Print this page
Петък, 20 Май 2011 10:00

Половин кило на сто – танганайка от Румъния!

От
Супер икономичното превозно средство на Джъстин Капра

Ако не сте чували за Джъстин Капра, румънският откривател на Jet Pack, новото му творение определено е повод да научите за него - мини кола, която харчи... 0.5 на сто.

В интервю за румънската телевизия Antena1, Капра казва, че смесил бензин с вода и че с три литра "гориво" може да стигне от Будапеща до Букурещ (750 километра)...

Твърдението и творението му били подложени на тест. А творението е малко едноместно превозно средство, способно да развие до 80 км/ч, което разполага с резервоар с вместимост само три литра. "Колата" си има всичко за привижване от т.А до т.Б - комфортна седалка, топлина от двигателя и покривало за дъжд.

Капра казва: "Успях да постигна този нисък разход (0,5 л/100 км) – който всъщност може да е и много по-нисък – с използването и на водна емулсия ще падне на 0,3 на сто".

Ако тези цифри ви харесват дотам, че да се решите на покупка, ниският разход върви и с ниска цена. Тежащото само 160 кг возило може да бъде ваше само срещу €2,000. Капра е прекарал цяла година в изработването му и се надява до 2-3 години да го види по румънските (и не само) улици.

Откривателят признава, че колата не е особено атрактивна, но и че не е създадена за това. Макар че точно такава бъги чудесия би ме накарала да се обърна на улицата, особено ако знам за способностите на тази "бензинова мирисалка".

Букурещ просто не остана място. Нито на тротоарите, нито в къщата ви, нито под нея, което значи, че колите са станали средство за блокиране на трафика, вместо средство за транспортиране", притеснява се Капра. И вероятно това го е подтикнало да изработи по-ефективно и евтино средство за придвижване.

[От: GreenOptimistic]

Прочетено 1136 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:34
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.