Print this page
Петък, 16 Август 2013 17:07

"О, те са доста по-евтини от това батериите на Model S"

От
tesla model s cena bateria
В този блог: Цената на батерията на Tesla Model S вече е доста по-ниска от очакваната.

Но колко струва батерията на Tesla Model S? Засега няма точен отговор, но пък тези дни неочаквано се появи един доста добър ориентир. Ей така от един разговор...

Взимаш едни примерни $500/кВтч като средна цена на батериите в момента, умножаваш по 85 кВтч (по-голямата батерия на Model S) и ето ти цена около $42,500. Базовата цена на Model S 85 в щатите е $81,000, което означава, че половината от тази цена е батерията. Цената на Model S в Европа е подобна, но в Евро... (€82,190 за 85 кВтч по-точно).

И не щеш ли, в един разговор между човек от {tooltip}MIT{end-link}Massachusetts Institute of Technology{end-tooltip} и техническия директор на Tesla Motors, Джефри Стробъл, прихващаме следното:

"Всъщност, те са доста под половината и в повечето случаи са дори под една четвърт от цената на колата."

Едва ли ще сбъркаме, ако предположим, че "в повечето случаи" означава 85 кВтч батерия. Джефри май загатва, че батерията на един Model S 85 струва двайсетина хиляди долара?!? Чудесно – излиза няма и $240 на киловат час!

Да, знаем, може още надолу. Явно и мистър Стробъл го знае, защото подмята, че "има още за дялкане". То в Model S точно едва ли ще се получи, но в следващия така очакван по-малък и евтин електромобил на Tesla... там ще трябва да стане. Ако е с 60 кВтч батерия, например, и като предполагаме, че до 3 години цените ще паднат още, вероятно ще излиза някъде между 10-12 хил. долара батерията. Това обяснява идеята, че третият електромобил на Tesla ще струва около $35,000. С тези примерни сметки отгоре, излизa възможно. И с 300 км пробег – супер прилично!

Благодарим ти, Джефри Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4170 пъти Последна корекция Събота, 17 Август 2013 13:20
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.