Print this page
Вторник, 24 Април 2012 14:27

ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!: Съвети за покупка "на старо"

От
opoznai_elektromobila

В коментарите за цените на електромобилите в някои от нашите статии се виждат неща от сорта на "за тия пари знаеш ли какъв джип ще си купя". В същото време други коментари казват неща от рода на "държавата не прави никакви отстъпки за покупка на електромобил като в други страни". Ама, момент, за джипове у нас отстъпка има ли? "С тоя бензин направо ни разсипват". ОК, де, тогава защо се натискаме на "джипове". В момента си правя сметката за пътуване по празниците и както и да го въртя със служебния бензинов ван ще се ръсна 150 лв. Пък един приятел ще пътува с електро колата. Да, минава само 150 км и трябва да спира, че да зареди. Ще стигне по-бавно. Но за 5 лв в едната посока. И 4 лв да стане бензина, като гледам, ние пак ще си ламтим за "джипов комфорт", че "в тия сапунерки за по 30 хиляди евро да си се возят тия дето са ги правили." Кофти работа, много плюем, пък защо нямало у нас електромобили. Кофти пазар сме, "джипов". Затова. Или пък не. Ако мислите по друг начин и сте готови да си купите електромобил, имате два варианта. Да почакате още няколко месеца, докато в България стартират продажбите на Opel Ampera/Chevrolet Volt (и по-късно и на други марки и модели) или пък "на старо", защото такава покупка от Германия или друга държава може да направите и сега с вече доста големия избор. Ето някои съвети за покупка на електромобил втора употреба:

Батерия и пробег

Преди да изберете електромобил, трябва да пресметнете среднодневните разстояния, които изминавате с кола. Батериите на електро колите все още позволяват ограничен пробег (в общия случай 150 км) и ако пътувате на по-дълги разстояния, предвид отнемащото около 6 часа презареждане, няма да се справяте навреме. Тези около 150 км важат за литиево-йонните батерии. Когато купувате електромобил на старо проверете много внимателно с какви батерии е оборудван. Повечето сегашни модели има литиево-йонни батерии, но при конверсиите и малко по-старите модели се срещат оловно-киселинни батерии, които осигуряват доста по-малък пробег (до около 70 км) и цикли на зареждане/разреждане (до 1,000). Уверете се също така, че гаранцията на колата не е нарушена по някаква причина - потребителска преработка или "направи си сам" ремонтче. Първите масови съвременни електро коли се предлага средно с 8 години гаранция на батерията и поне засега сте защитени от изненади, а автопроизводителите полагат сериозни усилия да направят батериите максимално качествени и издръжливи, защото в противен случай, с такава дълга гаранция ще реализират доста загуби.

Правилно зареждане

Гаранцията е хубаво нещо, батерията ви е "защитена" за 8-10 години или до 100,000 км, но е много важно да се информирате как е шофирана колата и дали батерията е загубила част от капацитета си, което за една година употреба, например, е много малко вероятно, но не невъзможно. Ако колата е била ползвана за по-дълги пътувания и има опция за бързо зареждане, която е използвана по-често, батерията едва ли ще е повредена и автопроизводителите не поставят ограничения за броя бързи зареждания, но съветват да се придържате към бавния заряд при сегашното ниво на технологиите.

Захранване

Преди покупка на електро кола е най-добре да проверите захранващите кабели и въобще работата на силовата електроника. Няма механик подръка? Няма въобще? Няма проблем - обадете ни се и нашият технически екип ще ви помогне. Има и друго нещо за проверяване, но за него ще ви е нужен електротехник. За да сте сигурни, че няма да се получи проблем със сградната електроинсталация потърсете техник от електроразпределителното ви дружество или друга подобна компания, който да направи измервания. В противен случай има риск от претоварване на електрическата система, особено предвид възрастта на "кабелажа" в повечето ни сгради. Всъщност в много държави електро компаниите вече са се подготвили и продават домашни зарядни устройства и предлагат пълна гама услуги около зареждането на електромобили. Дали изоставаме у нас? Май да, но точно затова ние полагаме ежедневни усилия с нашите интернет страници, за да наваксаме изоставането чрез разпространение на информация и предлагане на услуги.

Проверете цените преди покупка на електромобил!

Колко струват електрическите коли в момента? Това може да разберете от нашата статия за електромобили: цени и модели. Въпросът беше риторичен - просто ви напомняме да разгледате добре предложенията. Сега може да се купи нов електромобил за сносна цена, но в държави, в които има дотации, като Франция, където нов Renault Fluence Z.E. струва €21,000. Общо взето цените варират в диапазона €20,000 - 50,000, но електромобилният пазар тепърва ще се развива и цените ще падат. Както винаги може да направите справка в някой от големите сайтове като mobile.de и съответно mobile.bg, когато на нашия пазар започнат да се появяват електромобили и никак не на последно място, да следите редовно eCars.bg и Elektromobili.bg, където винаги ще намирате актуална информация за всичко, свързано с електромобилите.

Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!

Прочетено 6302 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:09
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.