Print this page
Неделя, 02 Юни 2013 18:18

Турски електромобил на пазара! P.S. Не го наричайте Corolla...

От
В този блог: Освен Renault Fluence Z.E., турците произвеждат и собствен електромобил, засега наречен DMA
Prilicha na Corolla, no ne e
Турският електромобил DMA: 280 км пробег; 1200 продажби (прогнозно) за 2013; 102.000 лв...

Официалната премиера беше преди месеци, но сега, факт: вече реално в продажба – турският електромобил, асемблиран от Derindere Motor Cars (DMA), 'Роден с шепот, а не с рев'!

В последните няколко дни, новините от Турция са обезпокоителни и тревожни, особено след днешното изявления на нашето Външно министерство: 'Да се избягва района на площад "Таксим", централните части на кварталите Бешикташ и Бейолу, както и местата, където се струпват много хора.' На фона на тази гореща тема, разбираемо няма как да изпъкне друга новина, при това с положителен характер: електрическа кола, асемблирана изцяло в Турция от дъщерно дружество на Toyota, вече е при дилърите, на свободна продажба.

След шумен дебют през февруари и леко комични елементи при представянето пред турската аудитория (при демонстративното каране в шоурум, единият от мениджърите на DMA (компанията-производител), подкара електромобила назад, вместо напред, предизвиквайки объркване, смях, а и стрес сред гостите), електрическата кола – двойник на Toyota Corolla – е вече достъпна за клиентите си.

Разработката на колата е отнела 6 години, но фактът, че вече е в продажба, е "...сериозна стъпка напред за зелените технологии и автомобилната промишленост на Турция" – по думите на Юндер Йол, шеф на директорския борд в DMA. И е прав, разбира се; независимо че турците произвеждат вече електромобил – Renault Fluence Z.E., сега става дума за 'техен си' модел. Хем техен, хем интернационален :)... защото: купето е на Toyota Corolla седан, засега дори си няма име и е с 'тойотското' лого; литиево-йонните батерии са японски – ползват се и от Toyota-модели; електромоторът е американски, от Remy International – с него са оборудвани някои зареждаеми хибриди, включително сред 'зелените' модели на Mercedes.

За да бъдем коректни, трябва да признаем, че комбинацията на тези компоненти в безименната кола DMA, определено има обещаващо бъдеще. Батерията позволява градски пробег от 280 км и може да се презарежда с конкретен адаптер, който се включва в стандартен електрически контакт. Зареждането отнема около осем часа.

Тези приятни данни се допълват от традиционния недостатък на електрическите превозни средства: продажната цена. Цената е $68.000 (точно 102.000 лв), което е 'соленко' – поне за този клас кола, но за цените на електромобилите сме изписали доста...

В южната ни съседка също няма субсидии при покупка на електромобил, а според Беркан Байрам – редактор на списание Електромобили и Хибриди – проучване на журнала сочи, че когато турците решат да харчат много пари за кола, предпочитат да е "луксозна, бърза и... германска". Моторът на Remy не е за подценяване, но цената на електромобила го прави труднопродаваем.

DMA се хвърля в директна битка със световните автомобилни гиганти, включително дружеството-майка Toyota. Докато Toyota е пионер в разработването на хибридната технология, турците 'поемат' изцяло електрически курс. Всеки със стратегиите си - Nissan е инвестирал около $5 млрд. (!!) за разработване на електромобилността към днешна дата, но скоро самият Карлос Гон – най-големият човек в Nissan – заяви, че компанията ще се стреми да развива и разработва хибриди, и водородни клетки в бъдеще.

Do 3-4 godini bateriite shte pozvolyavat 1000k  probeg na elektromobiliteСпоред шефа на DMA, до 3-4 години електромобилите ще изминават 1000 км с един заряд на батерията. Лелеее, супер!

Йол – шефът на DMA, мисли по друг начин. "Аз не вярвам в бъдещето на хибридите, честно казано, те само усложняват нещата. Технологията на електромобилната батерия може да се промени с точната инвестиция, и ще видите, три до четири години от сега, ще има батерии, осигуряващи 1.000 км пробег!", каза той.

Дано до тогава, DMA да имат име за електромобила си. Компанията казва, че се надява да продаде 1200 електрически коли до края на 2013. Пожелаваме!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2552 пъти Последна корекция Понеделник, 03 Юни 2013 23:04
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.