Print this page
Вторник, 18 Септември 2012 08:00

Електромобилите на Mercedes вече ще наричаме "Electric Drive"

От
Изцяло електрически B-Class ще видим на изложението в Париж - сега прототип, след година-две - серийно
Това е вече 100% електрически Mercedes (B Class) – Снимка: Mercedes-Benz

Една от водещите авто компании в света може да си позволи – дори е задължително – да направи всевъзможни проби в технологията на моделите си, с цел собствено благоприятно развитие. Mercedes нар?чи своя B-Class за удачен тестови вариант и след като ни представи версиите F-Cell (с водородно задвижване) и E-Cell (електромобил с удължен пробег), сега Daimler демонстрира и 100% електрическа версия на новия B-Class. Ново е и името – разделяме се с "E-Cell" в полза на "Electric drive", което досега се използваше само при smart.

Mercedes-Benz ще представи електрическа концепция на B-Class на Автосалон Париж 2012, разработен в партньорство с Tesla Motors. Точно за тази концепция говорим и нейния пазарен дебют е предвиден за 2014 г. Дето се вика, може и да не четеш натам, освен ако не те интересуват още някои неща по въпроса...

Tesla е производител, който ходи по тънък лед (поне според ИД на компанията Елон Мъск). За повечето анализатори младият производител на електромобили е буквално на ръба и прогнозите за него се менят постоянно. Но Tesla успя да изпълни своите обещания и вече продава първия си самостоятелен електромобил, Model S, който (очаквано за нас) се пръкна предварително и на ebay. Интересно е друго. Улисани в справяне с рецесията и подобряване на конвенционалните си модели, големите авто производители като че ли не вярваха, че Tesla ще се справи и както личи все още не смятат масово, че времето на електромобила е дошло.

Не зная, дали този факт ти е известен, но Daimler инвестира едни $40 милиона в Tesla преди години, а ето че на пазара вече има и електрически Toyota RAV4, макар и в ограничена серия – с други думи, големите разбраха, че по-бързо ще наваксат като се възползват от опита на иначе супер новата в сравнение с тях Tesla Motors.

И ето го поредният продукт на такова сътрудничество – този предстоящ електро вариант на Mercedes Benz B-Class. Специфичното? Това е един от първите продукти, който включва термина "Electric Drive" в името на модела – в бъдеще думичките "Electric Drive" ще носят всички електрически модели леки коли на Mercedes-Benz, Mercedes-AMG и smart.

Концептуалният B-Class Electric Drive е оборудван със 100 кВ електромотор с въртящ момент 310 Нм и това, че е динамичен ни го казват от Daimler, но сме карали електромобили и за нас тази нова приятна динамика вече е като нещо нормално за електрическите коли, макар че на пазара вероятно ще има и "по-спокойни натури". По-интересното е, че електрическият B-Class ще се предлага с 200 км пробег с едно зареждане на батерията и това просто няма как да не ни подсети за Renault ZOE, откъдето тръгва тази тенденция за покачане на пробега с петдесетина километра (ZOE трябва да излезе на пазара в началото на 2013 г.)

Швейцарската BRUSA обяви революционен нов продукт, 22 кВ бордово зарядно за електромобили, способно да зареди електрическа кола от контакт с трифазен ток само за по-малко от час. "Само", защото говорим за зареждане не от бърза зарядна станция. В тази връзка зареждането на батерията на B-Class Electric Drive ще става и от бавни (стандартни), и от бързи зарядни станции, но с новата технология на BRUSA очакваме автопроизводителите да започнат да вграждат по-мощни зарядни устройства в електромобилите, с което времето за стандартно зареждане на техните батерии да спадне драстично. Ще го поемат ли електро мрежите? Е, вярваме, че има кой да ги пресмята тези неща и едва ли някой би хвърлял усилия в продукт, чиито технически параметри на са съобразени с възможностите на мрежата.

Литиево-йонната батерия е монтирана в т.нар. "Energy Space" в пода на електрическия B-Class, точно пред задната ос. Така вътрешното пространство на модела остава като при тези с ДВГ. Всъщност, при електромобилите полека ще трябва да свикваме и с нещо друго – липсата на изпускателна система означава, че в колите ни няма да го има досадния тунел, който минава между седалките.

Не веднъж сме казвали, че Mercedes се бави с електромобилите – VW, Audi и BMW вече тестват свои модели, които се очакват на пазара през 2013 г. Само че всъщност точно Mercedes води в надпреварата при електрическата мобилно, защото удобно пробва електрически задвижващи системи чрез своята марка smart – с един удар два заека, нали Wink? И ето сега на автосалона в Париж освен B-Class Electric Drive, ще станем свидетели и на световната премиера на производствената версия на Mercedes-Benz SLS AMG Coup? Electric Drive и smart BRABUS Electric Drive. Така че, спокойно, електро мерцедесите идват, макар и през 2014-та Cool.

[От: Green Car Reports]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3249 пъти Последна корекция Четвъртък, 27 Септември 2012 11:42
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.