Print this page
Понеделник, 02 Юли 2012 13:25

Да направим като норвежците: Електромобили без ДДС и още!

От
elektromobili norvegia

У нас вече си имаме много сплотено електромобилно общество, което активно споделя случващото се с електрическата мобилност и в България, и по света. Така днес нашият приятел и съмишленик от {tooltip}БАЕПС{end-link}Българска Асоциация Електрически Превозни Средства{end-tooltip} Мартин Заимов ни светна за едно изключително стимулиращо електро колите събитие в Норвегия. Всъщност, там нещата с е-мобилността са много напред и сега приказката просто продължава и то как само...

Ако трябва да сумираме всичко в едно изречение, то ще звучи така:

Норвежките политици единодушно решиха да запазят данъчните инициативи (включително освобождаване от ДДС) за електромобили в Норвегия до 2018 г.

Освен това ще има нови инициативи, като възможността електромобилите да използват бус-лентите, стига да не създават проблеми за градския транспорт, към което ще се добавят и допълнителни инвестиции в обществена зарядна инфраструктура. Съответно, едва ли някой ще се учуди, че електромобилистите в Норвегия отпразнуваха решението на своите политици в електромобилен парад около държавния парламент. С всичко това Ханс Квисле, благодарение на който тази информация достигна до нас чрез Мартин, се надява примерът на Норвегия да е повече от заразителен и за нас в България и да ни стимулира да постигнем такова развитие на електрическата мобилност у нас. Ето как се веселят в Осло по този повод:

А ето и подробности за норвежката електромобилна подкрепа:

Историческо решение за електрическите превозни средства в норвежкия парламент

На 11 юни 2012 г., норвежкият парламент взе историческо решение - всички политически партии подкрепиха предложението да бъдат запазени всички текущи ползи и добавени нови такива за собствениците на електромобили, най-малко до следващия изборен период през 2018 г. или когато в страната бъдат регистрирани 50.000 превозни средства с нулеви емисии при задвижване.

В същия ден Норвежката асоциация за електрически превозни средства използва случая да промотира своята цел за 100,000 електрически коли в Норвегия до 2020 г.  Сноре Слетволд, мениджър на електромобилната организация се е срещнал с депутати от всички политически партии в Парламента, за да сподели своето мнение за норвежката политика за електрически превозни средства. Председателстваната от него организация представлява повече от половината собственици на електромобили в Норвегия, които определено са доволни от политиката по отношение на електрическата мобилност в страната до момента. Но всички те смятат, че целта от 100.000 електрически коли до 2020 г. е необходима за създаване на устойчив електромобилен пазар и зарядна инфраструктура в Норвегия. И го показват, като дефилират с 80 електрически коли около Парламента, за да изпратят допълнително послание на депутатите.

Ползи за електромобилите в Норвегия:

  • Няма данък при покупка (изключително висок за конвенционални коли)
  • Освобождаване от 25% ДДС при покупка
  • Без такси по магистралите
  • Безплатно общинско паркиране
  • Безплатен достъп до бус-лентите

Има и още - към всичко отгоре добавяме и 3,200 станции за безплатно зареждане на електромобили в Норвегия, а в рамките на тази година из страната ще бъдат монтирани и 70 бързи зарядни станции.

Всичко това няма как да на направи електромобилите конкурентни на колите с ДВГ, което си личи и по цифрите - при население от 5 милиона, Норвегия си има над 7,000 електрически коли - и с тези супер стимули очакваме последните да се увеличават много бързо. Това прави Норвегия електромобилен лидер в световен мащаб, а Осло е-мобилна столица на света, с най-много електромобили на глава от населението в сравнение с която и да е друга столица. Все пак, електро колите все още са само 2.5 процента от продажбите на нови коли в Норвегия и това означава, че пред електрическата мобилност има още много път. С много активност ще го направим по-приятен и гладък. Включете се и вие!

От: Мартин Заимов; Ханс Квисле

eCars.bg

Прочетено 2402 пъти Последна корекция Понеделник, 16 Юли 2012 23:41
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.