Print this page
Понеделник, 29 Август 2011 08:00

VW приближава 'възобновяемо' електро колите до 0% CO2

От
VW осмисля нулевите емисии на електромобилите с огромни ВЕИ инвестиции

Поглед из форумите на масовите медии често попада на коментари под някоя и друга статия за електромобили, които не пропускат да уточнят, че електрическите коли не са 100% лишени от вредни емисии. Това наистина е така, когато електричеството, с което се зарежда една електро кола идва от електроцентрала, която е изхвърлила въглероден двуокис в атмосферата за производството му. Има обаче и чист вариант - електроенергия от възобновяеми източници - вятърни или слънчеви паркове. И понеже светът се е насочил към алтернативното задвижване, усилията да се разработят и произведат превозни средства, които не генерират CO2 няма да бъдат осмислени изцяло, без чиста енергия...

Все повече автопроизводители мислят сериозно в това направление, а Volkswagen вече се подготвя за огромна инвестиция. Financial Times Deutschland пише, че VW обръща поглед към възобновяемата енергия, присъединявайки се към устойчивите енергийни проекти на партньора в групата Audi.

Според изданието, Volkswagen смята да инвестира един милиард Евро във водни, слънчеви и вятърни ВЕИ в следващите две години. В статията на FTD по въпроса пише още, че VW ще търси и намери, "партньор за генериране на екологична енергия" до края на годината и ще обяви своите големи възобновяеми енергийни планове в близко бъдеще.

Най-вероятно VW ще насочи своите ВЕИ усилия до голяма степен към вятърни паркове в Северно море, със заделяне на известен капитал и за соларни и хидро системи. Тази инвестиция се прави с цел в някои части на Европа нулевите емисии при електромобилите да станат факт или поне да се минимизират допълнително при производството на електроенергия. Електромобилите в Европа и поне тези от германските автопроизводители ще започнат да идват от 2013 г., така че инвестицията идва абсолютно навреме и достатъчно предварително, за да се получи един много по-завършен и комплексен старт, поне, както споменахме, в някои части на Европа.

Важно е да наблюдаваме развитието на ВЕИ сектора и в България и както в други държави и нас да се работи за интелигентна електрическа мрежа. Това ще направи електромобилите истинска и ефективно осмислена алтернатива на колите с ДВГ, макар че за да избегнем нов монопол и залитане в една определена посока след години водородните и други алтернативни технологии също трябва да бъдат развивани усилено паралелно.

[Източник: FTD]

Прочетено 1181 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:09
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.