Sidebar

29
Пет, Мар
× Сега е моментът и тук е мястото да ни кажеш какво е мнението ти за форума, какво искаш да се промени и да направиш съответните предложения. Давай :)

Раздел или меню "Литература" или "Downloads"

Преди 5 години 8 месеца #4241 от parto
Поздрав на всички почитатели, притежатели или просто интересуващи се от електромобили участници от форума. :)

От около година следя вече почти ежедневно сайта ecars. Адмирации за създателите и модераторите му. За мен е много удобно да има място, където е събрано и преведено най-важното от интернет по тази тема и където бързо мога да следя новостите.

Отдавна се интересувам и следя развитието на електромобилите. Последните няколко години чаках да излезе българска книга, която задълбочено да разглежда устройството и технологиите, използвани при съвременните електромобили, но такава не се появи. За мен, общите, сравнително повърхностни и кратки статии, разпръснати из интернет не са достатъчни. Ако някой иска да получи по-основна техническа и научна информация, да навлезе в някои тънкости и решения в тази област, просто няма да намери нищо в българските книжарници. Толкова се шуми около електромобилите през последните години, а няма една книжчица. Е, има една, но не е точно това, за което говоря. А в тази сфера има много нови неща, макар, че на пръв поглед в главните компоненти на електромобила да няма нищо високотехнологично - електромотори, батерии, инвертори, кабели и т. н. Но поговорката гласи че „дяволът се крие в подробностите“.

Струва ми се, че и статиите и филмчетата на ентусиасти и фирми за конверсии, които имаха бум преди 7-8 години като че ли поизчезнаха от мрежата и нещата поутихнаха. Може би, със засилването на международната конкуренция на играчите в тази сфера, информацията вече не се споделя толкова свободно и просто всеки си работи тихо и не дискутира подробности за постигнатото, освен крайния си продукт – готовия електромобил.

След двуседмично ровене в Нета открих книги и материали на английски по тази тема, които са сравнително актуални. Да, такива има, издадвани са доста през последните 15-тина години. Така че се заех да посъбера на едно място наличната в интернет техническа литература и да направя нещо като стартъп библиотека, или база данни за устройството на електромобилите и свързаните с тях технологии. Имам идея да напиша (по-скоро да преведа и компилирам) книга на български по тази тема, но не знам дали ще намеря достатъчно време.

Предлагам да кача събраната литература във форума, за да спестя на интересуващите се време и нерви за ровене из Интернет. Смятам, че е полезно във форума или сайта ecars да се направи меню „библиотека“, „книги“ или „downloads”. На първо време книгите ще са само на английски, после ще видим – може аз или някой друг да издаде първата книга на български “Устройство на съвременния електромобил“ - нали това ще е колата на бъдещето, трябва да има поне една книжчица на български. Надявам се и други да добавят нови книги и материали към библиотеката.

Смятам, че събраната на едно място доста обширна колекция от книги ще бъде от голяма полза за тези, които биха искали да навлязат на по-дълбоко ниво в тази, активно развиваща се сфера. Кой знае, може би след няколко години да имаме и български производител на електромобили. Или поне на батерии за тях - нали батерията на Тесла е просто пакет от стандартни индустриални литиево-йонни модули. Добре де, знам че не е толкова просто - както казах по-горе, макар да няма нищо чак толкова високотехнологично, подробностите и малките иновации са решаващи. Именно затова е важно да събираме каквото можем от наличната свободно информация.

Знам че имаме български производител на електродвигатели, зарядни станции вече също произвеждаме, също така правим и разни компоненти за автомобилната индустрия - защо да не се престрашим да произвеждаме и главното нещо – електромобила. Защото през 20-ти век, в Третата индустриална революция България не успя да произведе собствен автомобил, макар че имахме прилична за времето си индустриална база. Дано през Четвъртата ИР да успеем да се включим с електромобил – нали технологично е по-прост за проектиране и производство.

Това е засега. Моля, споделете мнението си – дали форума има нужда от раздел „Литература“, търсите ли по-задълбочена технически информация за електромобилите и дали ще има интерес към книга по тази тема на български? Или ако знаете за такива книги – споделете.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 8 месеца #4242 от mumojem
parto, много готино - поздравления за интереса, благодарско за признателността и това, което описваш го намирам за ефективна инициатива.

Времето може винаги да е проблем, но пък резултатите често осмислят труда.

За нови раздели и теми - с удоволствие - добавяме, разбира се, как няма - важното е да се споделя. По други електромобилни форуми е каро кошер, ние в България все още не го превръщаме в гъмжило форума на eCars - надявам се с все повече навлизащите еелектрички и активната дейност това да се променя все по-бързо.

Добавяме раздел библиотека и нека пълненето започне :cheer:

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 8 месеца #4247 от parto
Благодаря за бързия отговор memojem.

Аз съм готов с архива на библиотеката. Получи се 800 MB. Всичко е PDF файлове сортирани в 6 папки. Само трябва да уточним как да го кача или пратя,
че с прикачен файл няма да стане.
Относно това как библиотеката ще се вижда от потребителите - като един архив или директно ще могат да разглеждат 6-те папки - оставям решението на местните власти. :)
Мога да направя и някакво кратко описание на библиотеката ако е нужно.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 8 месеца #4248 от mumojem
Малко сме по Сърбия с едно ЗОЕ - като добарам нет за малко повече време ще я направя категорията.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 8 месеца #4272 от parto
Здравейте отново

Добавих още малко книжки и Owners`s Manuals за някои електромобили, произвеждани към днешна дата.

Тук временно съм качил архива (вече е 1GB).
ndox.abv.bg/download?id=3a70b48b8e

Линка ще е активен до 31.07.2018.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.