Print this page
Събота, 24 Март 2012 23:00

Хибриден Mercedes E300 с цена от 101.010 лв (видео)

От

Навлизането не електромобилите в масовото движение става не толкова бързо, колкото бе прогнозирано - това вече сме го коментирали. Твърде вероятно е възприемането им да стане по-безболезнено и плавно – особено сред недоверчивите потребители - ако хибридните модели послужат за 'мост' между двете технологии (електрическа и горивна), предлагайки ни комбинация между най-доброто от тях. По тази линия се 'движи' и един от най-големите (ако не и №1) в бранша – Mercedes. Започваме с две впечатляващи цифри от един такъв проект - разход 4.2 л/100 км и 109g CO2/ км от Mercedes E-Class – това е, което обеща самия производител, за новия E300 BLUETEC HYBRID.

Mercedes обяви икономия на гориво от 35% в сравнение с еквивалентен E300 CDI. Тези резултати са получени чрез използването на 4-цилиндров дизелов двигател, който 'притежава' 204 кс и 500 Нм въртящ момент. Хибридният модел е оборудван с литиево-йонни батерии, система KERS, както и 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител. Максималната скорост е ограничена до 242 км/ч, а събитието 'от 0 до 100' се случва за 7,5 секунди. Дизеловият двигател е комбиниран с електродвигател 20 кВ и 250 Нм.

Доста важни показатели отметнахме, стигаме до цената: в Германия Mercedes обяви база от € 51.794 за версията седан и € 55.007 за комби.

Mercedes - първо хибриди, по-натам електрически модели...

В града хибридният E-Class използва стоп/старт система за движение при ниска скорост, осъществявано изцяло на ток. Стартът от място също е в напълно електрически режим и това е една от причините за значителното подобрение в икономията, защото точно при потегляне колите изгарят най-много гориво. Електрическият мотор може да се използва и за подпомагане на двигателя с вътрешно горене при интензивно ускорение.

Mercedes показва и новаторския режим 'Плаване' – само при скорости под 160 км/ч на автомобила, електрическият режим е 'активен', докато батерията се изтощи, а след това колата 'се връща' към двигателя с вътрешно горене, без специално предизвестие към водача. Е, ще търсим инфо от БалканСтар, да видим кога ще е тук E300 BLUETEC HYBRID.

eCars.bg

Прочетено 6268 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:09
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.