Print this page
Четвъртък, 19 Май 2011 16:00

Volvo проучва безжичнo зареждане на електро кола на пътя

От
Безжично зареждане на електромобили от Volvo

Volvo разработва системи, които не се нуждаят от електрически контакти или от свързване на електромобила с мрежата посредством кабели. Компанията стартира проект, който използва индуктивно зареждане, със  зареждащи се плочи за безжично предаване на енергия към батерията на колата, вградени в пътя...

На 19 май Volvo C30 Electric ще бъде доставен на белгийския технологичен партньор на Volvo, "Flanders" Drive, за да бъде модифициран за индуктивно зареждане.

Доставката отбелязва официалното стартиране на проекта, който излиза под името Continuous Electric Drive на Центъра за икономическо развитие. Други партньори са производителят на автобуси Van Hool и на трамваи Bombardier.

Volvo обяснява, че при индуктивно зареждане, зареждащата плоча е вкопана в земята, например в района на пътното платно пред дома, където се паркира колата.

Зареждащата плоча се състои от намотка, която създава магнитно поле. Когато колата е паркирана над плочата, енергията от плаката се прехвърля без физически контакт чрез индукция в електромобила. Енергията, която се прехвърля е с променлив ток. След това във вградения в колата преобразувател на напрежение се генерира постоянен ток, което от своя страна зарежда батерията на колата. Volvo казва, че зареждането на 24 кВтч батерии с размер пригоден за Volvo C30 Electric се очаква да става за час и двадесет минути, ако батерията е напълно разредена.

Не очаквайте в скоро време това решение да бъде достъпно. "Все още няма някакви общи стандарти за индуктивно зареждане", заяви Йохан Конберг, ръководител на проекта от отдел специални превозни средства на Volvo Car Corporation. "Един от аспектите на този проект е да се интегрира тази технология в пътната настилка и енергията за захранване на колата да се получава директно от там. Това е умно решение, което пренадлежи на бъдещето", каза Koнберг.

Първоначалната доставка на 250 броя  на Volvo C30 Electric оборудвани с днешната технология за зареждане и избирането на клиенти в Европа ще започнат през втората половина на 2011 година. Най-вероятно през 2012 година и в САЩ се очаква ограничен брой C30 Electric.

Прочетено 1237 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:37
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.