• This topic is empty.
Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 171 total)
  • Author
    martin@ecars.bg
    Keymaster

Стига бре хора, какво сте се запритеснявали с това досаждане :lol:, я си пишете на воля.

Лизингът на батерията да ти кажа е към 50 Евро и се определя от километрите, които ще изминаваш годишно. Ако някой преди време ти е казал, че батерията има 10 г., те е информирал грешно – винаги си е била 8 г. Същото важи и за цената от 19,000 лв с вкл. батерия – тя не е включена в тази цена.

Най-лесно ще добиеш представа за цените, ако идеш на германския сайт на Renault ZE. Там има конфигуратор и като си наредиш едно Twizy Technic ще установиш, че цената е като в България. Разликата е в това, че в Германия изплащаш колата на лизинг и взимаш батерията под наем, а у нас най-вероятно ще се плаща една обща лизингова вноска. Много хора се притесняват от това, че у нас е оскъпено. Не е така или ако изглежда така има затруднения с предлагането на батерията под наем.

Разбирам, че е стресиращо във Франция, например, да има държавна помощ и с по-високите доходи да е майтап да си купиш Туизи (откъм пари), а у нас да е 14 хиляди Евро в нашите условия. Но пък не сме чак толкова зле, а и проблемът е в това, че лизинговата компания няма представителство у нас. В същото време застраховките на тези батерии са сериозно нещо и очевидно търсят максимално защитен вариант. Така поне ми изглежда на мен, иначе каква причина има толкова да се бавят – те най-много искат да стартират, че да могат да продават ::cheer:

martin@ecars.bg
    Keymaster

[quote=”ajcinema” post=850]Например ако мога да отида до магазина на 2 или 5 км от нас, аз го правя пеша. Ако трябва да отида до другия край на града, използвам градския транспорт. Ходя на работа пеш и се връщам пеш (около 10-12 км ежедневно). Всичко това не защото свивам разходите, а защото това е моето разбиране![/quote]

Ей, това ми допада много. Аз ходя пеша до магазина, макар да е на 1 км само, пък и колело карам, хем че заради сайтовете ми повечко съм вкъщи, а бих ходил и аз така на по-дълги разстояния :cheer:.

Очевидно информацията, която имах лятото е била подвеждаща. Сега остава да реша дали да събирам пари още половин година и повече… или да стартирам другия си проект – 650 кубиков газифициран скутер с ел-приставка…

Браво, ajcinema!
    Твоят пост ми напълни душата! Как да се изразя, макар и да спорим в известна степен с теб за Туизи, всъщност ние с теб изповядваме еднакви принципи на съществуване. Ходенето пеша, паркирането само според правилата, никога на тротоара или в тревата и т.н. И за мен Туизи е ежедневното муле, другата кола се ползва доста по-рядко. При това пак като при теб не заради разходите. Колкото до дългия пост, админа е прав, и аз се притеснявах, ама вече си пиша на спокойствие. Както виждаш, четем ги, при това с удоволствие.
    П.П. Г-н Администратор, не зная как, но наистина нивото на форума е високо. B)

Благодаря за добрите думи!!!

[quote=”nio” post=855]Как да се изразя, макар и да спорим в известна степен с теб за Туизи, всъщност ние с теб изповядваме еднакви принципи на съществуване.[/quote]

Всъщност аз не възприемам разговорите тук като спорове. За съжаление не мога да се отплесвам с разяснения към това, което казвам и то понякога може да звучи нападателно, но не е така. Впечатлението се създава от липсата на време да оформя по-четивно постовете си. Имам едва десетина минути на ден, през които мога да си позволя да вляза в интернет и едва успявам да си видя съобщенията. Затова пиша възможно най-стегнато и повечето неща могат да бъдат погрешно разбрани. Старая се да бъда лаконичен и да кажа колкото се може повече информация с максимално малко текст. Не ми се получава винаги…

По случайност модерирам два форума – в единия всички раздели, а в другия само един. И в двата имам основно правило, което налагам като правило за всички потребители – да не се нападат, да не се обиждат и ако случайно някой пост прозвучи двусмислено или провокативно, създателят му да се коригира и да направи всичко по силите си да потуши спора или в най-лошия случай възникналата кавга. Останалите пък, имат задължението да се постараят да не се обиждат лесно и ако нещо им се стори провокативно, най-напред да стиснат зъби и после да потърсят разяснение. Моменталната атака е забранена.
    В резултат – вече повече от година не ми се е налагало да модерирам или да премахвам постове или обидни думи или изобщо да се налагат каквито и да било наказания. Ако някой случайно кривне от пътя, първата работа е да го помоля да бъде внимателен.

Вероятно по навик и тук пиша всичко направо, както го мисля в момента, и разчитам на останалите потребители да не го приемат заядливо или оспорващо.

Имам въпрос по темата – какво означава “остатъчна стойност”?

Остатъчна стойност е прогнозната цена на автомобила след определен период от време и определен пробег. Обикновено при лизинг тя е 20-30%. Чрез остатъчната стойност се намалява месечната вноска по лизинга , като накрая тази сума остава за плащане. Може да бъде платена наведнъж, може отново да се разсрочи – най-често за една година още или автомобила да се върне, да се вземе нов и да се продължи да се плаща. Зависи от лизинга и от клиента. Общо това е сума, която не се лизингова, а остава висяща.

Направих 5000 км на Туизи-то!!! B) 😆 B)
    За тези по-малко от три месеца съм спестил отровните газове от 300 /Триста / литра бензин!!! Може ли някой да каже колко гр. СО2 е това?
    Имам и други добри новини – според висш представител на Омникар ауто-официален вносител на Рено, до две седмици ще стартират продажбите на електромобилите – Туизи и Канго. Лизингодател вече има – Интерлииз, уточняват се детайли по лизинговите схеми. И още нещо – лизинга ще е само оперативен. Тоест без придобиване на автомобила. Надявам се това да е само засега… Има и още добри новини – от лятото в БГ ще имаме и Зои. Потвърдено, 100 % сигурно, вече са поръчани няколко бройки за производство! :silly:

martin@ecars.bg
    Keymaster

[quote=”nio” post=875]Направих 5000 км на Туизи-то!!! B) 😆 B)
    За тези по-малко от три месеца съм спестил отровните газове от 300 /Триста / литра бензин!!! Може ли някой да каже колко гр. СО2 е това?
    Имам и други добри новини – според висш представител на Омникар ауто-официален вносител на Рено, до две седмици ще стартират продажбите на електромобилите – Туизи и Канго. Лизингодател вече има – Интерлииз, уточняват се детайли по лизинговите схеми. И още нещо – лизинга ще е само оперативен. Тоест без придобиване на автомобила. Надявам се това да е само засега… Има и още добри новини – от лятото в БГ ще имаме и Зои. Потвърдено, 100 % сигурно, вече са поръчани няколко бройки за производство! :silly:[/quote]

Да, за Интерлийз става дума, просто бавничко се получават нещата, но по-добре всичко да е уточнено.

Бреййй, вчера говорих с нашия приятел Иво в Рено и нищо не ми каза за Зои. То аз не съм го и питал, но ето ти супер инфо. Браво. Чудесна новина!

Аз съм много назад с километрите от теб, но смятам да наваксам 😆 Спестяването е страхотно, за това спестяване работя с желание да стане при много повече хора :cheer:.

Днес научих интересно инфо. Сервизиране или подмяна на батерията на електромобил на Рено. При подобен случай се изпраща сервизен камион от Франция, който кара само батерията и НИЩО друго. Батерията е капсулована, сервиза няма право да я отваря, може само да я свали от автомобила. Всички ремонти по нея като подмяна на клетки или електроника се правят само в завода, и после я връщат обратно. Явно има причина за високата цена на батериите, все пак осем годишната гаранция влиза в тази цена.

Температурите се повишиха и с батерията на Туизи настъпиха драстични промени. Например преди след нощно зареждане и изминаване на 37 км с висока скорост 75-80 км/ч имах остатък за още около 17-22 км. Това е при нулеви температури или малко под нулата. А днес сутрешната температура беше 9 градуса и резултата е остатък 39 км след 37 км със същата висока скорост !
    Пак днес при температура около 15-16 градуса изминах с едно зареждане 82 км и оставаха още 3 км. При това извънградско каране с изкачвания и спускания в Странджа планина.
    Имам и един въпрос – колко е консумацията на късите светлини на Туизи? За час например?

Нещо не мога да намеря инфо какви са крушките на Туизи. Но ако са H4 те са обикновено по 55 вата ако не се лъжа. Значи 110 вата за час или 0.11кв за 1 час.
    0.1квч от батерията за час. – не ми изглежда като да е толкова съществено за батерията. Трябва k.i. да каже, каква е разликата между нормалните и диодите които е инсталирал на неговия Аиксам.

Крушките са Н4 или Н7, и са 55 вата. Искате да кажете, че консумацията е толкова малка – само 1,8 % от батерията за един час, това означава при час шофиране загуба от само 1,2 км от пробега, така ли? Ако това е така не ми трябват никакви дневни светлини.

martin@ecars.bg
    Keymaster

Сега като слизах да го включа да се зарежда погледнах:

Фарове – Hella
    Крушки – обикновени General Electric H4 60/55W

martin@ecars.bg
    Keymaster

[quote=”nio” post=927]Крушките са Н4 или Н7, и са 55 вата. Искате да кажете, че консумацията е толкова малка – само 1,8 % от батерията за един час, това означава при час шофиране загуба от само 1,2 км от пробега, така ли? Ако това е така не ми трябват никакви дневни светлини.[/quote]

110 вата за двете крушки би трябвало да намаляват пробега с по-малко от километър на час (вероятно към 800 метра). В рамките на дневния пробег едва ли повече от 2 км може да ти заминат от пробега. Все пак може да се използват крушки от типа на Philips EcoVision, които мисля имат до около 20% по-малко консумация, но ще е незначителна “печалба”. Иначе дърпат енергия от 12-волтовия акумулатор.

[quote=”mumojem” post=931]Иначе дърпат енергия от 12-волтовия акумулатор.[/quote]
    A 12 волтовия акумулатор се зарежда от големия пакет батерии… :dry:

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 171 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.