Сряда, 21 Декември 2011 07:48

Tesla Model S 2012 идва със 'стари' цени и нов уебсайт

От
Tesla Model S цени и опции

Не е трудно да се забележи, че в подписа ми под статиите се мъдри същата тази първа масова и дългоочаквана изцяло електрическа кола от по-висок клас - Tesla Model S (2012). Но и чакането (ми) не се знае колко ще продължи. Засега поне за някои на това му се вижда края, защото вчера компанията обяви официално цените на Model S 2012, че дори отвори специална нова интернет страница за целта, за да направи "цените и опциите възможно най-лесни за разбиране". Има ли нещо, което ви спестявам? Ммм да - засега 'данните' са само за Америкааааа...

Хубавото е, че трудолюбивите хорица не са забравили и нас, от останалата част на света, успокоявайки ни, че "очакваме да обявим цените шест месеца преди старта на доставките за тези райони". Причината е в "колебанията в котировките на различните валути по света". Хубаво де, ние сме във валутен борд - стабилна работа - давайте насам Model-а Cool.

Предвид не особено голямото количество електрически коли на пазара и задаващи се през 2012-та такива, не е трудно първите да бъдат логично сравнявани. В случая в този сегмент (засега) имаме само два варианта - въпросният най-после ценообразуван официално Tesla Model S и първото луксозно чудо на Fisker - електромобилът с удължен пробег - Karma. Получи се така, че и за двете разлики между тези чудесни супер технологични коли загатнах в една изречение, но ето как изглеждат нещата.

И двете компании са базирани в Калифорния, но Fisker Karma се произвежда в завода Valmet във Финландия. Това беше и причина за един от скандалите около компанията в САЩ, с обвинения за използване на част от отпуснатия от енергийното министерство на страната заем от половин милиард долара за финансиране на операции в друга държава. Сега по-важното е, че Karma вече се доставя по дилърите на марката в САЩ и може да се закупи дори на eBay. С други думи, речено - сторено - след няколко години на анонси и промени, колата е тук, макар и с неколкократно променяни цени.

Тук е и едната от основните (и много съществени) разлики с Tesla Model S. "Напоследък имаше много слухове за вдигане на цените", пише в блога на компанията. "Щастлив съм да кажа, че цените на Model S остават непроменени, включително версията с 40 кВтч батерия - на стойността, обявена през 2009 г. от $49,900 след приспадане на федералния кредит. Тези $49,900 включват нашия задаващ нови тенденции 17" Touchscreen, 19" колела и универсален мобилен конектор с три адаптера за зареждане у дома и на пътя. Това е невероятна кола, на невероятна цена", казва ИД на компанията, Елон Мъск.

Другата основна разлика между Karma и Model S е в технологията на задвижване. Fisker избра пътя на GM и Chevrolet Volt, фокусирайки се върху 'удължаване на пробега', добавяйки бензинов двигател в задвижването на Karma, който да генерира електричество за батерията след изчерпване на заряда в нея, а Tesla, като компания създадена да произвежда само изцяло електрически модели, разбира се, прави точно това. След като се инициализира на пазара през 2008 г. с дебюта на Roadster (изработван на базата на 'голи' шасита от Lotus), и обяви своя първи семеен седан (Model S) и то с цели седем места (в стил американско комби от 70-те с трети ред седалки) преди около две години, сега чакането е към своя край и Model S вече има официални цени, макар да не е ясно точно кога първите депозирали ще получат своите коли (освен анонса "през лятото на 2012 г.")

Това, което е ясно е, че цялото количество, което ще бъде произведено през 2012 г. е вече изкупено (или поне резервирано чрез депозити). Но от Tesla продължават със спазването на обещания. "Ще спазим и обещанието за доставка на нашата 85 кВтч батерия в средата на 2012 г., 60 кВтч батерия три месеца по-късно и 40 кВтч към края на годината. Изключително горди сме с нашата батерийна технология и ще предлагаме до 8 г. гаранции без ограничение в пробега. Това е поредното нововъведение в бранша от Tesla". Упс, това "без ограничение в пробега" звучи наистина сериозно, а предвид факта, че Model S ще се предлага и с вариант за изминаване на до 515 километра 'с една батерия', скептиците няма да имат много поводи да говорят за прословутия ограничен пробег на електромобилите. А точно това последното, според мен, е най-новаторското нещо, което Tesla донася в новата индустрия - още на този етап от развитието на електрическата мобилност предлага адекватен пробег с едно зареждане на батерията.

По отношение на 'екстрите', Model S разполага с изцяло панорамен покрив и сгъваем трети ред седалки, на който може да возите две малки деца. Според мистър Мъск "музикалната уредба на колата ще ви изкара от чорапите", а Техно пакетът "прави тази кола най-новаторската произвеждана някога".

Ако не сте попадали на нашата статия с видео, в което BMW M3 се пъне в опити да догони електрическия Model S по калифорнийските хълмове, метнете едно око и тогава няма да се учудите на твърдението, че Model S Performance вариантът ускорява по-бързо от Porsche 911 Carrera - само за 4.4 секунди от 0-100 км/ч. Към тази производителност Tesla добавя Nappa кожен салон, външни карбонови акценти, активно въздушно окачване и съответстващи на цялата тази динамика джанти и гуми. С невероятно нисък център на тежестта, тракшън контрол със спортни настройки и високопроизводителен инвертор на задвижването, на светофара няма да има кой да ви бие, а добрата новина е, че Model S Performance версията ще се продава още от самото начало. Това е наистина добра новина, особено предвид тенденцията при големите германски автопроизводители да пускат яки варианти на своите модели известно време след пазарния дебют...

Е, май е време да се запознаете по-подробно с цените и опциите на новата интернет страница на Tesla, независимо от факта, че те са валидни само за Америка - със сигурност ще добиете представа за възможностите и ще имате удоволствието да си конфигурирате сами супер електрическа кола по ваш вкус, а ние ще имаме грижата да се опитаме да разберем кога Tesla смята да се придвижи към нашия регион. Засега и Австрия е спасение, като най-близка държава, в която компанията има представителство, особено предвид доста развитата мрежа от зарядни станции в страната. Като казах зарядни станции се сещам за една супер интересна такава и у нас и тя се намира в Студентски град в София. Официалното й представяне е веднага след Колега и само можем да се надяваме някой от първите дни (и по-точно денят на представянето, който ще обявим допълнително) на януари 2012 да е слънчев, за да бъдат фотоволтаичните й възможности демонстрирани в пълна степен. Заповядайте да я видите и вие, а ако имате електромобил, ще може да го зареждате там напълно безплатно!

[Източник: Tesla Motors Blog]

Прочетено 3189 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:55
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.