Електрически Vision Mercedes-Maybach 6 на Concours D’Elégance

Електромобили

В този блог: Супер луксозно електро купе показа Mercedes-Benz в Пебъл Бийч.

Всяка година през август Concours D’Elégance събира фенове на великолепни класически и концептуални коли в Калифорния и точно на това събитие се състоя и премиерата на Vision Mercedes-Maybach 6 –електрическо 2+2 купе с крилати врати в ретро стил, но с най-новите технологии за бъдещето...

Шестицата в името на Vision Mercedes-Maybach 6 е заради близо шест-метровата дължина на електрическото купе с мощност 550 кВт (750 кс). Дали и кога това екстравагантно возило ще излезе на пазара не е ясно, но според Mercedes плоската батерия под пода осигурява реален пробег над 300 км, което докато дойде време за производство най-вероятно вече ще е недостатъчно.

В предната част прави впечатление интерпретацията на радиаторната решетка на Maybach, чийто дизайн е вдъхновен от раиран костюм. Доста привличат погледа и 24-инчовите колела в цвета на колата.

Vision-Mercedes-Maybach-krilati-vrati

Вероятно най-отличителният елемент на купето обаче са крилатите врати в стил Mercedes Gullwing, на които са монтирани камери играещи ролята на външни огледала.

Vision-Mercedes-Maybach-stranichno

Дължината на купето (5.7 метра) идва от изтеглените предна и задна част наподобяваща лодка, в която както на модели от миналото са интегрирани два миниатюрни прозореца.

Интериорът прилича на произведение на изкуството, което рядко се вижда в производствен модел. Таблото е извито и прелива във вратите оформяйки панорамна визия. Седалките също са много хармонично вписани в цялата тази отворена среда – сигурно усещането е много просторно.

Vision-Mercedes-Maybach-interior

Инструментите на арматурното табло са в класическа кръгла форма, но има и нови екрани и елементи, дигитално вписани в обиколна лайстна от стъкло над таблото, на която може да се показва например информация за седалките. Пред стъклената лайстна може да се прожектират още карта и меню.

Най-интерактивно е челното стъкло, което служи като прозрачен екран, по цялата дължина на който се показват данни за шофирането и географска информация. Това е своеобразно смесване с околните гледки и всичко на стъклото може да се управлява и от шофьора, и от пътника до него.

След сладките приказки за футуристичните елементи, да минем на задвижването и електрическата част. То е поверено на четири компактни синхронни електромотора с постоянни магнити с обща пикова мощност 550 кВт (750 кс). Батерията е с използваем капацитет около 80 кВтч (вероятно общ около 90 кВтч) и може да отдава достатъчно мощност като за ускорение до 100 км/ч за под 4 секунди, с макс. скорост ограничена до 250 км/ч.

Ред е на зареждането, което в Mercedes отсега са заложили с мощност 350 кВт по CCS стандарта. Тези мощности още не са факт – едва наскоро беше пусната първата в Европа 150 кВт DC зареждачка – но по 350 кВт мощност се работи и в CCS, и в CHAdeMO, а наскоро американското правителство обяви програма за разработка на устройства за такова зареждане.

За да добиеш представа, при 350 кВт зареждане за пет минути батерията получава заряд като за около 100 км пробег. Това означава до около 20 минути за пълно зареждане за пробег 350-400 км, както го планират и в Porsche. Освен с кабел от зарядна станция, батерията на Vision Mercedes-Maybach може да се зарежда както от стандартен контакт, така и безжично.

Vision Mercedes-Maybach 6 ни прилича на една много безжична връзка с бъдещето, но технологиите, които ни показват сега в това изключително купе не са толкова далеч от навлизане на пазара и очакваме да видим много от тях в различни модели още през 2018 или 2019 г.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари