 2012 г. до приблизително 2 милиарда Евро до 2020 г...

Проектът е уникално публично-частно партньорство, в което обществени организации работят заедно с частни корпорации, предприемачи и изследователи, за разработване на нови бизнес модели, които ще бъдат тествани във Финландия, но могат да бъдат прилагани и в световен мащаб в бъдеще. Въпреки факта че някои от участващите компании са конкурентни, те си сътрудничат в този проект, защото осъзнават, че без дух на "конкурентно сътрудничество" първите решителни стъпки, които са необходими, за да трансформираме нашите превозни средства електрически, няма да бъдат извървени.

Точно това е и нашето послание към всички в България и мотото ни на всички срещи, свързани с електрическата мобилност, на които имаме шанса да присъстваме.

"На този етап имаме около 15 фирми, които са ангажирани с проекта, но той все още може да се увеличи през пролетта и дори по-късно. Това е отворен проект и е възможно включване на по-късен етап," обяснява Елиас Poyри, координатор на Electrictraffic.fi.

Действителната изследователска и развойна дейност по проекта е разделена на 15 под-проекта, наречени Работни пакети, всеки от които разглежда определен въпрос или поема определено предизвикателство, свързано с електрическия трафик. Повечето от работните пакети ще използват електрическа флота от изпитателни превозно средства, като източник на информационна база.

Electrictraffic.fi проектът работи в три направления, свързани с електрическа мобилност:

Електрически превозни средства

В центъра на проекта са шофьори и пътници на електрически превозни средства: тест флот от 500 електромобила, оборудвани с устройства за събиране на данни, ще предоставя на изследователите информация за производителността на електромобилите в променящи се условия, но също - и може би по-важното - всичко за действителния потребителски опит на хората, които управляват електрически превозни средства.

Интелигентна мрежа

Електрическите превозни средства ще играят ключова роля за увеличаване процента на възобновяемите енергийни източници в електрическата мрежа и следователно има нужда да се разработят по-добра инфраструктура и по-интелигентна мрежа. Проектът ще проучва и интегрирането на възобновяемите енергийни източници в ежедневието на електромобилните потребители.

Интелигентен трафик

Като част от проекта ще бъдат разработвани и тествани усъвършенствани системи за безопасност, интелигентна транспортна система с мобилни приложения за управление на превозни средства, както и технологии за събиране и интегриране на информация за пътната обстановка.

Работен период

Проектът стартира официално на 8 декември 2011 г. и ще продължи четири години. Но "въпреки че проектът ни стартира през декември, ние сме все още в много ранен етап и в момента тепърва обсъждаме различни работни подробности," казва Елиас Poyry. "Компаниите, които участват в проекта получиха окончателно одобрение за публично финансиране, което покрива около една трета от общата стойност на проекта още на 19 декември 2011 г. На този етап имаме финансиране за две години по проекта, но ние със сигурност ще се стремим да го продължи за още две години, като продължим да проучваме поведението на потребителите, както и нови работни модели, на база постигнатото от първите две години, но това ще се преценява допълнително."

Е, ние сме в България и няма значение какво не сме направили досега у нас в направлението електрическа мобилност. Важно е само какво вече правим и не дали, а кога ще постигнем подобни резултати, макар и съизмерими с нашата реалност. Може и да звучи просто, но който иска, намира начин Wink.

[Източник: cars21]

Прочетено 1252 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.