Четвъртък, 02 Юни 2011 20:00

Електрическото BMW i3 на автошоуто във Франкфурт

От
Демонстрация на i-платформата за електромобили на BMW

Според източник, близък до BMW, германският автопроизводител работи усилено, за да представи пет модела на автошоуто във Франкфурт през септември, включително дългоочакваната електрическа кола i3.

BMW не издава подробности около масовото производство на електромобила, макар че в публичното пространство вече се появиха технически подробности: 112 кВ мотор и любимото на BMW задно задвижване, батерия, способно да задвижва колата поне 150 километра и цена от около $35,000 (~48,000 лв)...

С тези спецификации, BMW i3 е в горния край на този ценови клас и параметри сред пуснатите вече коли на пазара като Nissan Leaf 2011 и Chevrolet Volt 2011.

Но за разлика от много от днешните коли на пазара, шасито и вътрешните компоненти на i3 ще бъдат изработени почти изцяло от леки композитни материали, за намаляване на теглото на колата. Няма ги стоманените и алуминиеви панели на конвенционалните коли и на тяхно място ще има карбонови и други здрави, но леки материали.

"Отслабването" означава по-лека кола, а това от своят страна води до по-голяма енергийна ефективност, така че очакваме i3 да харчи наистина малко (ток разбира се), когато излезе на пазара през 2013 г.

Честно казано ентусиазмът (поне нашият) около новите модели свършва дотук, защото според информацията, i3 ще бъде единственият електрически модел на BMW на автошоуто във Франкфурт. Убедени сме, че в авто сайтовете има достатъчно информация за тях, в която се използва означението V8 с всякакви технически комбинации около него, но нашата работа и цел е да следим електромобилното бъдеще и във Франкфурт, на щанда на BMW погледите ни ще бъдат обърнати към електрическото i3, макар че все още се очаква официално потвърждение от BMW, дали електрическият мъник ще бъде показан на изложението, но предвид факта, че ActiveE ще се продава на лизинг на избрани пазари от есента ни кара да вярваме, че i3 ще бъде показан след няколко месеца.

Прочетено 1311 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:29
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.