Print this page
Понеделник, 12 Ноември 2012 20:13

Хайде да направим така, че да има BMW i и в България

От
bmw_i_elektromobili

За автопроизводителите, електромобилите, разбира се, са продукт, от който те ще искат да печелят.

Точно това ми каза Александър Миланов, изпълнителен директор на BMW Group България, в края на "градските приказки" за ефективна мобилност. Но електрическите модели не са просто нов икономичен модел кола – те изискват ново оборудване за техническо обслужване, обучение на персонал и съвсем не на последно място – изцяло нов подход в маркетинга. Всичко това е свързано с инвестиране на значителни средства, а липсата на обществен интерес към електромобилите не е особено мотивиращ за такива постъпки. Освен ако не променим нещата...

А нещата около електрическата мобилност "плуват" постоянно. Веднъж се появяват едни сигнали, после други, настроенията се менят, мненията се множат. Сега нали става дума за BMW, та в един момент в мрежата се появиха съмнения в намеренията на ръководството на сегашния автопроизводител #1 по отношение на плановете за електрическата мобилност. Слухове много и различни, но ето ти реалността – в телеконференция наскоро сам председателят на BMW, Д-р Норберт Райтхофер, затвърди ангажимента на управляваната от него компания към електрическите превозни средства:

"Ние считаме електрическата мобилност за технология, която има потенциал да достави истинско удоволствие от шофирането, без никакви вредни емисии. Следващата 2013-та година ще бъде революционна за BMW, защото тогава ще започне производството на нашите електрически модели под марката BMW i".

  Д-р Норберт Райтхофер

Не един път в eCars.bg сме казвали, че германските електро модели може и да закъсняват – Renault/Nissan, Mitsubishi, GM и други (за Tesla и Fisker ясно) вече са от две години на пазара със свои електро модели – но за това си има причина. Германците избраха да тестват в продължение на години не само самите електрически модели, но и нашите нагласи. И наистина, сега имаме цялото богатство на социалните мрежи и възможността да комуникираме свободно – та кой разумен човек би изпуснал да използва всичко това.

От друга страна, все някой трябваше да е преди другите. В това отношение японците поеха тежкото бреме на пионерството и вече отиват към производството на второ поколение от първите си съвременни електромобили.

BMW пък започна с два продължителни теста – първо с MINI E, и сега с ActiveE, макар и само в Сан Франциско. Всичко научено в процеса на тези невероятно интензивни тестове – с MINI E sa навъртени общо над 15 милиона километра, а с ActiveE до този момент вече около 5 милиона километра – BMW ще приложи при производството и предлагането на градския i3 от следващата година, а малко след това и в луксозния спортен електромобил с удължен пробег – i8.

После би трябвало да се появи и купе на име i4, което се надяваме да видим на Автосалона в Ел Ейтози месец. На мен ми звучи като сериозни намерения за електромобилите, при това от автопроизводител номер 1!

Но, електромобили не са просто едно ново превозно средство. Не става дума само за новата еко динамика и супер евтиното зареждане. В електромобилите на BMW намират място нови материали като типичните за Формула 1 карбонови панели, а компанията ще се концентрира върху устойчивост по цялата верига. Има и нови предложения за нас – пакети с услуги и екстри, които ще ни предлагат с новия i3. Пакети, които включват съвсем непознати сега неща, като зареждане от източници с електроенергия гарантирано получена от възобновяеми източници. Всичко това са все "елементи", които нямат нищо общо със сегашното предлагане на автомобили. BMW дори строи вятърен парк за да направи BMW i завода в Лайпциг "по-зелен", а и за да предлага електроенергия за зареждане на своите електро модели.

Чудесно, но по време на семинара, за който стана дума в началото, г-н Миланов ни информира, че в Източна Европа ще има три центъра за електромобили на BMW. Но България не е сред тя. Какво? Но защо? Е, ако някой иска да си поръча, няма да му откажат доставка на i3. "Ако Mtel, например", погледна Миланов към представителка на компанията в семинара през няколко стола, "си поръчат 1000 бройки".

Това, ясно ти е, означава, че не смятат България за добър пазар, инвестициите на който ще се изплатят. И при други компании е така. Но хайде да променим това. Не може по улиците ни да има толкова много SUV и скъпи коли, а пък да изглежда, че нямаме пари за електромобили и че сме не атрактивен пазар. Един стандартен BMW 5 струва около 50,000 Евро. Макар и по-малък на вид, i3 има същия вътрешен обем и е толкова по-новаторски. "Петици" в България с лопата да ги ринеш, какъв е проблема за 40,000 Евро, тогава?

Иди при BMW дилър и питай за i3 – покажи, че се интересуваш. Колкото повече от нас го направят, толкова по-голям шанс има да видим i3 и в салоните в България. Нима не би карал/а това бижу? Кажи ми в коментарите отдолу, мнението ти е важно, а производителите следят тези неща Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2039 пъти Последна корекция Понеделник, 12 Ноември 2012 23:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.