Print this page
Вторник, 23 Октомври 2012 14:51

Електрически велосипед в бяло – Gocycle G2 в България

От
gocycle2_elektricheski_velosipedi
Електрическият Gocycle G2 - сега с хидравлични спирачки и автоматична асистенция - Снимка: eCars.bg

С наистина много подобрения и нови функции дългоочакваният втори вариант вече има над десет поръчки.

Приятно си е, да ти се обадят буквално половин час след доставката на първа брой от нов модел електромобил в България. Да, слагаме електро колелата в тази категория, защото и те са си мобил, нали? А пък електрическите, с асистенция при въртене са интересна и бързо добиваща популярност технология, както се вижда - вече и у нас.

 Cocycle G2 визитка
 Електромотор 250 W
 Батерия 10.75Ah, 22V 
 Пробег  32/64 км
 Трансмисия  3 ск.
 Тегло 15.6 кг
 Цена  5400/6400 лв

Юли от Ecopowersport, фирмата вносител на Gocycle G2 или за по-кратко G2, ентусиазирано ни звънна в понеделник и в приятните слънчеви следобедни часове вече бяхме пред ателието на компанията на Симеоновско шосе с камера и нескрита доза любопитство. Изумително е да виждаме все повече колела при всяко следващо посещение там, разбира се, много от тях електрически. Но сега тръпката се нарича Gocycle G2 – една от първите бройки излезли от завода в Унгария вече е в България, след месеци чакане.

Когато преди време попитахме Юли какво можем да добавим към блоговете-прегледи на продукти и неговото на напомняне за изнасяне на важните данни в табличка в началот дължим тази добавка. Така още "на първа писта" бързо може да добиете представа за основните възможности на продукта, както и за неговата цена.

Външно G2 не се различава почти по нищо от своя първи събрат, стига човек да не обръща внимание на детайлите. Но не са ли те най-важното? Леката изненада от графитения цвят (вместо белия, който очаквахме) веднага ни кара да помислим за ново за заглавие, но един беличък Gocycle G1 изваден от магазина "спасява положението", а и скоро ще има бели "двойки". И още едно уточнение: G2 се предлага в два варианта – G2R и G2S, като всеки от тях съответно в бял и графитен цвят. В момента срещу по-евтиния G2S на сайта на Gocycle седи надпис Out of stock....

Кормило

Първото, което прави впечатление, освен цвета, е новото кормило. Започваме с него, защото в едно колело кормилото е това, което вероятно гледаме най-често. Още повече при такова, с разни светлинки... Между ръкохватките вече има не просто метал – сега мястото е заето от голяма черна плексиглас туба, под която приятно светкат различни светодиодчета. Когато се настаниш на седалката, най-отляво са червените точици, които показват нивото на заряд в батерията. Те са общо 10 и за едно слизане до центъра с колелото преди да дойдем и обратно (нещо от сорта на 10 км пробег) Юли "изхабява" само три от тях – седем все още светят в приятно червено и показват, че има ток за още доста каране. По средата са вертикалните светлинки за предавките, три на брой, а в дясната част, макар да не можахме да ги видим, защото се показват само в движение, са индикаторите за отношение между ускорение и спиране.

gocycle2_kormilo_led_indikatori

Точно там, около кормилото виждаме и нещо друго – аммм, по-скоро НЕ виждаме – край на кабелите и жилата, има само две изкусно скрити тънки маркуча за хидравличните спирачки.

Вилка и рамка

Както си седят един до друг двата модела, лесно се забелязва разликата във вилката – при G2 има специално оформен заоблен маншон, който придава гладкия преход, за разлика от механично свързаните части на първата серия.

Рамката запазва своята форма и в новия модел, с плавните форми и характерния дизайн и вградени компоненти.

Спирачки

По-високото ниво на оборудване при G2 включва хидравлични спирачки – сивият вариант на снимката (G2R). Белите GoCycle 2 (G2S) електро колела вероятно ще бъдат оборудвани само с механични спирачки, но това е и обект на евентуална промяна от страна на производителя.

Каква е разликата между хидравлични и механични спирачки? Най-просто казано, хидравличните спирачки са с "плаващ" спирачен диск и двете накладки се движат еднакво към него. При механичните спирачки дискът е фиксиран за главината, едната накладка е статична, а другата се притиска към диска, което принципно може да доведе до неговото изкривяване.

Батерия и зареждане

G1 изминава до 32 км с едно зареждане. Но при G2 нещата са двойни – пробегът е увеличен до цели 64 км. Не и за теглото на батерията – то е само с 1 кг повече от това при G1. Звучи страхотно! Е, може и да се изравни с G1 по пробег, защото в Еmpower режим максималната скорост достига 32 км/ч, което дава сили за до 32 км пробег. Скоростта в педелек режим е в рамките на законовото ограничение от 25 км/ч.

Батерията е литиева, 10.75Ah, 22V и се зарежда догоре за 5 часа и половина – изумително елегантно – накрайникът на адаптера е като на подобен за лаптоп.

Трансмисия и задвижване

Едва ли е изненада, че предавките са на Shimano, просто трябва да добавим точното наименование – Cleandrive® Shimano Nexus 3-speed. И ако сте си мечтали за колело автоматик, ето ви такова – когато карате на трета предавка и спрете на светофар, например, системата автоматично връща на първа предавка. В движение пък "двоен клик" на бутон сваля с една предавка надолу – нещо като ръчно управление на Tiptronic. Електромоторът е на предната главина и има постоянна мощност от 250 В.

В курбела има вече превръщащия се в стандарт датчик за засичане на движението при педелек колелата. Когато завъртите педалите този датчик автоматично отчита усилието на завъртане и включва електрическата асистенция. Лесно и неангажиращо и е нова функция при G2, която липсваше в G1. Е, липсва и в по-евтиния G2S, засега само топ изпълнението е "автоматизирано".

Снимки и... снимки

Чудесно е, че Ателието на Ecopowersport не е кой знае колко далеч от нашия офис - няколко минути по околовръстното, после спускане по Симеоновско шосе и ето ни там. А ето ги и нашите снимки:

elektricheski_velosiped_gocycle_g2 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_1 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_2 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_3 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_4 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_5 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_6 elektricheski_velosiped_gocycle_g2_7

Какво е нашето мнение

Топъл топъл от първата доставка, оставихме реалния тест за някой от следващите топли октомврийски дни. Предимството на новия, външно почти непроменен модел откъм функции е очевидно. Казваме почти, защото спирачните жила на G1 вече ги няма – G2 разполага с хидравлични спирачки, които остават почти незабележими. Добавянето на автоматичен сензор за асистенция и удобното управление на трансмисията в стил tiptronic – с автоматично и ръчно действие – изглежда изключително удобно.

От разговора ни с Юли стана ясно, че вече има доста питания на потенциални клиенти защо белият цвят е в комбинация с по-ниско ниво на оборудване и вероятно ще провокира промени, които да изравнят нещата. Графитеният модел е стилен и дискретен, но така ни изглежда и емблемата на компанията, която се вижда по-трудно отколкото при белия G2.

Новата батерия с удвоен пробег е подобрение, което няма как да не предизвика вдигане на палци, защото 64 км не са никак малко за велосипед.

Като разглеждаме потребителското ръководство на G2 виждаме още много интересни неща, за което няма да ни стигне още цял ден – та нека оставим запознанството с тях за посещението в магазина на Ecopowersport.

Цена и наличност

Gocycle G2R се предлага за 6400 лв с ДДС, а "по-простичкият" G2S е с хилядарка надолу, за 5400 лв. Интересно е, че компанията започва да предлага изкупуване или възможност за продажба на G1 колела, които очакваме да се предлагат за 2200-2600 лв втора употреба. За новия G2 вече има десетина поръчки, което доказва, че за клеинти не липсват, сега остава само да започнат доставките Wink.

Еcopowersport ще намерите на Симеоновско шосе 34 (посока Околовръстен път) в София.

Снимки: eCars.bg


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Ако имаш регистрация в eCars.bg преди 1 ноември 2012г. значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 8299 пъти Последна корекция Сряда, 07 Ноември 2012 22:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.