Print this page
Четвъртък, 28 Юни 2012 12:00

По-евтини батерии за електромобилите? Възраждане на стари технологии

От
Новата-стара технология, поизтупана от прах и осъвременена, ще помага за намаляване на цените на електромобилите

Високите цени на батериите влияят на общата цена на електромобилите и са едно от 'перата' в бюджетите на компаниите, което трябва да бъде постоянно следено и редуцирано. Нови разработки, нови технологии, скъпи проучвания... Вдъхновението може да дойде от най-странни места, но в прогресиращия свят на електромобилните технологии, малцина са допускали че може да се появи 'със задна дата'. Доста задна - от преди сто години.

Макар и от преди век, достатъчно е да се каже, че идеята е наТомас Едисон, и това обяснява интереса на съвременните учените да дадат друг поглед, адаптиран към настоящето.

Въпросната технология - никел-железните батерии (NiFE). Както Science Daily разказва, технологията е разработена от Едисон в началото на 20 век, осигуряваща електрическа енергия за превозни средства, и остава 'ползваема' до средата на 70-те г. От тогава само няколко компании са работили с технологията, но учените от Станфордския университет сега подхващат сериозно възраждането й. Разбира се, никел-желязната батерия има своите недостатъци, но надеждността й и ниската цена стимулират интереса към нея, и дават надежда на електрическата мобилност: цените надолу, ура!

'Стандартната батерия от този тип се зарежда за часове и отдава енергията си много, много бавно', обясни Хонгджи Дай, професор по химия в Станфорд. Характеристика, неблагоприятна за модерните електрически превозни средства, които трябва бързо да се зареждат и да разполагат с достатъчно енергия за все по-мощните електрически мотори, и приличен пробег.

Това е областта, където учените са направили най-големите подобрения. Тяхната нова батерия от никел и желязо е 'ускорена' с близо 1000 пъти - с 1-волтова демо единица пълното зареждане става за около 2 минути, както и отдаване в рамките на 30 секунди. В момента се разгражда с течение на времето просто като литиево-йонна (Li-ion) батерия, но екипът работи върху подобряването на това изпълнение.

Университетският екит е използвал нови технологии като графена и въглеродни наноелементи, за да се подобри трансфера на електрически заряд.

Професор Дай предполага, че ако се одобри ползването на тези батерии при електромобилите, сами по себе си те нямат да имат капацитет да захранят колата, но може да бъдат като допулнително подсигуряване на литиево-йонни клетки - за допълнителна мощност при ускорение и по-голямо съхранение при регенеративно спиране, например.

И каква стана тя?! Вековна технология ще спасява новаторския сектро? Какво ли още предстои да (пре)открием...

[GCR] [eCars.bg][elektromobili.bg]

Прочетено 4388 пъти Последна корекция Четвъртък, 28 Юни 2012 11:00
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.