Print this page
Вторник, 30 Октомври 2012 14:37

"Знаеш ли, че си паркирал/а на място за електромобил?!?"

От
znak-samo-za-elektromobili

Вече се случва – имаме парко места за зареждане на електромобили, но на тях са паркирани не особено електрически коли.

Да речем, че имаш електро кола. Сега в София, както и в Бургас, например, паркирането на електромобил на синя зона е безплатно. Чудесно! Има и няколко места, на които са монтирани зарядни станции. Супер! Стига да можеш да ги използваш. Хм! Че на тях често има паркирани коли, дето не се движат на ток. Кофти!

Как обаче да започнем още отсега да се съобразяваме с това? Да не паркираме конвенционалните си коли на места, определени за електромобили? Паркирането е проблем. Вече дори голям проблем. А в същото време е много лесно след няколко минути изнервящи обиколки да се бутнеш на това празно местенце, нали?. Гот!

Въпросът в заглавието съвсем спокойно може да намери място на табела, която да отпечатаме в известно количество и да предоставяме безплатно на всеки собственик на електромобил, за да може да я оставя под чистачките на "нарушителите", които пречат да паркира на специално отредено за електрически коли място. Защото е гадно да не се съобразяваш, да се правиш, че не виждаш, да спираш където си поискаш, дори да не ти е позволено...

Това засега няма да е много използвана табела у нас – нямаме си много електро коли. За сравнение, по-рано този месец американската компания Blink обяви, че е на нейните зарядни станции вече са направени над един милион зареждания.

За щастие електро колите могат да се зареждат на много места. В личния ти гараж, например, нямаш проблема, за който става дума. Навън, обаче, зависи от всички нас да не нарушаваме правилата, защото с времето все повече шофьори ще се сдобиват с електромобили и някой ден неминуемо ще се окажат "от обратната страна". А като изпаднем в такова положение, много бързо разбираме какви поразии сме предизвиквали.

Важно е също как обозначаваме местата за паркиране на електромобили. Те трябва да се различават лесно, знаците указващи парко място/зарядна станция за електромобил да правят впечатление и да са разпознаваеми, а написаното или означеното върху тях, четливо и разбираемо без никакви усилия. От там нататък всичко опира до възпитание, съобразяване и спазване на правилата.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1191 пъти Последна корекция Сряда, 31 Октомври 2012 14:42
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.