Понеделник, 09 Януари 2012 21:24

Детройт: Ford Fusion 'стандарт' плюс хибрид и зареждаем хибрид

От
Ford Fusion Energi зареждаем хибрид

Днес в меката на колите в Америка - Детройт - буквално ври и кипи и ако някой се съмнява в бъдещето на хибридите и електро колите - ето какво - конкуренцията между автопроизводителите в това направление не са се засилва, ами още отсега придобива ожесточени нотки. Вече знаете за дебюта на първия компактен хибрид на Volkswagen - бензинов вариант на Jetta със среден разход и 'подобрението' дойде - Ford демонстрира два еко варианта на своя Fusion, хибрид с точно 5 на сто среден разход и зареждаем хибрид, с 'кодовия' параметър 100 MPGe, точно като при електрическия Focus. У нас може и да не личи още, но май Ford се готви за направи голяма промяна в силно конкурентния среден клас...

Първият Fusion хибри, който излезе на пазара в САЩ през 2009 г. 'докарваше' средно 5.8 л/100 км, което не е особено интересно в Европа, но беше водещ показател в Америка. Сега, модел 2013 вдига (или може би сваля) летвата с 5.0 среден разход с не по-малко атрактивно постижение от 5.4 литра на сто извън града (хибридите по принцип са определено по-икономични в града, заради технологията си). Това, поне както е обявено, е по-ефективно от сравнимите модели на Hyundai (Sonata), Kia (Optima) и Toyota (Prius). Хибридният Fusion се задвижва с двулитров четири-цилиндров Аткинсън двигател с мощност 180 кс и въртящ момент 176 Нм в представения вариант. Енергията от двигателя се предава на предните колела чрез електронно контролирана безстепенна трансмисия.

Техническите параметри са нещо много важно, но ако трябва да сме честни, на пръв поглед се вижда дизайна. Нещата под капака отначало остават на заден план, особено при представянето на нови модели. Фотоапаратите щракат като полудели, колената болят от многообразието от пози за снимане, а в случая с новия Fusion, снимането определено си струва. Ако сте чели статията ни за концептуалния Ford Evos веднага ще намерите негови щрихи в предната част на Fusion, а решетката... о, кажете ми че няма нещо а'ла Джеймс Бонд - елементът Aston Martin просто няма как да бъде сгрешен, нали?.

Към хибридния Fusion обаче има и неочаквана добавка - версия зареждаем хибрид на име Fusion Energi, която според Ford ще бъде по-ефективно по отношение на разхода от зареждаемия електромобил с удължен пробег на GM - Chevrolet Volt, както и от Toyota Prius Plug-in. Е, ще трябва да почакаме за реалните тестове - докато Volt е на пазара от вече година, Fusion Energi се очаква след още 8-12 месеца.

Тук подробности (освен яснотата, че също има 2.0 Аткинсън двигател) липсват и очевидно ще трябва да почакаме за повече инфо от Ford по отношение на капацитет на батерията, време за зареждане и пробег на електроенергия.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 2863 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:40
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.