Print this page
Четвъртък, 14 Април 2011 18:56

Първата в света биоразградима кола

От
Първата биоразградима кола

Филипинският индустриален дизайнер Кенет Кобонпю е известен със своите емблематични дизайнерски проекти, реализирани с естествени влакна и материали. Phoenix е последното му творение, осъществено с дизайн новака Албърт Биркнер. Колата е изградена от ратан, стомана, бамбук и найлон. Показана за първи път на "Imagination and Innovation" изложбата в Милано, Phoenix е продукт на висококачествена изработка за създаване на природосъобразни транспортни решения.

Кобонпю събира и модифицира ретро коли и е отявлен любител на автомобилите. Неговата загриженост за околната среда обаче е вдухновението зад този дизайн. Запитан за това, Кобонпю казва, че макар производството на коли да е високотехнологичен прицес, извършван от роботи и сложни машини, може би всичко това може да се прави с прости ръчни средства. В индустриалния свят средната възраст на една кола е 5-10 и последващият процес на пресоване и рециклиране изисква много енергия, като в същото време е скъп и неефективен. Така, биоразградима опаковка изглежда доста смислено решение. Още повече, опаковката може да се моделира според височината и желанията на потребителите.

Първата биоразградима кола

Шасито е оформено от бамбукова рамка, която е извита заради колелата и двигателя в задната част, която и изградена от ратан и има светодиосни (LED) ленти за излъчване на светлина. Отстрани колата има място и за прозорци.

Първата биоразградима кола

Известно име в света на мебелите, изградени от естествени влакна, Кобонпю буквално изуми дизайнерския свят със своето творение. Колата все оше не разполага с двигател, но се говори за добавяне на електрически двигател, като средство за задвижване на Phoenix. И макар да няма някакви комерсиални планове за своята нова разработка, Кобонпю я смята за добро упражнение в правилната посока.

Източник: Inhabitat
Прочетено 2967 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:35
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.