Print this page
Вторник, 10 Май 2011 10:00

Електромобилите са 'у дома' и в Испания

От
Испания е поредната европейска държава, подпомагаща пазара на електромобили

Испанското правителство ще отпусне €72 милиона за субсидиране при закупуването на електрически коли с литиево-йонни батерии. Премиерът Сапатеро даде окончателно одобрение на постановлението, разрешаващо субсидиите.

Премиерът Сапатеро е одобрил субсидирането

В пакета одобрен от правителството е и мярката за предоставяне на законова рамка за насърчаване на изграждането на зарядни станции за електромобили на паркинги и пред търговски центрове. Друга част от инициативата е правото на преференциални цени на електричеството, когато колата се зарежда извън границите на пиковите натоварвания.

Кандидат-купувачите, независимо физически или юридически лица, ще могат да кандидатстват за държавната субсидия в размер на 25% от продажната стойност на електромобила - преди облагането му с данъци, но не повече от €6,000 (около 11.700 лева).

за големите електрически машини, субсидията ще е по-голяма

За по-големи електрически превозни средства - рейсове и камиони, например - субсидията ще е 25% от общата търговска стойност, а размерът и ще достига от €15,000 до €30,000, според вида и предназначението на електровозилото. В момента по пътищата на Испания се движат около 20.000 електромобила, но според тамошното министерство на транспорта, този брой ще нарасне до 250,000 през 2014г.

Източник: [evwind.es]

Прочетено 11050 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:28
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.