- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
December 20, 2013 at 10:49 pm #21820martin@ecars.bgKeymaster
Канех се от сума ти време, та накрая почнах да си сменям домашните крушки.
Всъщност вече имам разни енергоспестяващи, уж супер бързо светват до 100%, ама си искам светодиодни и това си е.
Та стартирах с една за работната лампа: Ultralux 4W SMD5630 LS22010427, недимираща, топла светлина.
Супер доволен съм, лампата ми вече не е гореща, свети на 80 градуса, въобще замести си GU10 халогенката идеално.
Купих я от Технополис за 9.49 лв (не слагам линк, че в един момент вероятно няма да е актуален).
За банята пък взех от ИКЕА, чието картонче е на снимката в блога Следва LED намаление
Те са LEDARE E27 LED 400 лумена 6.3W
Заради балона светят като обикновените, не с насочена като спот лунички, чудесно стана в банята.
Цената им е 13.5 лв бройката.
За цените, както писах и в блога – изведнъж си дадох сметка защо не падат чак толкова много. Ми тези чудесии са с по 25,000 часа живот, харчат нищо и никакви няколко вата – слагаш и вероятно ще си седят там 10 години. Като го погледнах така, то си е инвестиция за много време напред и веднага почваш да пестиш ток. При мен като сменя всички вкъщи със светодиодни очаквам да падне с 10-15 лв месечно сметката за ток в зависимост от сезона.
Много са вече видовете LED крушки, засега тези съм намерил за най-подходящи цена качество. Избрал съм и други, ще добавям в темата като има новости :).
December 23, 2013 at 9:46 am #21830RumenMemberВ прикаченият файл са крушките, които замених в луничките за вграждане в мебелите. Само 2 W на 12 V. Имат много добра осветяемост.
Относно замяната на крушките с LED съм монтирал у дома 11 бр. за около 180 лв. и съм избил парите от спестен разход на енергия за период от 5 месеца.
December 23, 2013 at 12:42 pm #21839martin@ecars.bgKeymasterЕ това сега ме пална пак да ходя да купувам – още не са ми 11 моите 😆 – имам да те гоня. Днес взимам 5 броя Ultralux:
December 25, 2013 at 7:48 pm #21887martin@ecars.bgKeymasterТези R50 E14 (виж предния коментар) ги купих – на една двойка и една тройка съм ги сложил, на които преди имаше 35W GU10 спот крушки. Пише, че са еквивалент на 40W, но им давам не повече от 30W равностойност и за разлика от E27 крушките на Ultralux тези не дават задоволителна “топлина” на осветяване. Там където е двойката ще трябва да сложа тройка, малко слабо (и една идея “луминисцентно”) ни идват 2 LED крушки.
Ето и сравнение (как светят както топлина) между Ultralux 10W LED 2700К и Енергоспестяваща 20W ИКЕА балонки. LED крушката е малко “по-студена”, но е прилично близо до нормална топлина и я приемаме добре.
January 17, 2014 at 2:07 pm #22093Илиян ЗвездоброевMemberОще малко по темата, наскоро ми попадна. Вижте и надолу в коментарите има интересно:
https://www.facebook.com/photo.php?v=717272061631381
http://rmania.net/aksesoari-led-lampa-e27-9w-toplo-bialo-bez-pulsatcii-1845.html
January 21, 2014 at 11:46 pm #22137ВеселинMemberМного интересно видео. Кара ме да се замисля по въпроса. Защо не им слагат на всички ЛЕД крушки по един кондензатор да филтрира пулсациите, струват стотинки.
January 22, 2014 at 8:37 am #22146Илиян ЗвездоброевMember:cheer: Ха , колега мислим еднакво, и на мен първата ми мисъл беше за кондензатора. Виждал съм разни схеми в интернет, където диода е захранен с променливо напрежение – и “кво ни пука нали си свети, пък и ток пестиме!” Според мене най-вече за това го правят – по-лесно е, а и се пести. А честно казано не знам как може да се изчисли кондензатора, но ако имаш една шепа диоди на 3.3V, и през тях минават да кажем 2А (6W крушка) ток, според мен значи, че трябва кондензатора да ти е с голям капацитет. Не съм сигурен. А има и вероятност да намалее светенето при добавяне на кондензатор. Виж при 12V крушки не би трябвало да го има този проблем, там си е право напрежението, и обикновено добре стабилизирано от захранващия блок.
January 22, 2014 at 7:10 pm #22153martin@ecars.bgKeymasterСлед като си сложих на работната лампа светодиодна крушка имах главоболие няколко дена. Мислех си, че може да е от нея, нямаше от какво друго, но няма как да съм сигурен. След това отшумя и нямам абсолютно никакви оплаквания, а понякога се събира по няколко часа да работя.
Супер интересен тест – направо като енциклопедия в сравнение с моите две залепени снимки. С уреди и познания си стават нещата :whistle: Еваларка на хората.
January 22, 2014 at 8:38 pm #22174ВеселинMember[quote=”firesword” post=609]:cheer: Ха , колега мислим еднакво, и на мен първата ми мисъл беше за кондензатора. Виждал съм разни схеми в интернет, където диода е захранен с променливо напрежение – и “кво ни пука нали си свети, пък и ток пестиме!” Според мене най-вече за това го правят – по-лесно е, а и се пести. А честно казано не знам как може да се изчисли кондензатора, но ако имаш една шепа диоди на 3.3V, и през тях минават да кажем 2А (6W крушка) ток, според мен значи, че трябва кондензатора да ти е с голям капацитет. Не съм сигурен. А има и вероятност да намалее светенето при добавяне на кондензатор. Виж при 12V крушки не би трябвало да го има този проблем, там си е право напрежението, и обикновено добре стабилизирано от захранващия блок.[/quote]
След като и крушката с “нажежаемата жичка” има пулсации според мен ще е достатъчно да се сложи кондензатор, който да филтрира пулсациите малко под тези на “нажежаемата жичка” за да сме убедени, че диодните не тормозят очите повече от “обикновенните крушки”. Според мен едни 1 000 микрофарада биха били достатъчни. Колега ако имаш линк към схеми на тези крушки ще съм ти благодарен ако ги публикуваш.
Между другото не разбрах защо уреда показва 100HZ при нажежаемата жичка след като честотата на мрежата е 50HZ.January 22, 2014 at 9:09 pm #22182Илиян ЗвездоброевMemberКолега и аз се чудех. Според мене отговора е следния – нали 50Hz напрежението е синусуида. Т.е. прави 50 пълни цикъла за 1 секунда. Да обаче лампата прави 2 пика за всеки цикъл щото светва на МАКС и при горния и при долния пик на синусуидата. Напрежението ти е +220 / -220 , няма постоянна съставяща. Поне аз така си го обяснявам 🙂
January 22, 2014 at 9:16 pm #22189martin@ecars.bgKeymaster[quote=”firesword” post=613]Колега и аз се чудех. Според мене отговора е следния – нали 50Hz напрежението е синусуида. Т.е. прави 50 пълни цикъла за 1 секунда. Да обаче лампата прави 2 пика за всеки цикъл щото светва на МАКС и при горния и при долния пик на синусуидата. Напрежението ти е +220 / -220 , няма постоянна съставяща. Поне аз така си го обяснявам :)[/quote]
Сега на български, моля 😆
January 22, 2014 at 10:25 pm #22197Илиян ЗвездоброевMemberЕй го вна бе 🙂 Това ти е един такт, един от всичките 50 за секунда. Обаче крушката прави пик и в точка 1 и в точка 2, щото на волфрамовата жичка и е все тая накъде върви тока. За 50 такта прави 100 премигвания. 🙂
January 22, 2014 at 10:33 pm #22206martin@ecars.bgKeymasterЕ това е приказка вече! Голем съм електромобилист – от едни крушки не разбирам 😆
January 25, 2014 at 10:19 pm #22291Петър СтойчевMemberМиналата пролет си вкарах от Китай около 500-600 крушки за лично ползване. От всякакъв вид и размер според нуждите ми.. G10, G5.3, E14, E27 .. от 3 до 7 вата..
Резултата в хотелчето е -2000 kW / месец спестен ток. Избиването – 6 мес = 1 летен сезон и половина (е.. на китайски цени на лампичките).. За много по-рядката смяна да не говорим.. общо за сезона около 15 бройки дадоха фира.. Всъщност вероятно повече няма да има.. т.е. ако ще горят – изгарят бързо.. тези който не са направени качествено (а именно малко термо паста към алуминия)..
Иначе сменях сигурно мин. 50-60 / сезон .. може и повече.
February 11, 2014 at 4:14 pm #22493Ivan JordanovMemberПодкрепям мнението. Вече си е дошло време масово да се използват LED крушки. Може да имат по-висока начална цена, но в последствие вложените пари се избиват много бързо. А и качеството на светлината е по-добро.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.