Model 3 – финанси, анализ, размишления

• This topic is empty.
Viewing 8 posts - 16 through 23 (of 23 total)
  • Author

Аз се надявам прогнозите от това видео да не се случат, въпреки че има не малък шанс за това. Но все пак ми се струва, че Тесла целят наистина да я запазят “affordable”, защото отивайки на $75.000+ според мен доста резервации ще отпаднат. Реално над 90% от хората които избират този тип автомобил дори и в щатите са ентусиасти и т.нар. “new adobpters”, и реално ако имаха възможност да дадат 75к досега да са взели по една S-ка. Така че Тесла трябва доста да внимават какъв ще е ценовия диапазон според мен.

Ако 35k евро е базовата БЕЗ ДДС за Европа – това доста ще промени нещата в негативна насока и възможностите за покупка 🙁 Някой има ли идеи в този случай какво може да се направи?? Ясно е, че данъчен кредит за този автомобил няма да може да се ползва…

Със сигурност цената която е обявена сега ($35,000) е без ДДС за Европа, или съответния sales tax за Щатите. Най-малкото размера на таксите и ДДС-то е различно в различните страни/щати така че няма как да дадат финално число и да го спазят.

Тесла ще продадат всички Model 3 които произведат, така че за съжаление няма много да внимават с цените. За тях в момента е важен маркетинга и с тази базова цена го постигат. Но базовият модел ще бъде орязан, много даже според мен. Толкова че за нашия район няма да е удачен, без да си добавиш Winter Package, Active Suspension и каквото още решат че ще бъде опция. Глезотийки като стъклен таван, кожи, джанти може да се пропуснат, но пак според мен цената ще отиде на към €45,000 – €50,000 крайна цена с ДДС.

Шансът е с добре сметнат лизинг. Но аз пак да кажа – не очаквайте че ще имате нула разходи по такава кола. Нито зареждането ще бъде безплатно, нито сервиза. А нов хардуер + нов софтуер няма как да няма проблеми в началото, нормално е. Като едни early adopters трябва да сме наясно с това =)

@cokey – да, напълно си прав. Реално няма никакви съмнения, че това е цена без ДДС. Една от идеите които ми идват в момента е, че може да се мине през TÜV модификация за 3+1 и по този начин да се ползва данъчен кредит. Доста търговци на автомобили вече го предлагат като опция тук в БГ, обаче си е доста куцо според мен да не можеш да разчиташ на 5-тото място.

Освен изброените от теб опции, като гледам снега навън и един dual-motor няма да е излишен :D. И благодаря за корекцията – правилното е early adopters 🙂

A oтносно сервиза, тъй като от написаното от теб ми се струва, че имаш опит с Тесла, искам да попитам дали нещата по окачването (например някакви лагери, тампони и т.н.) могат да се ремонтират тук, ако конкретната част се поръча от чужбина с доставка до БГ? Бях чел, че независимо къде се ремонтира, Тесла винаги запазва гаранцията, а също и че софтуерни грешки най-често се оправят дистанционно? Благодаря ти предварително и съжалявам, ако някъде из форума са коментиратни тези неща…

Да, dual-motor също имах предвид, но съм забравил да го напиша =)

Аз не съм сменял нищо като консуматив, мисля и че няма да сменям в следващите 1-2 години. Но ме извикаха да сменят компресора на климатика, понеже имаше проблем и харчеше много от 12V батерия. Тя също е проблемна и Даниел ходи да му я сменят. Казаха че февруари чакат някакви нови неща по falcon doors, и ако искам да отида да ги “актуализират”. Не е ясно точно какво, но с времето се появяват малки разминавания по уплътненията.

Дребни неща знам че могат да се оправят тук – седалки, врати, колани. Но ходова част, електроника не съм убеден, а и не бих пробвал. Body work със сигурност няма как да ти направят добре тук. Алуминий, цвят, пък лак? От body shop-а във Виена с който Тесла работят ми казаха че falcon doors са изключително сложни за настройка и само те могат да ги ремонтират, и отнема около 1 седмица.

Това горе е за Модел Х. Модел 3 не знаем още колко ще е софистициран =)

Даниел си беше уредил след разправии със сервиза за му изпратят 12V батерия тук. Само че беше дошла разтекла се, и не свърши работа. Така че поръчването на части не е много опция.

Мисля че веднъж годишно трябва да се ходи до сервиз. Поне. Дано да не се налага, но може и по-често. В момента София-Виена е около 25 часа директно, с почиване докато зареждаш. Тоест отиване на ход и връщане са 2 пълни дни, отделно висенето там докато чакаш да я правят. По-лесно, но не и по-евтино е да се изпрати с репатрак (700лв) и да отидеш да си я вземеш (Bulgaria Air – 200лв).

Благодаря за детайлния отговор, cokey!

Да се надяваме, че докато дойдат модел 3-ките ще има сервиз в БГ или някъде наоколо :)… Или поне суперчарджъри по пътя до Виена.

Един такъв въпрос:
    Предполагам като купуваш Model S/X защото няма представителство тук, плащаш на Тесла без ДДС и после тук в България го плащаш.
    А как стои въпроса със софтуерните опции които можеш да закупиш след време? Някой ще ти търси ли ДДС-то ако си ги закупиш след като си регистрираш колата? В другите страни където има представителство ти взимат директно и ДДС като се ъпдейтваш.

Не, всичко останало го плащаш на място с вече начислено ДДС. Само за внос на нов автомобил в ЕС, ДДС-то се плаща в страната в която се регистрира.

martin@ecars.bg
    Keymaster

[quote=”MaxZ” post=2961]Един такъв въпрос:
    Предполагам като купуваш Model S/X защото няма представителство тук, плащаш на Тесла без ДДС и после тук в България го плащаш.
    А как стои въпроса със софтуерните опции които можеш да закупиш след време? Някой ще ти търси ли ДДС-то ако си ги закупиш след като си регистрираш колата? В другите страни където има представителство ти взимат директно и ДДС като се ъпдейтваш.[/quote]

Много интересно, дори не се бях замислях над това – послезно и благодарско на Младен за пояснението.

Viewing 8 posts - 16 through 23 (of 23 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.