- Коментари: 237
- Харесвания: 26
Собственик на Рено Туизи
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
Днес си поръчах Рено Туизи. В момента подготвям документите за лизинг, автомобила е наличен в БГ и се надявам до седмица-две да го получа и подкарам.
Разполагам с доста инфо относно Туизи-то, така че ако някой се интересува питайте. Нещо което е ново и за мен и научих вчера-батерията му е с 8 години гаранция, покриваща капацитет до мин. 75 %. Това е много важно, предвид че в БГ въпросната батерия също се продава на клиента , а не е под наем както в Европа. Отначало мислех, че продажбата е определено по-лош вариант от наема, но сега след тази гаранция е по-изгодния.
Разполагам с множество калкулации относно електрически автомобили спрямо дизел и бензин, при различен годишен пробег, ако някой иска да прецени кое е наистина по-изгодно може да пише и ще ги публикувам. В тях се отчитат доста неща, включително амортизации, поддръжка, наем на батерия или остаряването и, първоначална цена, разходи и др.
Най-подробната такава е за Рено Канго ZE, както и за Туизи, но това е стандартна таблица и всеки може да сложи произволен автомобил. Даже Тесла модел S.
Колкото до Туизи-то смятам да го ползвам ежедневно за придвижване до работа и след това в града, с едно междинно зареждане. Живея в Созопол, работя в Бургас, имам 38 км само в едната посока.
С удоволствие ще публикувам инфо относно експлоатацията му.
Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.
- mumojem
- Отсъства
- Основател
Преместих темата в категория Renault Twizy, а и ние се подготвяме за същото нещо, пък да видим кога ще се сдобием с Twizy
Виж тази моя Twizy тема и казвай какво мислиш по въпроса.
Чисто и просто – КарамЕЛ
- k.i.
- Извън линия
- 3-та жичка
- Коментари: 170
- Харесвания: 8
Много безавариини ел километри като я вземете!
Някаккви детаили за цената бихте ли споделили?
- Karaivanov
- Извън линия
- Вече ангажиран
- Коментари: 67
- Харесвания: 13
Внимавай какво си пожелаваш,че може да се сбъдне.
- mumojem
- Отсъства
- Основател
Karaivanov писа: Пишете и как е отоплението,с тези венилови прозорци няма ли да е проблем да се кара през зимата.Тредставете си ги с 2мм лед по тях
Няма такова, проучвах варианти за някаква мини печица за нашето, но като цяло си е за шапка и ръкавици (добре опакован/а), ако искаш да го караш зимата.
Има оригинален аксесоар одеяло
Чисто и просто – КарамЕЛ
Прикачени файлове:
- Karaivanov
- Извън линия
- Вече ангажиран
- Коментари: 67
- Харесвания: 13
Внимавай какво си пожелаваш,че може да се сбъдне.
- mumojem
- Отсъства
- Основател
Чисто и просто – КарамЕЛ
Прикачени файлове:
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
В следващите ден два ще го получа и ще мога да дам повече инфо, но като първоначална вноска е 1755 лв, и после 45 месеца по около 585 лв с ДДС, като има и остатъчна стойност 7022 лв. Това обаче е с включени всички застраховки за периода от четири години, както и с обслужването на автомобила за целия период. Реалното оскъпяване е около 11%. за тези четири години.
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
- k.i.
- Извън линия
- 3-та жичка
за зимни гуми мисля няма да е проблем
доколкото видях са 125/80 13 предни и 145/80 13 задни
Континентал имат такива размери и се предлагат в БГ сайтовете за гуми
- mumojem
- Отсъства
- Основател
Чисто и просто – КарамЕЛ
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
Прикачени файлове:
- mumojem
- Отсъства
- Основател
nio писа: Купих си зимни гуми за Туизито. Комплект четирите за 211 лв с безплатен монтаж. Барум Поларис 2 отпред и Барум Поларис 3 отзад. Само предните са размер 135 вместо 125. Дано да станат при монтажа Доставчик : Медина Мед - много приятна и коректна фирма,на която сме корпоративни клиенти.
Това със 135 отпред същото го планирам и аз, само още не сме си взели Туизито. Да видим дали ще е преди Коледа. Точно такива са цените, по около 50 кинта гумата и си идва на към 200. С Conti отиваш по към 340 лв за к-т.
Чисто и просто – КарамЕЛ
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
Скоро ще има още допълнителна информация относно експлоатацията на Туизи. За момента съм изминал само около 600 км с него и не мога още да конкретизирам всичко. Относно експлоатацията при ниски температури - аеродинамиката му е така изчислена, че на водача не духа дори и ако е без странични стъкла. С подходящо облекло го карам и при минус 5 градуса без проблеми. Но има завихряния в областта на коленете и глезените, което ме накара да обувам по-дебели чорапи и да ползвам покривало за краката. Даже сега си поръчах едно такова с подгряване от собствена батерия.
Пробег при температури около нулата - минимум 60 км при най-неикономично каране.
- mumojem
- Отсъства
- Основател
За завихрянето си прав и точно се оглеждах вчера в едни чорапи от не знам каква си вълна в Sportdepot, а тези пластики около огледалата наистина пазят в движение. Мисля си за гумено уплътнение по целия долен ръб на вратата аз - надявам се с такова да се ограничи притока на въздуха, който предизвиква завихрянето. То е приятно през лятото, но не и сега.
За пробега - доста добре е на ръчка да се изкарват 60км зимата. Дано скоро да мога да пробвам .
Свиркай за нови неща като има.
Чисто и просто – КарамЕЛ
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
Относно товарния капацитет на Туизи - събра без проблем 24 м2 ламинат - пет кашона, подложка, една печка на ток и още две торби с ежедневни покупки. Вижте снимките.
На мен като втори семеен автомобил ми върши отлична работа. Дори понякога взимам децата от градина - на 3 и 5 годинки. Много обичат да се возят отзад, само дето малко им духало.
Между другото вече направих 1000 км на моето Туизи.
Прикачени файлове:
- mumojem
- Отсъства
- Основател
Дори още не съм мислил по въпроса колко и какво може да събере. През лятото ходех на пазар до Била и две големи торби отстрани до седалката с човек отзад си беше абсолютно ОК. Ами ти утепваш рибата направо. Имам да догонвам
Чисто и просто – КарамЕЛ
- k.i.
- Извън линия
- 3-та жичка
интересна трактовка на "без проблем"nio писа: ... събра без проблем ...
мен ако ме питаш тези методи на товарене, не са много удачни ...
ама дет се вика всеки си знае как да си бие жената
иначе евала за ентусиазма, гледам и добре си го покарал щом си му врътнал 1000км
имаш ли винилови прозорци и изобщо как е положението в студено време?
някакви други впечатления от пробег батерия и тн.?
- nio
- Автор на темата
- Извън линия
- 3-та жичка
Най-висок дневен пробег - 191 км с две междинни зареждания.
Естествено вече открих и някои недостатъци:
1. Отворите на вратите отзад позволяват на някои БГ субекти да ровят в автомобила, децата си пъхат там главите, а котките спят вътре през нощта. Обмислям покупка на покривало поне за нощем.
2. Звукът от двигателя - така наречения от Авто билд тролеен вой е приятен за мен при ускорение. Но при продължително пътуване с висока скорост е натрапчив.
3. Воланът е много директен и при висока скорост е необходимо да се държи здраво. Най-малко отклонение измества рязко автомобила встрани.
4. Спирачките ги намирам за малко слаби, а при сериозно спиране предните колела блокират, а задните не държат добре.
5. Прозорците не са измислени добре, при затваряне горната им част се допира до тавана и се надира, моите вече са със сериозни ивици и се влошават при всяко отваряне. При скорост от 70-80 км/час се отварят настрани и при всяка неравност потропват по конструкцията на тавана.
6. Окачването е безмилостно твърдо, според мен ненужно. За сметка на това стабилността е на върхово ниво, съпоставима е с такава на доста по-спортни и мощни автомобили.
Относно пробега - при натиснат до долу педал на газта и извънградско шофиране автомобила издържа минимум 55 км.,при това с включени фарове, чистачка и подгряване на предното стъкло. Установих и как се променя пробега при повишаване на температурата. При температури около нулата - нормалния пробег е около 65 км, а при 10 градуса над нулата вече е 75 км. Надявам се лятото да се повиши още.
Ако имате въпроси ще се радвам да отговоря.