Print this page
Неделя, 17 Февруари 2013 13:50

Nissan LEAF 2013 – реален пробег, разход и цена на зареждане в България

От

nissan leaf 2013

В този блог: Официално, пробегът на Nissan LEAF 2013 e 121 километра с едно зареждане на батерията.

Време е за нов блог за Nissan LEAF, с актуална информация за пробега, разхода и цените за зареждане в България. Когато в края на 2012 г. бяха обявени промените в модел 2013 на Nissan LEAF разбрахме, че пробегът на електромобила ще се увеличи с 15%. В нашия блог за новите неща в Nissan LEAF 2013 уточнихме, че става дума не толкова за увеличение на официалните 117 км (в САЩ), колкото за подобрения в различни системи и компоненти, които да гарантират в по-голяма степен този пробег. Сега на стикера на Nissan LEAF 2013 вече има новите официални данни на американската агенция за защита на околната среда (EPA) – пробегът е нараснал малко, до 121 км. Ето, увеличението наистина е скромно, но с усъвършенствана отоплителна система и подобрения в батерията, сега японският електромобил трябва да постига този пробег в много по-голяма степен...

Nissan LEAF 2013 пробег, разход и зареждане
Пробег 120 км
Време за зареждане 4 ч. (с 6.6 кВт бордово зарядно)
Разход еквивалент (ср/гр/изв) 2/1.8/2.2л/100км

Това последното означава, че дори в студено време или при не толкова благоприятни условия, подобренията гарантират, че пробегът няма да спада колкото преди. Защото, ако знаем, че електро колата ни трябва да изминава 115-120 км, а поради различни фактори пробегът й всъщност е 70-90 км, няма как да се чувстваме комфортно.

Още е зима, а в щатите модел 2013 вече се предлага при дилърите, което означава, че до месец-два вероятно ще разберем дали корекциите наистина гарантират повече пробег на студено. Това е особено актуална тема сега, след разразилата се словесна война между репортер от Ню Йорк Таймс и ИД на Tesla Motors, Елон Мъск. Поводът е злополучният тест драйв на Джон Бродър, според когото оставеният от него нощес в студа, без да е включен в мрежата Model S, е загубил значително количество от заряда в батерията си. Последва отговор от Tesla Motors и аналогичен (и успешен) тест на CNN, с опит за възпроизвеждане на всичко направено от Бродър, но температурите бяха различни. Група собственици на Model S също направиха тест, за да докажат на Бродър, че проблемът не е в колата, но че батериите на електромобилите (сега) имат проблем със студа е пределно ясно и точно затова подобрения като това в Nissan LEAF 2013 са добре дошли.

Важно уточнение за зареждане на Nissan LEAF в България!

Nissan LEAF още не се предлага в България и това може да стане чак през 2015 г. (Актуализация: към края на януари 2017 г. все още няма такова), но ако решите да се сдобиете с такъв от друга държава още сега, бил той нов или втора употреба, добре е да знаете как стои въпросът със зареждането в България.

Разликата между модел 2010-2012 и модел 2013 е в това, че обновеният модел има опционално 6.6 кВт бордово зарядно устройство, с което зареждането е около два пъти по-бързо (около 4 часа) от това на първия вариант, който се предлагаше само с 3.3 кВт зарядно. Бързото зареждане до 80% става за половин час.

Зареждането на електромобили засега е или лично или обществено. Лично е в собствения ви гараж или пък на фирмения паркинг. Общественото е на публични зарядни станции. Ето за какво да внимавате при обществено зареждане на Nissan LEAF или подобен електромобил в България:

  • Как се отчита зареждането: на време, на количество енергия или е с фиксирана такса;
  • Каква е цената за зареждане на кВтч, ако има такава информация;
  • Ако зареждането е по фиксирана тарифа пресметнете дали цената е добра;
  • Внимавайте как операторът/доставчикът/търговецът представя тарифата.

Ето и някои примери за поясняване:

За да може да направите бързо сравнение е добре да знаете какво е максималното количество електроенергия, която може да заредите във вашия електромобил. За Nissan LEAF това е:

  • Капацитет на батерията: 24 кВтч (няма промяна спрямо модел 2010-2012)
  • Макс. възможен заряд (използваем капацитет): около 20 кВтч 

Така, ако една оферта е например "12 лв за пълно зареждане, достатъчно за 150 км пробег", вече знаете, че това няма как да стане, защото официалният пробег на Nissan LEAF с едно зареждане е около 120 км. По-вероятно е зареденият за 12 лв ток да ви стигне за 100 км (ОК, 120 км с модел 2013). При цена на горивата от 2.6 лв/литър, за 12 лв ще заредите около 4.5 литра гориво. Което значи, че (откъм разход) все едно имате (дизелова) кола, която харчи 4.5/100. А такива не е като да няма. Съответно в домашни условия същото зареждане на Nissan LEAF ще ви струва макс. 3.6 лв (20 кВтч по 0.18 лв с ДДС дневна тарифа) или дори под 3 лв на нощна тарифа – разликата в цените може да направите сами. (Разбира се, вероятно ще има хора да постигат и над 150 км с икономично шофиране на Nissan LEAF 2013, но за сравнението използваме официалните показатели.)

В обобщение

От Nissan LEAF 2013 може да очаквате:

  • Реален среден пробег от около 120 км със заредена догоре батерия;
  • Стандартно (бавно зареждане) за около 4 часа (двойно повече при предишния модел);
  • Еквивалент на разход на гориво: 2/1.8/2.3 л/100 км - 2.4/2.2/2.6 за модел 2010-2012 (ср/гр/изв).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 22478 пъти Последна корекция Неделя, 29 Януари 2017 00:21
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.