Hyundai Kona пробег при температури до около -15 градуса (видео)

Електромобили

В този блог: Отзивите за Kona Electric стават все повече, с първи коментари от собственици и във форума на eCars.

Това, което в България поне ние засега не успяхме да тестваме докато карахме Kona в продължение на няколко дена, е как се отразява много студеното време на изминатите километри, просто защото не се случва толкова студено време.

Електромобилният ентусиаст Бьорн Ниланд, обаче, е имал тази възможност в Норвегия и е проверил колко може да измине електрическият Kona с едно зареждане при температури в диапазона -10 до -15°C.

Резултатът дори при тези атмосферни условия (и умерена скорост) е над 300 км пробег с 64 кВтч батерия, изминати с кола закупена преди 7 месеца на вече около 14000 км. Приличен пробег, като за сравнение можем да кажем, че за около 5 месеца екипът на eCars навъртя над 17000 км на служебния Renault ZOE ZE40.

Ето резултатите от теста на Бьорн:

  • При 90 км/ч – около 330 км пробег (19.5 кВтч/100 км разход)
  • При 120 км/ч – около 250 км (25.6 кВтч/100 км разход)

При шофиране в градски условия пробегът може да е и над 350 км като идеята на този тест е да се даде отговор на въпроса за възможностите на конкретния електромобил в много студено време. Наистина, много студено за някои хора може да е -25 или -40, но тестът е доста показателен и със сигурност отговаря на един от най-често задаваните въпроси за електромобилите.

При скорост 120 км/ч разходът се вдига значително, за което допринася основно челното съпротивление. Ако добавим леден вятър и баири по пътя нещата могат да станат още по-трудни. С 64 кВтч Kona Electric е близо до златната среда от около 75 кВтч и въпреки че не е толкова икономичен колкото шампиона Ioniq, се справя изключително добре и затова е толкова търсен. Първи бройки пристигнаха вече и в България и някои от първоначалните собственици бързо се сдобиха с премиум брандирана Hyundai зарядна станция от eCars.

Нещата се случват!

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари