Print this page
Неделя, 16 Юни 2013 05:56

В Германия фирмените електромобили вече са с до €10,000 по-евтини

От
otstupki-elektromobili-germania
С отстъпка до 10,000 евро електромобилите ще станат доста по-атрактивни в Германия
В този блог: В петък в Германия най-накрая са одобрени данъчни стимули за фирмени електромобили.

В Германия колите се облагат с фиксирана месечна такса в размер на 1% на цената. Така електромобилите, които все още са по-скъпи от колите с ДВГ не са особено атрактивни. Но с гласуваната в петък законова промяна нещата се променят значително – със задна дата (от 1 януари) в сила влиза следното облекчение:

Отстъпка от – €500 на кВтч, максимум €10,000!

Така отстъпката е базирана на капацитета на батерията и ще надхвърля дори помощта от €7,500, която дават във Франция.

Сметката показва, че повечето от наличните на пазара сега електромобили влизат идеално в тази нова субсидия, защото за 20 кВтч батерия получаваш €10,000 отстъпка. Така, модели като Nissan LEAF (с 24 кВтч) или Renault Kangoo Z.E. с подобна по капацитет батерия, ще струват с десет хиляди евро по-малко. За коли като Tesla Model S с големите батерии от 60 и 85 кВтч максималната дотацията е далеч под капацитета на батерията. Но сумата си е все така внушителна и очакваме да раздвижи силно германския електромобилен пазар.

Има и един логичен елемент – с времето батериите ще поевтиняват, затова и субсидията намалява. Това става с €50 годишно, докато се се стигне до €50 годишно. Така, през следващата 2014-та ще отстъпват по €450 на кВтч и т.н.

Засега дотацията важи само за фирмените коли, но в Германия корпоративните клиенти съставляват около една трета от пазара и се очаква много фирми за пристъпят към покупка на електромобили. Дали и кога личните електромобили ще се купуват с такава отстъпка сега не е ясно, но все отнякъде трябва да се започне.

Хубавото е, че новият закон важи и за електромобили като Nissan LEAF, и за електромобили с удължен пробег като Opel Ampera. Максималната отстъпка следва да направи покупката на електромобил в Германия много по-атрактивна, отколкото досега. В България имаме предложение за 5,000 лв, което се надяваме да влезе в бюджета за 2014 г. Интересно е дали български фирми със свои представителства в Германия ще се възползват от новото облекчение.

[Източник: Reuters]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1951 пъти Последна корекция Сряда, 19 Юни 2013 09:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.