Print this page
Четвъртък, 08 Март 2012 09:29

Кога и къде да очакваме електромобили от Nissan в Европа

От

През 2012 и 2013 Nissan LEAF ще се предлага в повечето държави в Европа

Нашата кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! се развива вдъхновяващо и с напредването й вече се насочваме към подготовката за втората част - Националната електрическа обиколка на България в началото на лятото. Само за година постигнахме много в направлението популяризиране на електрическата мобилност и в подготвянето на българския пазар за развитието на новите ефективни транспортни технологии и нещата наистина вървят много добре. С тази 'жива' електромобилна демонстрация, която ще направим след няколко месеца, очакваното изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили на различни места в цялата страна, предстоящи електромобилни проекти, пазарен дебют на някои нови модели и още много онлайн усилия от наша (и обща) страна, по това време следващата година картината на електрическата мобилност в България трябва да е вече много по-пъстра.

Един от тези нови модели, за които става дума, е Nissan LEAF, който от 2013 г. ще се произвежда в Съндърланд, Англия и това е причината Nissan да очертае мерките, които ще предприеме за подготовка на пазара за тази стъпка в увеличаване на производствените обеми. Планът се фокусира върху подобряване на средата за разпространение на електромобили и още в рамките на фискалната 2012 г. Nissan LEAF ще се продава на много повече пазари, от повече дилъри и със значително подобрена мрежа за бързо зареждане. Така нашата малка на този фон, но изпълнена с отдаденост работа придобива много по-голям смисъл и ни мотивира за още по-добри резултати. Колкото до това дали Nissan LEAF ще се продава в България тази или следващата година, следващите редове ще ни кажат...

И преди да започнем с конкретните параметри, ето как изглеждат нещата през погледа на Nissan:

Това е важна година за Nissan LEAF в Европа и ние сме посветени на създаването на среда, която да спомогне за разпространението на електрическите превозни средства на континента. 2011-та беше невероятна година за нас, с всичките значими постижения, които реализирахме в инфраструктура, дилърска мрежа, стимули и производство и ние очакваме значителен растеж преди старта на европейското производство.

Пол Уилкокс, Старши вицепрезидент Продажби и маркетинг на Nissan в Европа

Това наистина е жизненоважно за развитието на електрическата мобилност и като производител на първия съвременен масов (в истинския смисъл на думата) електромобил, Nissan е в уникалната позиция да направи само за година това, с което започна в САЩ, където електрическият LEAF, чиито продажби стартираха през декември 2010 г., вече се предлага в абсолютно всички американски щати. Ето и планът за Европа:

Разрастване на пазара и дилърската мрежа

През 2012 г. Nissan ще увеличи броя на дилърите продаващи LEAF в Европа почти десетократно, с което ще направи модела достъпен за първи път в много повече страни. Днес Nissan LEAF се предлага на 14 европейски пазара, при общо 110 дилъра. До края на март 2013 г., Nissan ще разполага с над 1000 дилъра активно ангажирани с маркетинга на Nissan LEAF. Всички Nissan дилъри ще бъдат оборудвани със зарядни станции, което ще разшири зарядната инфраструктура за притежателите на LEAF. До 2013 г. Nissan LEAF ще се продава на 24 европейски пазара.

Тестови електромобили

Преди това да се случи ще има значително увеличение на наличните за тест драйв при дилърите бройки LEAF и над 700 дилъра в Европа ще предлагат на клиенти възможност да изпробват LEAF до края на април 2012 г. Схемата ще продължи да се развива в следващите 12 месеца, с постоянно увеличаване броя на тестовите коли.

Намаляване на цената за 30-минутно бързо зареждане и разпространение на услугата

През 2011 г., Nissan пусна свое бъро зарядно устройство в Европа, което се предлага на около 50% по-ниска цена от други подобни устройства (под €10,000). Това правотоково (DC) бързо зарядно устройство зарежда батерията на Nissan LEAF или всеки друг модел с ChadeMo съвместим заряден порт, до 80% от капацитета само за 30 минути.

Устройството е и AC-съвместимо, за да поддържа зареждане на електромобилите на партньора в алианса, Renault, които са разработени за 43kW AC бързи зарядни стандарти. Точно осигуряването на такава съвместимост е причина Renault-Nissan алиансът да залага на стратегия за изграждане на инфраструктура за смесено AC-DC бързо зареждане.

Намаляването на цената на зарядното устройство променя икономическия смисъл от монтажа на бързи DC зарядни точки на ключови места из цяла Европа, което от своя страна прави много по-атрактивна покупката на Nissan LEAF. За широко разгръщане на тази инфраструктура и скоростно развитие през 2012 г. Nissan подарява 400 DC бързи зарядни станции на различни градове и региони в Европа. Тези безплатни устройства ще осигурят на хиляди потребители възможност да се възползват в много по-голяма степен от удобствата на своите електромобили, със значително удължаване на техния пробег.

Тази инициатива идва след споразумение между Nissan и пет от европейските водещи електрически компании и доставчици на зарядна инфраструктура, за ускоряване на доставките на последно поколение бързи зарядни станции, разработени от Nissan, която очаква хиляди ChadeMo бързи зарядни точки да бъдат монтирани из Европа до края на 2012 г. и десетки хиляди ди края на 2015 г.

Nissan LEAF маркетинг кампания

През март 2012 ще започне новаторска онлайн ориентирана кампания около Nissan LEAF: 100 дена за приобщаване на максимален брой хора към 100% електрическото шофиране, представяйки колата на изцяло нова публика с всичките и ползи и уникални предимства. Заедно с тази кампания ще върви нова рекламна кампания на марката, която ще демонстрира LEAF като модерен и новаторски продукт на Nissan, с ТВ представяне на модела за първи път в множество страни.

Производство на батерии във Великобритания

През първата половина на 2012 г. ще започне производство на батерии в завода на Nissan в Съндърланд. Тази важна повратна точка ще бъде първата стъпка към европейското производство на Nissan LEAF. Производството на батерии в Англия увеличава значително гъвкавостта на веригата за доставки и я защитава от промени във валутните курсове.

Производство на модела

Всички тези действия ще поставят основите за базирано в Европа производство на Nissan LEAF, в завода на компанията в Съндърланд. Производството на колата на Острова ще съкрати времето за подготовка, ще увеличи доставките, ще избегне проблеми с колебанията във валутните курсове и ще намали въглеродния отпечатък в процеса на предоставяне на колата на клиента.

"Втори живот" за батериите на електромобилите.

С разрастване на пазара на електрическата мобилност често изникват въпросът какво ще се случва с батериите след демонтирането им от колите. Nissan работи със своя партньор Renault за намиране на подходящи партньори за тестове на "Втори живот" за батериите. Очаква се батериите, демонтирани от електромобили, да бъдат изключително търсени като устройства за съхраняване на електроенергия от възобновяеми източници, особено в периоди, в които пиковото производство и търсенето не са балансирани. Батериите могат да се използват и за резервно електричество в области с ненадеждни електрически мрежи или за балансиране на натоварванията в мрежите. Очаква се, че дори след повторното им използване батериите ще бъдат рециклирани заради високата стойност и рециклируемостта на материалите в тях. Nissan ще обяви допълнително подробности за своята програма "Втори живот" в следващите 12 месеца.

А ние ще попитаме за вас какви точно са плановете за България и ще ви кажем още докато тече нашата Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!. Дано през март или възможно най-скоро и у нас стартира онлайн кампанията за модела. Ще бъде страхотно!

От: Green Car Congress

Прочетено 1673 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 15:00
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.