Print this page
Сряда, 04 Декември 2013 07:37

Електричка + ванкел = Mazda 2 RE

От
mazda 2 re range extender
В този блог: Електро Mazda 2 с мини ванкелов мотор за удвоен пробег звучи като много добра идея.

В Mazda не са много по електромобилите. На пазара и в момента няма нито един електро модел на марката. Е, ако не друго, поне се ориентират към хибридите. Ето, на скорошното Tokyo Motor Show беше световната премиера на Mazda 3 SkyActiv Hybrid.

Има все пак и нещо електрическо. Mazda 2 на ток се разработва се от 2011 г., а сега като вариант се появява и версия с удължен пробег. И той е все още само за показ на автосалон, но е от много малкото на този етап компактни електромобили с малък ДВГ за повече пробег. А това е технология, за която често става дума в коментарите под блоговете в eCars.bg!

По габарити Mazda 2 се доближава до BMW i3, но не и по спомагателния двигател. При BMW той е два цилиндъра и обем 650cc, а при Mazda, наполовина 300-кубиков ванкелов мотор с мощност 30 кс при 4500trs/min, които се трансформират в 20 кВ чрез генератор.

mazda 2 re range extender 1Под предния капак на електрическия Mazda 2 RE е леко пренаселено

С този малък обем и 9-литров резервоар цялата тази допълнителна система тежи само 100 кг. Mazda твърди, че с нея пробегът на електрическия Mazda 2 ще се удвоява, но засега не знаем дали това ще е като при BMW i3. Там удължаването на пробега е за сметка на намалена обща мощност на системата, защото целта е просто да се стигне до място за зареждане с ток, не да се кара на бензин както обикновено.

Чудесна работа, ама да вземат и на пазара да я изкарат!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 5708 пъти Последна корекция Четвъртък, 12 Декември 2013 09:48
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.