Print this page
Вторник, 22 Май 2012 20:19

Tesla Model S на пазара точно след месец

От
tesla_model_s_prodazhbi_june_2012

Често с колегите от САЩ си разменяме едно клише – оплакваме се как някой определено модел не се предлага на съответния континент. В Renault ZOE, например, американците няма да се возят. Ние пък изпускаме Tesla Model S. Не че двата модела имат нещо общо, но да илюстрираме "оплакването". Всъщност, точно това сравнение не е най-подходящото, защото може и да не е тази, но от следващата година супер електрическият седан, вече доказано изминаващ над 500 км с едно зареждане на батерията за учудване и на собствения му производител, ще се предлага и в Европа. Кога ще го има в България? О, това е трудно да кажем. Но, виж, днес стана ясно, че в щатите ще го има точно след месец, а първите продажби ще бъдат увековечени в специален интернет уебкаст директно от мястото на събитието...

След като стана ясно, че Model S ще се предлага месец по-рано от обявеното, само можем да си представим какъв труд кипи във фабриката на компанията във Фремонт, Калифорния, а по повод предстоящия официален старт медийният екип на Tesla не спира с подготовката на серия от събития за популяризиране на първата си самостоятелно разработена електро кола, в които да акцентира върху определени атрактивни функции. Ето кои:

Специално разработено регенеративно спиране

За разлика от първата кола в своето портфолио, произвежданият от 2008-2011 г. на базата на Lotus купе, Tesla Roadster, компанията е избрала нова специална система за регенеративно спиране, като ни дава възможност сами да настройваме начина на работата на системата при отпускане на педала за ускорение на Model S. И това е страхотно, защото повече от хората не са свикнали с управлението на електромобил и ще могат да задават настройка, с която системата ще наподобява начина на управление на познатите конвенционални коли или пък да не я включват въобще за повече инерция. Ако още не сте забелязвали това, сега е моментът да ви кажем, че Tesla Model S е първата кола, която в арматурното си табло ще има 17-инчов вертикално разположен сензорен екран, чрез който ще може да се правят настройки и на ренегеративното спиране в зависимост от типа маршрут.

Настройки на завиването

Тук вече сме в позната зона, защото множество коли на пазара вече се предлагат с възможност за настройка на този параметър.

Възможните настройки са Comfort, Standard и Sport, с което Model S покрива повечето изисквания за движение при различни пътища. 

Настройки на окачването

Отначало въздушното окачване, което можем да контролираме сами, Tesla обяви само за топ Signature версията на Model S, но сега има много приятна новина – още два варианта ще се предлагат стандартно с тази функция, което оставя само базовия модел без "въздух в окачването".

Настройките включват "снижаване" на колата за магистрални скорости и по-практичен избор с нормална височина за градски и по-трудни терени.

Първо ще се продава Signature

Типично в свой стил Tesla подхожда различно и първо ще продава най-скъпия вариант на Model S – Signature и Signature Performance. В Европа още няма официален показател, но EPA дава официален пробег от 265 мили на тези два модела, разполагащи с 85-кВтч батерия, което ще направи Model S серийната електрическа кола с най-дълъг пробег в света.

Интересът към колата е наистина огромен и за нея ще трябва да се чака – цялото планирано за производство количество Signature варианти е предварително разпродадено за 2012 г. и сега може да се поръчва само версията с най-малка батерия с капацитет 40-кВтч, чиято цена в САЩ стартира от $49,900 и се очаква с нея да се изминават до 260 км с едно зареждане.

Супер важна информация дойде наскоро от Tesla, която направи така желаните тестове за разход на електроенергия при магистрални скорости. Така може да преценим Model S по съвсем друг начин и да знаем какво можем да очакваме от това неверояно технологично електромобилно чудо.

Прочетено 2068 пъти Последна корекция Вторник, 22 Май 2012 21:51
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.