Понеделник, 09 Май 2011 11:00

Ehybridcar: ерата на водорода (в България) започна

От
Схема на системата EhybridCar

Електромобилите все още далече не са масова гледка по българските улици, но докато чакаме търпеливо повече от тях да кацнат в родните автосалони и то на по-приемливи цени, няма как да седим в къщи или да излезем в дългосрочен отпуск. Всеки кара колата си, стиска зъби докато я зарежда и все повече хора търсят алтернативни варианти. Газ и метан разбира се, преобладават като вариант на задвижване, но с развитието на технологиите на пазара се появи и друг играч - водородът...

Онези от вас, които се интересуват от алтернативни горива със сигурност са попадали на "водородни" материали в пресата или в интернет, макар засега да няма кой знае какво изобилие от такива. Няма и някакво голямо разнообразие от водородни коли на пазара - точно обратното. Един от малкото известни примери е тестовото BMW Hydrogen 7-серия, което обаче няма да намерите в mobile.de...

В eCars.bg обаче, тук и сега, ще ви представим един друг вариант на водородно задвижване, съвместим в всички настоящи горивни системи при колите. Добавка, която става все по-актуална предвид така вдъхновяващите цени на горивата у нас.

EhybridCar - водородни генератори за всякакви автомобили

Еhybridcar е е генератор на водород (H2), извличан от вода (H2O) чрез електролиза. Това е първото пояснение на интернет страницата на Христо Иванов, с който нашият екип се свърза за повече подробности около предлаганите от него продукти. Имахме и допълнителен повод да го направим, след като регистрираният в нашия сайт като mitobota скъп приятел Митко бодна едно красиво водородно генераторче от EhybridCar на своето любимо BMW 320d.

EhybridCar водородни генератори

Преди да ви разкажем за какво си говорихме с Христо или по-точно да ви покажем какво отговори той на нашите въпроси, ето още малко за водородните генератори:

Монтират се в автомобили (леки и лекотоварни) с цел подобряване ефективността на конвенционалния двигател с вътрешно горене. Новополучената горивна смес повишава ефективността на двигателя при по-нисък разход на гориво и еднакви динамични показатели на двигателя. При изгарянето на сместа се образува водна пара - намаляват се вредните емисии, почистват се натрупаните отлагания в изпускателния колектор.

За техническите характеристики на системата е най-добре да прочетете на сайта на EhybridCar, а ето какво ни разказа предприемчивият собственик:

Здравей Христо, откога се занимаваш с водородни генератори?

Здравейте, занимавам се с автомобили сравнително от скоро, от 2005г., в автосервиза на баща ми в Испания, град Хавеа. Един ден дистрибутор на HHO-генератори дойде при нас в сервиза и ни предложи да работим с него като монтираме и предлагаме системите на нашите клиенти. В началото не го взехме на сериозно, защото нямаше криза все още и това с икономията никой не го интересуваше. Но в началото на 2008г. цените на горивата внезапно започнаха да растат и аз проявих интерес като представител на фирма за HHO генератори, изпробвах системата на личния си автомобил тогава (мерцедес Е270 cdi) и постигнах доста добри резултати. Впоследствие започнах да се интересувам много от темата задълбочено и да разучавам системата. През 2010г. реших да дойда в България - София и започнах да работя по въпроса.

Как ти хрумна, какво те подтикна?

В началото нямах представа как хората ще възприемат тази технология в нашата страна, защото не бях живял тук повече от 10 години. Но впоследствие видях, че новостите в България са добре възприемани и един ден г-н Руслан Баждеков, собственик на ROVER България, мой много добър приятел и представител на EhybridCar за София и Аlexanderauto, и Ostin Rover Parts в България, ми даде едно рамо като ме подтикна да внасяме тази система в България. И така започнахме. В началото сключих договор за изключителни права и ноу-хау технологията за 10 години напред със собственика на продукта в Испания на име Hidrocarecologico и започнахме внос. По-късно стартирахме и собствени разработки и подобрения, защото неговите системи бяха от първо и второ поколение, с много малка производителност на газ. Регистрирах фирма по ДДС - копие на испанската Хидрокарекологик България ЕООД и започнахме дистрибуция преди около 6 месеца. Значително подобрихме технологията, направих собствен сайт и патентовах марката EHybridCar за цяла Европа и сега сме на четвърто поколение водородни генератори с титаниеви електроди, очертаващи се като лидери на пазара в страната. Идеята за името EHybridCar e взаимствана от Е - еко, Hybrid - хибрид и Car - кола. Намерих си бизнес партньор и днес работим заедно, аз, Христо Иванов и колегата Тихомир Тодоров рамо до рамо за една екологично чиста и модерна европейска България.

Какво предлагаш - на достъпен език?

В момента предлагаме 3-то и 4-то поколение генератори на водород за 3 класа автомобили в зависимост от големината за алтернатора и двигателя (EHO450-EHO750-EHO1000) и 4-то поколение за генератори (само по поръчка) с високочестотна електроника, много малка консумация на ток от акумулаторите и много голяма производителност на водород - до 4,2 литра водород в минута. Те са с титаниеви аноди за по дълъг живот и по-голяма производителност на Браунов газ. За камиони и тежкотоварни коли с 24-волтови инсталации предлагаме ЕHO4000 и EHO8000 със свръх производителност на водород с 10-15 литра в минута.

Тенденцията на фирмата ни е до началото на идния зимен сезон да разработим уред на водород с много малка консумация на ток от мрежата за отопление и от централната ВИК инсталация на панелни и тухлени апартаменти и къщи, както и индустриални сгради и халета, който ще спестява на потребителите на електроенергия за отопление над 60%, защото както и цените на горивата така и цените на тока са с тенденция да растат. Както и да комерсиализираме нашите продукти за коли и камиони като снижим цените за тях – около €100 за автомобил и €250 за камион за генератор на водород от последно поколение.

Колко струва, условия на поставяне, корекции?

В момента цените на нашите генератори са доста конкурентни на европейския и световен пазар, като варират за от 400 лв до 500 лв автомобили за моделите EHO и от 800 лв до 1000 лв за камиони и тежкотоварни машини с 24 месеца пълна гаранция за всички наши продукти. Не сме публикували цените на сайта за момента, защото не продаваме на дребно на частни лица, а само на едро в дистрибуторската ни мрежа. Както добре знаете, ако монтажът е неправилен или устройството не се използва по предназначение, то може да бъде и опасно!!! Идеята ни е да го разработим първо в България до края на 2011 и след това в цяла Източна Европа. Поставянето е изключително лесно и бързо, като при всеки един автомобил и камион е необходим предварителен оглед и до 4 часа време за пълен монтаж.

На какви автомобили/бусове/джипове/камиони може да се постави?

Поставянето е възможно на всички видове автомобили, бусове, рейсове, камиони, селскостопански машини, дори яхти и лодки с всички видове ДВГ дизел, бензин, газ и метан.

Обществен интерес,клиенти,отзиви?

Ами, общественият интерес само за първите 6 месеца е поразяващ, като естествено има и отрицателни мнения, но най-вече от конкурентен характер. Отзивите са много добри като цяло, с голяма перспектива, но както има и добри, има и лоши мнения. Статистиката за 6 месеца в Google Analytics показва 35000 посещения от цялата страна, като имаме поставени системи в България няколкостотин само, което за нова кауза и цел е сравнително добре. EhybridCar е първата българска и европейска марка в България с тази иновативна и уникална комбинация на диоден принцип и разширителен съд играещ роля на 3 в 1 (резервоар, бъблер разширително тяло и охладител/филтър). Единственият в света от изцяло некорозионни материали като (полиетилен с най-висока плътност DHL-200 и полиуретан).

Какво предстои?

Ерата на водорода започна. В процес сме на разработка и приложение на апарати за бита и средната класа на населението, като отоплителни тела, еко и енергоспестяващи системи за автомобила и дома. И не малко вероятно бъдеще на автомобили и домове с минимални стойности за отопление и разход на гориво до под 1литър на 100км с конвенционално гориво.

Как ви звучи? Намирате ли вече повече смисъл в алтернативна система за задвижване на вашата кола? Какъвто и да е отговорът, водородните системи наистина са тук и очевидно набират популярност...

Прочетено 17919 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:32
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.