Четвъртък, 18 Август 2011 12:00

Трето поколение електро Smart в комплект с електрическо колело

От
Smart електромобил, smart електро колело, smart мобилност...

Карали ли сте някога Smart? Ако не какво мислите за този най-малък клас коли? Виждате ли ги като масово средство за придвижване в следващите години и у нас?

Smart вече има над десетгодишна история и макар в началото създателят на идеята Николас Хайек да планира електрическа версия на колата, тя се появи чак през 2006 г. Сега вече говорим за трето поколение Smart електромобил и подобренията определено не са малко. Хвърлете едно око, защото в схемата вече има и електро колело...

              SMART FORTWO ELECTRIC 3 ВИЗИТКА          

  • Базова цена: От €16,000 *
  • Макс. скорост: 120 км/ч
  • Ускорение 0-100 км/ч: 13 сек
  • Пробег: 140 км
  • Мощност на електромотора: 55 кВ
  • Въртящ момент: 130 Нм
  • Капацитет на батерията: 17.6 кВтч
  • Време за зареждане: 8 часа (бързо за 1 час)
  • Скоростна кутия: Няма

* - Цената не включва батерията - тя се предлага отделно на месечни лизингови вноски.

Третото поколение Smart Fortwo електромобил с нулеви емисии (естествено при зареждане с електроенергия от възобновяеми източници със сертификат) ще излезе на пазара в началото на пролетта на 2012 г. След успеха на второто поколение, третият електро вариант на Smart е на път да осигури още по-ефективна и забавна електрическа мобилност на всички тези, които се интересуват от колата, предлагана на над 30 пазара по целия свят. От представените технически данни и нововъведения личи, че създателите на новото поколение електрически Smart определено са се възползвали от натрупания опит и обратнате връзка с клиентите в световен мащаб през последните години и резултатът е един значително подобрен и многообещаващ продукт. Потребителските тестове, разбира се, ще кажат своята тежка дума - клиентът, както се казва, е безпощаден...

Задвижван с електроенергия от 17.6 кВтч литиево-йонна батерия, за първи път предоставена от Deutsche Accumotive, 55 кВ електромотор ускорява малкия електро Smart от 0 до 100 км/ч за по-малко от 13 секунди и с 'новата' максимална скорост от 120 км/ч колата дори става приятна за шофиране по градските магистрали (предишното поколение едва достигаше 100 км/ч). Батерията осигурява пробег от 140 километра абсолютно чисто градско (и не само) придвижване, а размерът на колата я прави толкова лесна за паркиране, че често може да я видите 'поставена настрани' сред по-големите и събратя.

Въпросният 55 кВт магнитен-електрически мотор - първият продукт на съвместното предприятия с Bosch - от EM-motive осигурява въртящ момент от 130 Нм и след като вече знаете колко секунди са нужни за ускорение до 100 км/ч, няма да ви навреди и информацията, че новият електро Smart ще ускорява до 60 за 5 секунди, което предвид неговото предназначение като че ли е по-важен показател от стандартната 'стотица. В сравнение с предишното, третото поколение на колата има увеличение от 9% в тягата и 83% в мощността. Звучи като прогрес, нали, а и с максимална скорост от (вече) 120 км/ч електрическият Smart се изравнява с версията с ДВГ.

За първи път досега, монтираната в електрическия Smart ForTwo батерия е дело на Deutsche ACCUmotive. С капацитет от 17.6 кВтч, изработената от съвместното предприятие с Evonik Industries батерия предвижда над 140 километра пробег, без директно генериране на въглеродни емисии за супер удоволствие от шофирането. В допълнение към по-високия капацитет на батерията има видими подобрения и в ефективността на системата за задвижване което допълнително спомага за удължаване на пробега. След пълно изтощаване са нужни осем часа за зареждане на батерията от стандартен домашен (гаражен) контакт или иначе казано когато станете сутрин, ще намерите своя електро Smart напълно зареден, ако разбира се сте го включили в мрежата преди полунощ и при условие че не ставате в 5 (което всъщност определено не е масова човешка практика).

Бързо зареждане само за един час

Е, ясно е, че нощният вариант не обхваща всички нужди и за по-голяма свобода новият електро Smart може да се поръча с опционална функция за бързо зареждане с помощта на 22 кВтч бордово зарядно устройство, с което ще може да заредите напълно изтощената батерия на колата за по-малко от час. Не е достатъчно бързо? Вероятно ще трябва да почакате до четвърто поколение електрически Smart. Иначе, бързото зареждане става със специален кабел, но и за целта са нужни съответните бързи зарядни станции, които засега не изобилстват особено много, а в България си нямаме още масово монтирани стандартни и никакви 'бързи' станции. Бързото зареждане обаче ще е възможно и със специална станция за монтаж на стена - било то в личния ви или в служебния гараж.

Какво ново отвън

С по-голяма радиаторна решетка с логото на електрически диск, стилни LED дневни светлини за шофиране под фаровете, широки лайсни на вратите и няколко промени в задната част, новият модел изглежда доста по-динамично от своя предшественик.

Третият електро Smart ForTwo ще се предлага във всички интелигентни цветове и цветови комбинации, налични и за дизелов или бензинови модел.

Новият 'прясно зелен' цвят е особено видима проява на електрическото удоволствие от шофирането. В допълнение към кристално белите панели на колата, електрическият пакет се състои от бели алуминиеви джанти, зелен контур на купето, зелени капачки на външните огледалата и множество зелени акценти в интериора за атрактивен контраст с черните седалки.

Чудесно оборудване

Що се отнася до оборудването, новия електрически Smart ForTwo разполага с достатъчно 'екстри', сред които напълно автоматичен климатик с поленов филтър и функция за предварително включване. Както и при второто поколение, колата може да бъде предварително охладена или затоплена, което е много удобна функция преди потегляне, стига колата да е свързана към електрическата мрежа. Една нова функция е възможността за предварително включване на климатика точно чрез интернет или смартфон по всяко време. Освен това стандартното оборудване включва електрически стъкла и електрически регулируеми огледала, кожен волан, кожена топка на скоростния лост, сервоусилвател на волана, лети джанти с 9 лъча и покривало за багажника. Както и при предишния модел в допълнение към стандартния твърд покрив, на разположение са версия със стъклен покрив и вариант купе. Бордовият компютър - също стандарт в електрическия Smart - показва информация за пътуването, включително останаващия пробег. И подобно на предишния модел, два кръгли инструмента показват състоянието на батерията, както и използваната, и регенерираната енергия. В допълнение, електрическият Smart ForTwo може да бъдат оборудван с навигационна система и кожен волан с три лъча.

'Умни' смартфон приложения - естествено...

Smart е първата автомобилна марка, която разработи свой собствено iPhone® приложение. Заедно със специалния смарт кит и поставка за iPhone®, култовият телефон се превръща в мултимедиен трип компютър, оптимизиран за Smart ForTwo по отношение на функционалност и дизайн. Smart приложението за iPhone® разполага с всички важни характеристики, необходими по време на шофиране: hands-free телефонни обаждания, своя собствена обширна колекция музика, интернет радио и интелигентна навигационна система със специално смарт докосване. Има и други Smart екстри като Car Finder функция, който ще ви отведе обратно там, където сте паркирали колата си.

Новото iPhone® Smart приложение е лесно за управление, много големи бутони за различните функции, наред с други подобрения. Новото приложение май ще направи градската мобилност още по-лесна и по-забавна - а това реално е философията на Smart...

Двa нови елемента, разработени от Smart правят колата и iPhone® перфектна комбинация:

  • Smart стойката за iPhone® с блок за управление и микрофон е изключително функционален елемент. С нея може естествено да зареждате своя iPhone®, а също и да говорите без да използвате ръцете си с помощта на мултимедийната Smart система.
  • Smart приложението за iPhone® е първото на пазара, разработено специално за автомобилна марка. То съчетава всички характеристики, с които едно приложение за шофиране трябва да разполага. Всички функции са изключително лесни за използване благодарение на определено големите бутони и букви.

Винаги знае колко далеч може да стигнете: свързани услуги

Smart iPhone приложението може да бъдат пригодено за Smart ForTwo електрическо задвижване с допълнителни функции. Текущото ниво на заряда в батерията, показвано от SmartCharging конфигурацията обаче може да бъде удобно контролирани и управлявани и чрез уеб портал от домашен компютър или с всеки модерен смартфон.

На интернет страницата ще има и интерактивна карта на пробега с 3D изглед, показваща всички дестинации, които могат да бъдат достигнати с наличния заряд в батерията, както и всички обществени станции за зареждане в обсега. Ако желаната дестинация е по-далеч, отколкото колата може да покрие при текущото капацитет на батерията, порталът ще пресметне бързо колко допълнителен заряд ви трябва, за да стигнете местоназначението. Сред параметрите, които се отчитат при изобразяване на маршрута са топографията и профила. Интуитивното графично изображение, което може да се комбинира с 3D изгледи и сателитни изображения, също е атрактивна функция. Освен това, самото превозно също средство може да стана активни. Информация за нивото на заряд в батерията и пробега могат да се изпращат по имейл или чрез Twitter съобщения например, за да получите информация веднага след като желаният обхват може да бъде покрит с текущия заряд.

Интелигентно зареждане

Електрическият Smart ForTwo от трето поколение може да бъде свързан с интернет у дома чрез стандартен адаптер Powerline (HomePlug AV) за SmartCharging. След въвеждане на планираното време на тръгване в информационната система на колата или в уеб портал, тя ще бъде напълно заредена по икономичен начин и предварително климатизирана, ако е необходимо, така че да е готова за тръгване в заложения час. Това 'предварително климатизиране' може да бъде удобно активирано онлайн малко преди да потеглите.

И за пълно удоволствие - добавка електрически Smart велосипед

Вероятно мнозина смятат Smart просто за една играчка на колела, подходяща само за програми за споделяне на коли, като car2go. Третото поколение на електрическия Smart обаче определено изглежда по-конкурентно на пазара на електромобили. Едно от новите предимства е, че колата вече ще може да се купува, за разлика от предишните поколения, която се отдаваха само на лизинг. Все още няма цена и тя вероятно ще стане ясно по-късно тази година, преди старта на продажбите напролет и се надяваме на нещо поне една трета по-евтино от Nissan LEAF.

Има и още, обаче. Тази конкурентност идва не само от обновения външен вид и много по-добрата функционалност. Тук на сцената излиза и една много атрактивна добавка - електрическото Smart колело...

Като ще е електро колело - да е Smart
Като ще е електро колело - да е Smart

Интересът към електрическите колела като че ли доминира на страницата на eCars.bg и разбираемо предвид факта, че такива са налични за продажда у нас, някои на доста сносни цени и тук Smart удря направо десетката със своят нов електро велосипед. Това, което засега можем да ви кажем е, че е-колелото на Smart ще бъде оборудвано с 250 В електромотор и 400 Вч литиева батерия. Обявената за Германия цена е €2,900, но вариант за отстъпка при покупка с електро Smart е много възможен. Ако цената ви се вижда прекалено висока, BMW и Mercedes продават и не-електрически колела на такива и по-високи цени и винаги може да отскочите до Ecopowersport на Симеоновско шосе за доста интелигентни варианти на електро велосипеди. Има разбира се още една и друга възможност, като електро велосипедите на Drag и други наши фирми, които правят и сглобяват такива съвременни чудесии, но ако искате да сте 'комплект', може би идеята за Smart електромобил и електрически велосипед е най-добра.

Smart комплект - за Smart кола
Smart електро комплект - за Smart електро мобилност

eCars.bg

Прочетено 10236 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.