Print this page
Понеделник, 25 Юни 2012 10:07

Електрическа Tata за по-малко от $20.000

От
Интересите на Tata при електромобилите не са отскоро, но с проекта Indica EV, нещата не вървят с 'бясни' темпове...

Добре познатата и у нас Tata Group, ще се опита да атакува световнте пазари с електромобил, който е надежден и достъпен. Достъпен, та знае ли се - в рамките на 35.000 лв! Неотдавна, автопроизводителят направи подобен опит с конвенционалния модел Nano, но резултатите не бяха равни на очакванията... Сега, в партньорство с френската Dassault Syst?mes, офанзивата ще се повтори, но с електрическа кола!

Най-логичното предположение би било електромобил с показателите на Tata Indica EV, чийто снимки сме ползвали в тази статия и върху който Tata също така работи, но не изглежда близо до реализацията му (все още!) .
В изявление на един от директорите на Tata - Кевин Фишър заяви, че компанията работи с Dassault Systemes "взаимствайки талантите на глобален инженерен екип, за да отговори на високите съвременни изисквания за дизайн и ограничения на разходите, както и да създаде потребителски продукт, с окончателен етикет за цената на превозното средство, по-малко от $ 20,000."

Звучи добре и със сигурност е изпълнимо, при наличие на сериозните съвместни проучвания, осигурената (индийска) работна ръка и база, и грамотната (френска) инженерна подготовка... Както се казва - да са си взаимно полезни :)

При новия електромобил на Tata може да се ползва разработеният за Indica електрически мотор, но е вероятно, френският партньор Dassault Systemes да попромени нещичко...

За съжаление, ние не знаем много повече от това. Няма информация за техническата страна, няма дата за откриване на проекта, нищо... ни-що! Така че, това го броим за обявяване на намерения по-скоро, а не за официална заявка за нов модел електрическа кола в производство. Хубаво е, че има поредно усилие и то международно, да се мобилизира жизнеспособността на електромобилите, обявената цена също показва тенденциите в пазарното им остойностяване - разбира се - според всеки производител! Не ни остава друго, освен да следим за реализацията на Tata, а и да очакваме реакциите на (уплашените) конкуренти в бранша!

[firstpost.com] [eCars.bg] [elektromobili.bg]

Прочетено 1933 пъти Последна корекция Понеделник, 25 Юни 2012 17:23
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.