- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
April 7, 2014 at 4:26 pm #27017martin@ecars.bgKeymaster
[quote=”earendil” post=1128]Задължителен шум за електромобили в ЕС
Мой коментар по темата:
Голяма глупост.. има супер тихи автомобили и с ДВГ.
Има и почти глухи възрастни хора – що не им забранят да ходят по улиците..?!
Хайде да напълним градската среда с всякакво бучене, за да не се налага и пешеходци и шофьори да се оглеждат…. в тоя ред на мисли да забраним и новите тролейбуси, трамваи.. а защо не и велосипеди 🙂В тази връзка написах дори писмо до европейската комисия, че мн. ме хвана яд :)[/quote]
Трябваше да се обаждам на TV7 за интервю по темата чрез асоциацията са ни потърсили (БАЕПС), но малко лични неща тук ме отклониха. Ето че се е развъдило по мрежата докато се включа. Ще направя блог днес.
April 7, 2014 at 4:34 pm #27025Петър СтойчевMemberПрилагам копие от писмото ми към европейската комисия.
Моля без критики към английския 🙂 Толкова си мога 🙂‘entr-automotive-industry@ec.europa.eu’
From: Peter Stoychev, Bulgaria
To: Whom it might concern.
Regarding the proposed AVAS (Approaching Vehicle Audible Systems) for electric vehicles.
Dear Sirs/Madams,
I would like to express my opinion in the matter and hope that I will find some support among you.
Firstly, I find it quite controversial that the EU is both trying to limit the sound emissions/sound pollution in the cities and at the same time making it mandatory for quiet vehicles to make noise?!
I know that the main concern is safety of pedestrians, but I think this is not the way. Much can be argued against such regulations.1. In this line of logic we should also demand AVAS for trolleys, trams, cars with quiet ICEs (internal combustion engine) and even for bicycles! Imagine if all these means of both personal and public transport start to “buzz”(make all sorts of noises). You will just exchange the sound of ICEs to other sounds..
2. There are much old people with hearing problems.. should we demand that they do not go out on the streets? If both we (the drivers of EVs) and the pedestrians do not be careful on the road, no regulations will help that.
3. As more and more EVs are sold, imagine cities with quite streets vs cities with all sorts of BUZZes.. Which is better?
4. Furthermore.. as EVS get more and more common, people will start to be more careful and look around.. so there is no need make artificial sounds.. which moreover needlessly use additional energy.I truly hope that there are people in the EU with similar thoughts and that someone might argue in favor of this point of view.
Sincerely,
April 7, 2014 at 4:40 pm #27031martin@ecars.bgKeymasterАко нямаш против ще подкрепим инициативата ти в блога по темата и ще видя как да направим фейсбук кампания и да се включим и ние с писмо.
April 10, 2014 at 12:08 am #27252Илиян ЗвездоброевMemberАми днеска нищо като не поствате…… ето ви два интересни линка от Уикипедия. (Тва -педия ми е много многозначително)
http://en.wikipedia.org/wiki/Patent_encumbrance_of_large_automotive_NiMH_batteries
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_American_streetcar_scandal
April 10, 2014 at 12:26 am #27266martin@ecars.bgKeymasterБацаница пада по новия сайт, та там е вниманието – ма другите да постват де, какво чакат 😆
Одеве още щях да пускам нещо в нашата Туизи тема, но ти като се включи и се подръчнах и аз :cheer:
April 17, 2014 at 7:11 pm #27978Илиян ЗвездоброевMemberПопаднах на интересен сайт, може би по-скоро магазин – http://evconnectors.com/
Има различни кабели и видове сокети. За мен е тъмна индия какви са видовете стандарти за електромобилите, кой как изглежда, какво поддържа…. Ако някой ги разбира повече, да направим една тема за кабели и сокети в “Зарядна инфраструктура”. Само Туизи видях , че си има вграден кабел с шуко 😆 Теслата примерно има някво подобие на трапец с бог знае колко пина, ами другите? Вски производител сам ли си решава, или има някакви стандарти… А от страната на зарядната колонка ? k.i. ми спомена, че в БГ са на шуко само май……
Да добавя и весело изкарване на великдена / ийстъра на всички от форума 🙂
April 18, 2014 at 11:10 am #27987Петър СтойчевMemberКакто знаете по принцип стоковото зарядно на Амперата е външно с шуко в единия край, а другия край явно се води именно J1772.
Ако трябва да си нося моето зарядно за обществена станция, би било много неудобно, тъй като ще трябва да виси някъде на улицата .. надали ще рискува някой да го резне докато тече ток.. ама де да знаеш.. България все пак.Та този кабел J1772 (5 пинов) се ползва при обществени зарядни станции, където зарядното си е в самата колонка.. Не съм ползвал още обществените зарядни в София или другаде в БГ, но ако са с шуко, би означавало, че са просто едни контакти на улицата, а не “зарядни станции”?..
Един колега от Волт/Ампера форума в Словения ми зае такъв кабел, за да заредя докато бях в Любляна. Явно е най-разпространения стандарт.April 19, 2014 at 8:28 am #27997Николай ИвановMemberЗареждам навън ежедневно вече половин година почти. До сега не ми се е случвало да ми пипат кабела, камо ли пък някой да го отреже. Не вярвам да се случват такива неща, освен ако не зареждаш в Столипиново B)
Колкото до кабелите – до сега съм тествал и ползвал 4 електромобила – Туизи, Канго, Тесла, Ампера. Всички идват заводски оборудвани с необходимите кабели за зареждане. Теслата има три вида кабела/конектори/, Канго два – шуко и евростандарт. Туизи и Ампера – само шуко. Колкото до този J1772 – петпиновия , мисля че това е само за зарядни станции разположени на Острова. Поправете ме ако греша. В Германия и Австрия съм виждал станции само със седемпиновия евроконектор.April 19, 2014 at 3:18 pm #28007Петър СтойчевMemberАми с риск да се повторя.. знаете, че между шукото и 5 пиновия плъг (J1772 – Mennekes) на амперата си виси самото зарядно. Някои коли си имат вградено зарядно (Лийф примерно.. незнам как е при Туизи)
.
Когато колегата от Любляна ми даде неговия кабел (тъй като на повечето обществени станции нямаше шуко), та на него нямаше зарядно.. само 1 кабел… единия край в амперата, другия край със същия сокет, но мъжки – в зарядното. T.e. зарядното е в самата колонка и очевидно и то и кабела са универсални и съвсем не са само за острова.April 19, 2014 at 4:03 pm #28020martin@ecars.bgKeymaster[quote=”earendil” post=1220]Ами с риск да се повторя.. знаете, че между шукото и 5 пиновия плъг (J1772 – Mennekes) на амперата си виси самото зарядно. Някои коли си имат вградено зарядно (Лийф примерно.. незнам как е при Туизи)
.
Когато колегата от Любляна ми даде неговия кабел (тъй като на повечето обществени станции нямаше шуко), та на него нямаше зарядно.. само 1 кабел… единия край в амперата, другия край със същия сокет, но мъжки – в зарядното. T.e. зарядното е в самата колонка и очевидно и то и кабела са универсални и съвсем не са само за острова.[/quote]Всъщност това ти е контролера, дето е на самия кабел, а зарядното си е вътре в самата Ампера. Другият кабел, с двата Менекес щепсела е само за зарядни станции и затова няма контролер, защото той е в самите зарядни станции.
April 20, 2014 at 10:15 am #28027Петър СтойчевMemberМерси, добре е да се знае. Сега го гуугълнах 🙂
Тогава “зарядните” из София имат ли такива контролери или са просто едни шуко контакти..?
April 20, 2014 at 11:55 am #28038martin@ecars.bgKeymaster[quote=”earendil” post=1222]Мерси, добре е да се знае. Сега го гуугълнах 🙂
Тогава “зарядните” из София имат ли такива контролери или са просто едни шуко контакти..?[/quote]
Соларните на А1 Еко имат, за тези на Фулчарджър, които са по стълбовете не зная как са оборудвани, но би трябвало да можем да проверим, те са ChargePoint устройства.
April 20, 2014 at 12:56 pm #28049Петър СтойчевMemberОх.. те Фулчарджър обещават карта вече от 5 месеца..
“ами нямаме карти, правят ни ги във Франция и ги чакаме още”… Странна фирма.. колко карти са имали като са започнали дейност.. 20?
May 18, 2014 at 9:37 pm #29181Илиян ЗвездоброевMemberМалко извън електромобилите….
Някога чудили ли сте се къде отиват всички непродадени автомобили?
А може би си мислите, че биха намалили цените? Съвсем не!
http://www.zerohedge.com/news/2014-05-16/where-worlds-unsold-cars-go-die?fb_action_ids=10203833030812064&fb_action_types=og.likesMay 21, 2014 at 9:10 pm #29232Илиян ЗвездоброевMemberКандидат нова технология за батерии – Dual Carbon Battery. Обещават се по-евтини, по-издържливи и по-бързо зареждащи се батерии от LiON. Също така рецеклируеми на 100%. Изглежда хората са сериозни и са тествали.
Изгледайте и филмчето отдолу, на мен ми беше много интересно – в него се казва също, че тези батерии са от създателя на батериите в Тесла и Приус.
http://www.iflscience.com/technology/new-dual-carbon-battery-charges-20x-faster-lithium-ion -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.