Петък, 27 Април 2012 08:26

Rimac Concept_One - милион и половина и е твоя!

От
rimac_concept_one_cena_700000_euro

Има нещо символично в това, че може би най-емблематичната модерна електрическа кола е създадена в Хърватска. Там където е живял и Никола Тесла. По време на Автосалон София 2011 малката хърватска компания демонстрира своя първи супер спортен електромобил – Rimac Concept_One. С мощност 1088 кс и ускорение за 2.8 сек от 0-100 км/ч, не намираме по-подходящо определение за творението на Мате Римац, което вече излиза от концептуалната фаза, защото вече може да се поръчва...

В началото на ноември 2011 г. стана ясно, че въпросните 2.8 "електрически" секунди ще струват около 700 хил. Евро и ако разполагате с такава сума и искате да я похарчите за електрическа кола, Rimac Automobili ще приеме поръчката и ще ви изработи опасно бърз електромобил. Когато миналата година попаднахме на зеления BMW 3 тест на Мате, стана ясно, че момъкът е намислил нещо грандиозно, което да се конкурира с топ изпълненията на четири колела на планетата. Превъртаме напред до последната седмица, когато в Монако се проведе поредното издание на Top Marques – изложение, което казва всичко със своето име и на което стана ясно, че младият хърватски екип започва да приема поръчки за производство на Concept_One.

rimac_concept_one_interior
Rimac Concept_one отвътре

Супер електро колата от Хърватска е наистина уникално технологично творение, със собствена задвижваща електрическа система, която постига ускорението, за което стана дума по-горе. Електромобилите, обаче, имат ограничен пробег. Или пък не. Rimac Automobili рекламира своята супер кола с направо невероятния пробег от 600 км, макар че предстои да разберем дали това ще бъде възможно при поддържане на скорости от 250 км/ч, например. макар че Concept_One се справя и с 305... Не че има много места, на които да се поддържа такава скорост, но не и като да не се намират.

С екип от 20 инженери Мате тества успешно системата върху BMW 3, за да се стигне до впечатляващо задвижване с по един електромотор в четирите колела, енергия на които осигуряваща LiFePO4 батерия с капацитет от 92 кВтч. За сравнение, масовият Nissan LEAF разполага с 24 кВтч батерия... Четирите електромотора впрягат общо 1,088 кс мощност, с общ въртящ момент от трудните за възприемане 3,000 Нм и е пределно ясно, че далеч не всички гуми биха се справили с тази мощ. Точно затова на Top Marques Rimac Automobili се представя заедно с холандската Vredestein, която с дизайна на Giugiaro предоставя Y-клас гума на име Ultrac Vorti, но в различни шарки за предната и задната ос.

И понеже Римац смята да изработи само 88 броя от тази супер електрическа кола, няма да са много онези, които ще се вредят в списъка. Сега остава да видим колко бързо ще се запълни той. Ако родното ще ви подтикне към поръчка, седалките на Concept_One са дело на българското студио Vilner Wink.

eCars.bg

Прочетено 3448 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.