Print this page
Събота, 26 Ноември 2011 16:24

Първи електро колонки в София от Full Charger съвместно с ЧЕЗ и Столична община

От
Инициативата на Full Charger България доведе до монтажа на първите електро колонки в София

Когато публикуваш новина, в която става дума за продукт или инициатива на фирма или компания, естественият начин да го направиш е като бъдеш конкретен. "Уточнения" от типа, голяма мебелна фирма отвори магазин или голяма компания от бранша ще монтира станции за зареждане на електромобили, помагат ли ви? Няма как и честно казано тази 'технология' на множество български медии е "чудесна", нали? Е, ние пък ви казваме директно, че в понеделник в София ще бъде направена първа копка за монтиране на електро колонка пред Столична община. Конкретното? Основната заслуга за официалния дебют е дело на Full Charger България...

В прес съобщение Столична община и ФУЛЧАРДЖЪР България канят представители на медиите. Първа копка за инсталирането на първата зарядна станция за електромобили от ФУЛЧАРДЖЪР България. Първата - официална и с общински ангажимент в София! В далечен (за софиянци) Исперих вече има монтирана електро колонка, но нея засега може да зарежда само нашият приятел Теодор Иванов с електрическото Audi A2 - за това може да прочетете в статията по повод гостуването ни там, а сега да минем отново към инициативата на Full Charger България.

Събитието ще се проведе на 28.11.2011 г. (понеделник) от 12.00 часа пред централния вход на Столична община, София ул. "Московска" 33, с участието на арх. Петър Диков, главен архитект на София и, разбира се, Весела Шаранкова, изпълнителен директор на ФУЛЧАРДЖЪР България АД. По време на втората конференция за електрически превозни средства в София г-жа Шаранкова сподели, че има какво да очакваме от компанията, която тя ръководи в най-скоро време и ето че обещанието е факт. Активността си казва думата - който иска, намира начин да изпълни поетите ангажименти.

Като част от тази начална програма за разпространение на зарядни станции за електромобили на територията на град София ще бъдат монтирани още 6 зарядни станции. Инициативата на ФУЛЧАРДЖЪР България е част от пилотния проект на компанията, разработен заедно с ЧЕЗ България и Столична община. Зарядните станции ще бъдат разположени на територията на "Синя зона" в централните градски части - на площад "Народно събрание", на бул. "Македония", две точки на бул. "Стамболийски" и до БНБ. Плащането на енергията ще става с предплатени ваучери, а по-късно се предвижда да бъде въведено и заплащане чрез безконтактни дебитни и кредитни карти. Последното е важно и ние нямаме съмнения, че участниците в проекта ще направят необходимото това да се случи по-бързо.

Ако тези седем зарядни станции ви се виждат малко, е, не е точно така, защото с продадени няма и толкова електромобили у нас през 2011 г., недостиг на електро колонки определено няма да има. Засега по улиците се движат по няколко електрически (близнаци) Peugeot iOn и Citroen C-Zero, без да броим преобразуваните до електрически коли конвенционални автомобили. Не защото ги пренебрегваме. Просто показваме колко (малко) електрически коли, произведени от големи авто компании са продадени у нас досега...

Но това, което предстои в понеделник е чудесно. Най-после ще си имаме официално зарядни станции за електрически коли и тази инициатива няма как да не съживи нещата и да стимулира развитието на електрическата мобилност у нас. С очаквани още поне 3-4 електро модела от големи автопроизводители на България пазар през 2012 и дано в срок да имаме магистрала до морето, по това време следващата година смятаме, че ще има монтирани електро колонки и по магистралата, а съответно и да се намира кой да ги използва.

Ние ще бъдем на уреченото място в понеделник, след като посетим семинар за нисковъглеродни емисии, на който бяхме поканени. Събитието се организира от Германско и Британско посолства и ще се проведе в сградата на посолството на Германия.

От нас искрени поздравления за успешната инициатива на Full Charger България, която между другото е една от първите компании, които вече имат място в тестовата версия на elektromobili.bg - Националната информационна платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, която нашият екип изгражда усилено, за да направи всичко възможно също да изпълно обещанието за старт на 1.1.2012 г.

eCars.bg

Прочетено 4667 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.