Print this page
Петък, 20 Май 2011 16:00

Програма Зелена София – нека се зарадваме сами

От
Зелено и чисто е по-хубаво, нали?

Ако има нещо по-мотивиращо от пролетта и положителната енергия, това вероятно са чистият въздух, приятните гледки и удовлетворението от постигнати добри резултати. В каквото и да е!

Пролетта наистина вече се показва в цялата си хубост и дори започва да загатва за идващото лято и какъв по-подканващ повод за малко раздвижване, разхубавяване и... в случая озеленяване.

Програма Зелена София на столична община е едно много стимулиращо начинание, особедно предвид "Направи си сам" концепцията на идеята. За разлика от миналата, тази година програмата ще обхване всики райони на града и ще се финансират граждански проекти за облагородяване на зелените площи в междублоковите пространства. Всичката необходима информация за кампанията с качена на страницата на столична община, като същественото е, че бенефициенти по програмата са сдружения на етажната собственост, с възможност за включване и на районни администрации и неправителствени организации.

Проект за озеленяване в столицата
Проект за озеленяване в столицата

Инициативата и тази година, особено с доста по-всеобхватния си вид, е насочена към подобряване на градската среда, от което София има изключително голяма нужда. Важно за всички, които под една или друга форма смятат да кандидатстват е да знаят, че максималната сума за финансиране ще бъде 3,000 лева за етажна собственост и 5,000 лв за юридически лица с нестопанска собственост, предоставени в материали и оборудване. Това разбира се означава, че на бенефициентите не се предоставят парични суми, а техният еквивалент в неща като пейки, перголи, дръвчета, градински инструменти и други. За получателите на тези  "зелени помагала" остава да вложат желание и старание в изпълнение на своите проекти за озеленяване и облагородяване и ние силно се надяваме след няколко месеца София да изглежда много по-приятно и привлекателно.

Почистване в деня на националните природни паркове
Почистване в деня на националните природни паркове

Съвсем наскоро една друга зелена кампания "обърна внимание" на местата за отдих и разходка в различни кътчета на България с организирания за четвърта поредна година Ден на националните природни паркове от WWF и Globul. Мнозина вероятно все още имат инерция от тази кампания и с удоволствие биха се включили в наистина големия проект на столична община тази година.

Общата сума за изпълнение на програмата е 200,000 лева, а на сайта на столична община са записани следните цели за изпълнение:

  • Подобряване на състоянието на зелените площи и парковото обзавеждане общинска собственост
  • Осигуряване на условия за активно гражданско включване и участие в благоустрояването и поддръжката на зелените площи общинска собственост на територията на Столична община
  • Създаване на условия за благоустрояване, усвояване и използване на прилежащи територии и околни пространства в жилищните квартали с цел подобряване условията за живот и отдих
  • Насърчаване на развитието на местните инициативи и доброволчество, водещи до повишаване качеството на живот, социалното общуване и гражданската активност

Общината се е погрижила за интерактивното представяне на инициативата, но преди да кандидатствате не е лошо да се запознаете с правилата на програмата.

Е, не е проект за инсталиране на електро колонки, нито пък новина за стимули за електромобилите, обявена от г-жа Фандъкова, но честно казано нещата въобще не са толкова еднозначни и за да не плачем постоянно над красиви картини от разни кокетни европейски градове, в които всичко е по конец, чисто, озеленено и свежо, а наоколо "кръжат" безшумни електрически коли, предлагам да се хващаме за лопатите и да превърнем града си сами в красиво и удобно място за живеене.

Прочетено 2943 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:33
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.