Sidebar

27
Съб, Апр
× Място за всякакви Renault ZOE теми, коментари и мнения.

Нов Зое притежател въпрос

Преди 3 години 2 месеца #6295 от betaserk
Нов Зое притежател въпрос е пусната от betaserk
Здравейте, от 22-ри имам Рено Зое и съм доста доволен, даже и жена ми скача от радост и няма търпение да го кара. Заредих от в къщи/Свиленград/ на 100 % отидох до Хасково да я регистрирам, от там отидох на зареждачката до кулата в Димитровград на Eldrive, заредих 13 kw и нещо за 2.65 лв и се прибрах в нас и ми бяха останали 40 км още. Нямам навигация! Показва Берлин и като пробвам да местя картата се вижда че съм в България, но картите са само на Германия и още две страни от региона и пак се връща да показва Германия, но България я няма. Прочетох че трябва да се купи нещо за 50 лв за 2 години или нещо от сорта, също намирам разни теми как може да се заобиколи това и да се изтеглят. Вие имате ли карта на България и как се справихте с това. Колата ми не е чисто нова, 2014 година е, 58 коня версията! Много е симпатичнаи бонбонеста, за първи път имам кола от толкова малък като големина клас и съм доволен, 1.77 съм и се побирам доволно, дори и място зад мен има :) Много набира дори на Еко режима, а разни репортери се оплакваха че на Еко била много мудна :D
Прикачени файлове:
Харесано от: E-mo

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 2 години 9 месеца #6344 от Kristinus
Отговор от Kristinus по тема Нов Зое притежател въпрос
Здравей,

Търсих доста, но кракнати карти, които да тръгнат на Зойчето няма. Навигацията е Том Том. Правиш си регистрация е сайта на Рено българския и ще намериш процедурата. Сваля се приложение за PC. След инсталацията му си включваш оригиналната SD карта. Приложението ще ти открие че и R-linka ти е с остаряла версия. Първо Актуализираш R-lnka. Sled след това влизаш във френския сайт на Рено и търсиш карти за навигация. Картата струва към 60 евра и покрива Източна Европа. Аз лично съм доволен към (22.07.2021) е на 90% актуална. В нея няма обаче като POI зарядните станции в БГ. Има много други. работи стабилно и относително бързо, но не сравнявай навигацията с Waze или Google Maps. Доста по назад е. По-скоро е като Sygic. Относно "Информация за трафик в реално време" - забрави. Франсетата са го вкарали като услуга и те чарджат на месец ако искаш. Резитрирай си VIN-a в сайта Рено. Ще получиш инфо кога ти предстоят смени на консумативи. Обезателносисмени и BMS-a (Battery Management System). След смяната му пробега се увеличава с около 10 % заради по-пълноценно зареждане. Ако от 99% до 100 % ти се зарежда повече от 40 мин си заъпдейт на софтуера. Струва процедурата към 250 пари. Обаждаш се в Рено БГ на националния номер и им казваш в кой град си за да те свържат с най-близкия сервиз. Това е доста по-важно отколкото картата на БГ. При пълен заряд (особено в къщи) електропотрблените в мрежата ще ти се намали с 1,5 Kw за едно зареждане и това идва от BMS-a. Ако не се справяш пиши на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. -ще ти пратя инструкиите и линк до софтуера за актуализрация на R-linka и картите.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 година 2 месеца - Преди 1 година 2 месеца #6570 от ernom
Отговор от ernom по тема Нов Зое притежател въпрос
Здравейте, виждам, че темата е стара, но все пак да споделя малко опит по темата с картите на Zoe първо поколение  – според мен много по-добър вариант от актуализиране на стандартните Tomtom карти е пускането на Android auto (SPVR for iPhone и Mirrorlink също са опции) / с Android auto на екрана на навигацията в колата се извеждат Waze или Google maps, чиито карти се актуализират много по-често и по-безпроблемно от тези на tomtom.Ето как станаха нещата с пускането на Android auto на едно Zoe (Q210, 2013-та година):Първото условие за пускане на Android auto е навигацията да е актуализирана най-малко до версия 11.336 (05/2016) / при мен версията беше 1147542 (06/2013)  delivery version – това е първата версия, което значи, че софтуера на навигацията в колата никога не е бил актуализиран / стандартния начин за апдейт – през профила в R-LINK Store и с инсталиран RLinkToolbox – се оказа невъзможен при мен / другият начин за актуализиране (с USB флашка) обаче сработи – ето как стана: отворих renault-connect.renault.bg/software-upgrade/r-link-evolution/ и вкарах VIN на немско ZOE с първа регистрация 2014/12 – излезе линк за сваляне на архив (R-LINK.zip),  където се намира файл TOMTOM.000 с обем около 500 Mb – копирах файла на флашка, включих я в колата и резултатът беше актуализиране на навигацията до версия 11.346
Второто нещо, което трябва да се направи е да се отведе сигнала от пинове 6 и 14 от OBD буксата на колата до съответно пинове 13 и 12 на буксата на ELM адаптора. Има разни начини да се направи : най-лесно е да се преправи разклонител от този тип:

Прикачен файл:

Аз ползвах един много стар ELM, на който връзката м/у платката и пиновете на буксата беше с проводници и просто презапоих два от тях:
Прикачен файл:

Следващата стъпка е сваляне и инсталиране на ddt4all – програма е безплатна / аз ползвах версия 5.4.0 / след свързаване с колата резултатът беше този:
Прикачен файл:

 ddt4all разпозна само блока за управление на радиото / видя блока за управление на навигация, но не пожела да се свърже с него – вижда се от текста в червено – това, предполам е поради „насилствената” актуализация на навигацията / при това положение, единствения начин за връка с модула на навигацията е ръчно – от менютат асе избира модела на колата и след това от списъка на модулите за навигация се избира MFD v4.6 / след влизане в меню Configuration >>> 13 - ECU Configuration се стига до тук:
Прикачен файл:

Това, което трябва да се направи, е да се смени стойността на полето Android auto feature от Not present на Present
(за работата с ddt4all има много писано в мрежата – не е трудно да се намеря подробни инструкции с пускане на едно търсене за Enabling  Android Auto on Rlink 1)
След рестартиране на навигацията, резултатът е този:
Прикачен файл:

Прикачен файл:

Описаното по-горе е доста особен случай – за всички малко по-нови коли (произведени след 2013) нещата ще са мн по-лесни, така че пускането на Android auto ще е по-лесния вариант за ползване на актуални карти.
 
Харесано от: E-mo, sweeper

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 година 2 месеца #6573 от E-mo
Отговор от E-mo по тема Нов Зое притежател въпрос
Какво включване само! Добре дошъл във форума и благодаря, че сподели така нагледно резултатите от доста четене и проучване в този и  другия пост. Отлично!

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 година 2 месеца #6575 от ernom
Отговор от ernom по тема Нов Зое притежател въпрос
... новите номера (ЕА) тръгнаха от ноември мин година / аз си регистрирах колата в края на януари тази година и ми дадоха номер 1536 / значи за три месеца в страната са регистрирани над 1 500 електрически коли / като добавим и това, че обичаме да си бърникаме по колите (особено когато са извън гаранция ), от такива теми има смисъл - ще са интересни за все повече хора ...
Харесано от: E-mo

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 година 2 месеца - Преди 1 година 2 месеца #6578 от E-mo
Отговор от E-mo по тема Нов Зое притежател въпрос
Виж ти! 6605 коли на ток към 01.02.2023.
data.egov.bg/data/resourceView/3f373cab-...0e-a36b-1d0bcb3dbf08
Това са +2 хиляди за година, докато за първите 4 трябваха 11 години..("Летоброенето" започна на 30.03.2011, когато беше първата официална регистрация на електромобил в КАТ - бял Peugeot Ion на медийна агенция Аргент) 

     
Прикачени файлове:
Харесано от: Carl Zeiss

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.