Print this page
Вторник, 08 Януари 2013 19:47

За по-сигурно, я да им "вкараме" малко шум на електромобилите ;)

От
elektromobili_zvuk_bezopasnost_peshehodci
За безопасност, електромобилите ще трябва да генерират звук при ниска скорост

Още при първото ни качване в Opel Ampera през май 2012-та веднага пробвахме "пешеходната" бибитка. Върши работа, но май отиваме и към "постоянни" звукови добавки в електромобилите...

"Мълчанието на агнетата електромобилите" предизвиква притеснения. Особено за хора с увреждания. Но и по принцип. За пешеходци, велосипедисти и други, та различни асоциации смятат почти безшумното бавно движение на електромобилите за потенциално опасно. А когато има притеснения за безопасността на хора, трябва да се взимат мерки – човешкият живот е безценен. И ето, предлагат ни варианти, сред които да си избираме...

Предложението не е българско или пък за България, но това не е от значение, защото безопасността е важна за всички хора, във всички държави. Направено е на 7 януари от Американската администрация за безопасност на магистралния трафик {tooltip}(NHTSA){end-link}National Highway Traffic Safety Administration{end-tooltip}, която публикува предложение за въвеждане на изискване електромобилите да генерират шум или звук при движение с ниска скорост. По поръчка на Конгреса отпреди три години...

Причината

Според организацията с генериране на звук при движение на електромобили до 30 км/ч броят на пострадалите (в Америка) ще намалее с около 2,800 в рамките на живота на превозните средства от всяка моделна година.

Колко ще струва

Да, това, ще струва пари на автопроизводителите. В публикувания на страницата на NHTSA материал има изчисление, според което добавянето на звукова система ще струва около $30 на кола или $23,5 милиона за цялата автоиндустрия до 2016 г. Интересното тук, е, че за такава сметка трябва да има много голяма яснота какъв брой електромобили и хибриди ще бъдат продадени в този период от време. Сега тази сметка няма да можем да направим, но в NHTSA май нямат проблем със сметките и допълват, че добавеното тегло ще увеличи разходите за гориво/енергия с около $5 за целия жизнен цикъл на едно превозно средство, което прави общо $35 горница. Има известна доза субективност, но сметките трябва да се правят и тепърва ще става ясна дали реалните ще отговарят на тези предвиждания.

Нужно или препоръчително?

За да покрият изискванията, автопроизводителите ще трябва да добавят говорители, звукът от които да се чува на улицата, разбира се, защитени от атмосферни и пътни "елементи". Nissan, Toyota, Chevrolet, Ford и други вече са добавили такава "екстра", но с опция за включване/изключване, само че с новото предложение няма да можем да деактивираме системата за издаване на предупредителен звук в движение. В NHTSA смятат, че това ще застраши безопасността на пешеходците, но засега в документа на администрацията има една неяснота – дали колите ни ще трябва да издават звук и на "празен ход". Нашето мнение, е, че системата може да се активира автоматично при потегляне и да се изключва след определената от регулаците скорост а и, да му се не види, при електромобилите няма такава тъпотия като празен ход.

Сега остава да ударите едно ухо на предложенията за електромобилни звуци на NHTSA. Ама наострете слуха, че спокойно може да пропуснете важното. Всеки от аудио примерите има пътен шум и малко преди средата се включва съответния електромобилен звук. Ако до третия файл не различавате нищо, не се притеснявайте, и с нас беше така Laughing.

Целта на този на блог, освен да ви информира по изключително важната тема "пешеходци <> електромобили", е и да потърси мнението ви. Често молим за него – обратната връзка е важно нещо – ще го направим и сега. Не се колебайте да се включите в коментарите отдолу – казусът (все някой ден ще) има значение за всички ни.


P.S.

И каква стана тя сега? Дълги години правехме колите с ДВГ все по-тихи, а сега новите електро коли от самото начало трябва да им "вкарваме" шум. Добре че след като дълги години снижавахме разхода, пак на ДВГ колите, сега не се налага да вдигаме този, ниския, на електромобилите Laughing.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1592 пъти Последна корекция Вторник, 08 Януари 2013 21:50
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.