Print this page
Понеделник, 17 Декември 2012 18:12

Ключ за Renault ZOE не е ли супер коледен подарък?

От
elektricheski_renault_zoe_purvi_dostavki
Първи на Renault ZOE се качва френският министър Арно Монтебург Снимка: over-blog.fr

Преди края на годината ще има още доставки, а първият к-т ключове е за френския министър Арно Монтебург.

Малко преди Коледа, Renault връчи първите ключове за електрическия ZOE на френския индустриален министър. Според компанията до края на годината (не на света!) ще има още доставки, надяваме се не-министерски :), преди масовата пазарна реализация в първото тримесечие на 2013...

Засега нямаме информация кога ще има електромобили Renault у нас, но пък от коментарите в eCars.bg знаем за наш човек, който живее в Холандия и си е направил ZOE резервация. Ако не по друга, по тази линия най-вероятно скоро ще имаме БГ отзиви за дългоочаквания компактен френски електромобил.

ZOE е първата съвременна изцяло проектирана като електрическа от самото начало кола на Renault. И Twizy е на четири колела, но е по-скоро в клас АТВ Wink. Лично ние, засега сме имали възможност да пипнем само Fluence Z.E., който беше изложен на щанда на Renault на Автосалон София 2011. Да, през 2012-та автоизложение в София нямаше. Нещо от сорта беше организирано по време на пловдивския панаир.

Във Франция си имат €7,000 отстъпка за покупка на роден електромобил, което сваля базовата цена на ZOE до суперрррр атрактивните €13,700. У нас има предложение за 5,000 лв кредит от същия тип, но засега в бюджет 2013 влезе само освобождаването от годишен данък на електромобилите.

Но и това си е стъпка. Първо два града с безплатна синя зона за електромобили в София и преди това в Бургас, сега и без данък, дано от другата година и с 5,000 лв отстъпка Cool. Ето, днес в Стара Загора Фулчарджър откри пет станции за зареждане на електромобили. Това е важно, защото станциите може и да не се използват сега, но разпространението им из цялата страна е предпоставка да не мислим за зареждането като за проблем, нали?

И накрая, малко статистика, за да добиете представа как вървят нещата с електромобилите на Renault из Европа. Към края на октомври 2012 компанията продала над 16,600 електрически превозни средства на стария континент, с 4,566 продажби във Франция (включително 1,999 Twizy-та).

Електромобили Renault може отдавна да се купят от различни европейски държави, но фактът, че засега у нас няма внесени такива, означава, че новата технология е причина да чакаме официален внос и сервизна поддръжка от дилърите у нас. През 2012-та не стана, наред е следващата година. Да видим Wink! Пък и , питайте бре хора, търсете, ако искате електромобил. Така може да ускорите нещата Surprised!

[Източник: Renault]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2261 пъти Последна корекция Сряда, 02 Януари 2013 21:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.