LED крушки вкъщи – спестен ток за електромобила

• This topic is empty.
Viewing 14 posts - 16 through 29 (of 29 total)
  • Author

Миналата пролет си вкарах от Китай около 500-600 крушки за лично ползване. От всякакъв вид и размер според нуждите ми.. G10, G5.3, E14, E27 .. от 3 до 7 вата..

Резултата в хотелчето е -2000 kW / месец спестен ток. Избиването – 6 мес = 1 летен сезон и половина (е.. на китайски цени на лампичките).. За много по-рядката смяна да не говорим.. общо за сезона около 15 бройки дадоха фира.. Всъщност вероятно повече няма да има.. т.е. ако ще горят – изгарят бързо.. тези който не са направени качествено (а именно малко термо паста към алуминия)..

Иначе сменях сигурно мин. 50-60 / сезон .. може и повече.

Подкрепям мнението. Вече си е дошло време масово да се използват LED крушки. Може да имат по-висока начална цена, но в последствие вложените пари се избиват много бързо. А и качеството на светлината е по-добро.

Да споделя и моя скромен опит.
    Стартирах процеса преди около 6 години, като минах през всички новоизмислени в това време варианти. През прости диоди, ленти, та чак до комбинирани чипове. В момента всичко вкъщи е LED топла светлина. Снимките са на 9W крушки с голям балон, които избрах заради големите охладители и максималния ъгъл на светене. Консумират между 7,8 и 8,5 вата (премерено с точност), осветеността е идентична на 100 ватова крушка с нажежаема жичка. На снимките се вижда ефекта. Някои все още са без плафони, но скоро и това ще се коригира (заради големия размер на балона, който изрично исках).

Светлината е силна. В хола са 5бр. разделени на 2+3, като редовно ползвам само 2. При 3 крушки светлината ми идва силна, а ако пусна всичките 5 е вече прекалено силна за моя вкус. Цената на крушките е около 16 лева. Както виждате от снимките предимството на големия балон е в липсата на сенки и наличието на дифузна светлина точно както при старите нажежаеми крушки.

Освен това, в индустриална среда смених около 1 800 пури от всички размери. В крайна сметка икономията е огромна, инвестицията се изплаща за срок между 6 и 9 месеца. Тънкостите са във вида чип и драйвер към него. Масова практика е чиповете да се изнасилват до ръба на възможностите си, което води до тяхното прегряване и скъсяване на живота. При качествените лампи (трудно се намират) това не е така и е въпрос на проучвания и тестове за да се налучкат подходящите.

Съжалявам малко за офтопика, но първата снимка е много готина 🙂

Това е актуалното предложение на колегите от 2R-България за 7 и 12 вата. За съжаление в онлайн-каталога им не откривам модела, който аз използвам. Показаните лампи са с доста скромен ъгъл на светене, но е най-доброто, на което съм попадал. На място могат да се видят доста други неща.
    Ето целия раздел от LED осветлението, което предлагат.
    Моля публикуването на връзката да не се счита като реклама, а само като информация, която би била полезна на останалите потребители. Цените им също подлежат на договаряне…

martin@ecars.bg
    Keymaster

[quote=”ajcinema” post=755]Да споделя и моя скромен опит.
    Стартирах процеса преди около 6 години, като минах през всички новоизмислени в това време варианти. През прости диоди, ленти, та чак до комбинирани чипове. В момента всичко вкъщи е LED топла светлина. Снимките са на 9W крушки с голям балон, които избрах заради големите охладители и максималния ъгъл на светене. Консумират между 7,8 и 8,5 вата (премерено с точност), осветеността е идентична на 100 ватова крушка с нажежаема жичка. На снимките се вижда ефекта. Някои все още са без плафони, но скоро и това ще се коригира (заради големия размер на балона, който изрично исках).

Освен това, в индустриална среда смених около 1 800 пури от всички размери. В крайна сметка икономията е огромна, инвестицията се изплаща за срок между 6 и 9 месеца. Тънкостите са във вида чип и драйвер към него. Масова практика е чиповете да се изнасилват до ръба на възможностите си, което води до тяхното прегряване и скъсяване на живота. При качествените лампи (трудно се намират) това не е така и е въпрос на проучвания и тестове за да се налучкат подходящите.[/quote]

9w на LED крушка – верно силнички си ги наредил. Аз съм още на първия си вариант, но със сигурност ще търся по-добри от настоящите, особено на тези с е14 цокъл, които ми заместват спот халогенките.

1800 пури да смениш е невероятно – поздравления за обновлението и икономията!

Невероятен беше целият процес. Само мога да съм благодарен, че ми позволиха да експериментирам и да доведа всичко до успешен финал. Всичко започна преди няколко години, когато за първи път ми хрумна идеята да вложа LED в собствения си дом. Тогава все още не съществуваха крушките в сегашния си вид. Едва прохождаха лентите…

Най-новата измишльотина на производителите (с цел намаляване на разходите и от там крайната цена) е да ти продадат чиповете, монтирани на подходяща платка (с размери каквито си искаме) и подходящия драйвер. Всичко е чудесно, цената е стотинки… само дето охлаждането е грижа на клиента. Гениално! 😉

Благодаря за линка. Така или иначе исках да питам откъде се снабдяваш, защото видях, че ти е отнело доста време и усилия за да избереш точно тези крушки. А Някакви впечатления дали има от “царевиците”? Също така ми е интересно, ако както каза, че диодите не са изпържени от електрониката, как ли седи въпроса с тези премигвания за които говорех по-напред в темата.

Въпросът за пулсациите е много интересен и с много страни. Много хора смятат, че пулсациите предизвикват умора и главоболие. Вероятно съществуват и медицински доказателства за това. Аз съм на друго мнение, но не го налагам. Считам, че дискомфорт се получава само тогава, когато светлината е по-различна от тази, с която сме свикнали, както и нейната дифузност или по-скоро липсата на такава. Всяка директно насочена към ретината светлина води до проблеми, а ако се замислим, ще установим че вкъщи и на работа имаме много такива дразнители – монитор, разположен СРЕЩУ прозорец; лампа, чиято крушка неволно попада в полезрението ни и т.н.
    Липсата на пулсации скъсява живота на диода. Неслучайно повечето драйвери умишлено са пулсиращи. Когато гледаме кино, сме подложени на максимално силни и бавни вибрации – 24 в секунда. Но това не ни уморява, нали?
    Темата за пулсациите е комплексна и няма еднозначен отговор. Най-важното при промяна на дадено осветление е да сме ОК със себе си, че ни харесва.

martin@ecars.bg
    Keymaster

Радвам се, че подхванах тази тема, че да се ограмотя повече. Благодарско за инфото – това с привикването ми изглежда логично. Не зная дали има нещо общо, но в първите дни след като монтирах светодиодните крушки имах известен главоболски доскомфорт. Може да е случайна връзка. Имах доста неприятно усещане и след като взех лаптоп с LED екран (не LCD). Свикнах и на двете. Жена обаче си е с LCD лаптоп и като погледне моя ми се диви как го гледам “това чудо”. Което ми говори точно, че си е до свикване.

Явно има доста да уча още 🙂 Благодаря още един път за мнението. Като каза 24 кадъра в секунда та се сетих като изтеглих трейлър на Хобита с 60 кадъра в секунда или 48 ли беше… 😀 Некъв ужас некъв ад.

[quote=”firesword” post=804] А Някакви впечатления дали има от “царевиците”? [/quote]

Корновете са едни от най-първите разработки и претърпяха развитие по отношение на видовете чипове. По-евтините са подходящи за малки помещения. Аз използвах 4 години тестова царевица от най-обикновени диоди, закупена от DX. Лампата ми вършеше идеална работа в спалнята, където осветлението не бива да е твърде ярко. Като сила е около 60-70 ватова нажежаема крушка. Цената й е висока, тъй като има множество ръчно запоени диоди и сложна основа (5 плочки, съединявани ръчно). В момента я използвам в тоалетната и свети по-силно отколкото ми е нужно. За общо около 5 години служба не се е променила откъм сила или поне аз не намирам разлика.
    В момента се предлагат много видове царевици с най-различни конфигурации чипове. За съжаление информацията ми е оскъдна.

Иначе като цяло, доколкото виждам, светодиодите вървят в две направления – микроскопични, но изключително силни диоди от една страна и големи, комбинирани чипове с множество ядра от друга. Да видим докъде ще се стигне…

Да се похваля и аз днес се сдобих с 4 LED Е14 EGLO миньонки кълбовидни. Има някаква промоция в Метро – 4 за 21.59
    цък

Резултатите са следните, заменени са следните крушки:
    40в – обикновена миньонка
    30в (като 40) – халогенна
    11в (като 60) Philips – луминисцентна
    – и трите вида светят почти еднакво

Резултатите са потресающи – новите крушки светят осезаемо по-силно от предишните, а и за мое голямо учудване, разпръскват по-добре светлината из стаята.
    Аз смятах, че диодните имат проблем с ъгъла на осветяване.
    Дават ги 470 лумена, обаче явно Philips-a въобще не е 500-600 лумена , както пишеше на кутията!
    Ако не са палени скоро минава 1/2 секунда докато запали електрониката, отзад на кутията го пише. Не пише обаче ъгъл на светене. Топла бяла светлина са и не греят.

Поздрави и пестете ток за електромобила!

Да се похваля и аз днес се сдобих с 4 LED Е14 EGLO миньонки кълбовидни. Има някаква промоция в Метро – 4 за 21.59
    цък

Резултатите са следните, заменени са следните крушки:
    40в – обикновена миньонка
    30в (като 40) – халогенна
    11в (като 60) Philips – луминисцентна
    – и трите вида светят почти еднакво

Резултатите са потресающи – новите крушки светят осезаемо по-силно от предишните, а и за мое голямо учудване, разпръскват по-добре светлината из стаята.
    Аз смятах, че диодните имат проблем с ъгъла на осветяване.
    Дават ги 470 лумена, обаче явно Philips-a въобще не е 500-600 лумена , както пишеше на кутията!
    Ако не са палени скоро минава 1/2 секунда докато запали електрониката, отзад на кутията го пише. Не пише обаче ъгъл на светене. Топла бяла светлина са и не греят.

Поздрави и пестете ток за електромобила!

Viewing 14 posts - 16 through 29 (of 29 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.