- Коментари: 71
- Харесвания: 21
Ако всеки каже по нещичко за себе си, след като се регистрира, ще си имаме нещо като приветствена книга. Пишете в нея

А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
- Filbor
-
Автор на темата
- Извън линия
- Вече ангажиран
-
По-малко
Още
Преди 6 години 3 месеца #4954
от Filbor
А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете? е пусната от Filbor
Тези автомобили също са една алтернатива на колите с ДВГ.
Примерно за тази:
Toyota Mirai
Пробег: 502 km
...
Пак са с електрически двигатели.
Или сайтът и/или форумът са само за коли, които получават енергия за задвижването си от батерия?
Примерно за тази:
Toyota Mirai
Пробег: 502 km
...
Пак са с електрически двигатели.
Или сайтът и/или форумът са само за коли, които получават енергия за задвижването си от батерия?

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.
- mumojem
-
- Извън линия
- Основател
-
Преди 6 години 3 месеца #4955
от mumojem
Чисто и просто – КарамЕЛ
Отговор от mumojem по тема А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
Ааа не, електричките с водород по никакъв начин не ги игнорираме - пишем за и обсъждаме всяка технология.
Чисто и просто – КарамЕЛ

- sorcererals
- Извън линия
- 3-та жичка
-
По-малко
Още
- Коментари: 144
- Харесвания: 17
Преди 6 години 3 месеца #4958
от sorcererals
Отговор от sorcererals по тема А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
Реалност в норвежки условия - 350 км пробег. Реален финансов разход в норвежки условия - съпоставим с не толкова икономичен дизел. Опция за зареждане у дома - няма такава. Зарядни станции - не е като да няма, но си на границата, на пробега.
Алтернатива - Хюндай iX35 на водород. Реално е базовия им модел преработен за водород, разбирай бутилка 6-7 кг водород(доста по-тежка в реалност, заради необходимите защити) , ел. двигател, подсилено окачване, липса на каквото и да е багажно пространство(максимум две раници) заради наличието на бутилката, пробег 450-500 км.
Никой не знае каква ще е цената на вторичния пазар и на двете коли.
Не на последно място цената - около 50к евро за Хюндая и над 60к евро за Тойотата, при все, че и двете са субсидирани и им се спестява 25% ДДС(възможно е цените да варират с около 5 процента).
Проблема със зареждането вкъщи остава, няма такава опция и едва ли ще има, заради силната избухливост на водорода.
Самият добив на водород все още е много нерентабилен и се транспортира с цистерни. Има много върху какво да се работи.
Алтернатива - Хюндай iX35 на водород. Реално е базовия им модел преработен за водород, разбирай бутилка 6-7 кг водород(доста по-тежка в реалност, заради необходимите защити) , ел. двигател, подсилено окачване, липса на каквото и да е багажно пространство(максимум две раници) заради наличието на бутилката, пробег 450-500 км.
Никой не знае каква ще е цената на вторичния пазар и на двете коли.
Не на последно място цената - около 50к евро за Хюндая и над 60к евро за Тойотата, при все, че и двете са субсидирани и им се спестява 25% ДДС(възможно е цените да варират с около 5 процента).
Проблема със зареждането вкъщи остава, няма такава опция и едва ли ще има, заради силната избухливост на водорода.
Самият добив на водород все още е много нерентабилен и се транспортира с цистерни. Има много върху какво да се работи.
- murry
-
- Извън линия
- Основател
-
По-малко
Още
- Коментари: 243
- Харесвания: 35
Преди 6 години 3 месеца #4966
от murry
Отговор от murry по тема А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
Аз имам фундаментален проблем с колите на водород, който е главно в това, че е изключутелно неефикасен начина, по който се добива. Образно казано - ползваме много ток, за да направим водород, който после транспортираме хиляди километри, за да може колата от водород да си го превърне пак в ток.
Освен това докато батериините автомобили ти осигуряват възможност за независимо зареждане и произвеждане на енергия (вятър, солар, хамстер на екстази), при водорода оставаш вързан към огромните петролни компании. Неслучайно в Калифорния те бяха най-големия лобист за водородните автомобили и работеха заедно с Тойота за изграждането на водородни станции из цяла Калифорния.
Практически иначе е по-готино - ако има мрежата - пълниш бутилката за нула време и си бръмчиш. Разликата в "изживяването" спрямо бензин/дизел автомобилите няма, докато електромобилите изискват малко смяна на навиците на пътуване. А кефа от карането е същия (предполагам, не съм карал).
Някой всъщност карал ли е подобно нещо да сподели опит? Предполагам, че все пак имат някаква малка батерия onboard за да буферират енергия в нея? On-the-spot генерация на точното количество енергия, която трябва за точно този момент ми се струва неефикасен процес.
Освен това докато батериините автомобили ти осигуряват възможност за независимо зареждане и произвеждане на енергия (вятър, солар, хамстер на екстази), при водорода оставаш вързан към огромните петролни компании. Неслучайно в Калифорния те бяха най-големия лобист за водородните автомобили и работеха заедно с Тойота за изграждането на водородни станции из цяла Калифорния.
Практически иначе е по-готино - ако има мрежата - пълниш бутилката за нула време и си бръмчиш. Разликата в "изживяването" спрямо бензин/дизел автомобилите няма, докато електромобилите изискват малко смяна на навиците на пътуване. А кефа от карането е същия (предполагам, не съм карал).
Някой всъщност карал ли е подобно нещо да сподели опит? Предполагам, че все пак имат някаква малка батерия onboard за да буферират енергия в нея? On-the-spot генерация на точното количество енергия, която трябва за точно този момент ми се струва неефикасен процес.
- sorcererals
- Извън линия
- 3-та жичка
-
По-малко
Още
- Коментари: 144
Преди 6 години 3 месеца #4972
от sorcererals
Отговор от sorcererals по тема А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
Точно за тази неефективност става дума. Като проучвах пазара се докоснах и до Хюндая, а Тойотата се очакваше скоро тук в Норвегия. Хюндая няма допълнителна батерия, за Тойотата не знам, но имам двама познати, които си купиха та ще взема да ги разпитам. Доколкото съм запознат, пълниш си бутилката с 5-6 кг виодорд и караш.
В моя случай, въпреки че тези коли все още имат всички преференции, цената на водорода качва разхода до степен съпозставима с използването на икономичен дизел.
В моя случай, въпреки че тези коли все още имат всички преференции, цената на водорода качва разхода до степен съпозставима с използването на икономичен дизел.
- mindfreeze
-
- Извън линия
- Вече ангажиран
-
По-малко
Още
- Коментари: 71
Преди 6 години 3 месеца #4973
от mindfreeze
Отговор от mindfreeze по тема А за колите на горивни клетки какво мислите или какво може да кажете?
До колкото знам смислените водородни коли имат батерии или ултракондензатори за буфериране на тока. Горивните клетки просто не могат да си променят мощността толкова бързо колкото кондензаторите, а никой не иска да кара бавно реагиращ трактор. Освен това горивните клетки се правят със скъпи метали, като платина, и е по-евтино да има буфер за по-голяма мощност, от колкото повече клетки. Малко странно звучи да се ползват скъпи батерии и ултракондензатори за намаляне на цената на автомобила.
Аз като цяло не виждам смисъл във водородните автомобили. Имат прекалено много проблеми (някои вече са изредени тук) и не са значително по-добри от ДВГ.
Добиването на водород е много мръзен и разхищаващ процес. А ток може да се добива по безкрай начини и дори може да си го произвеждаш вкъщи.
Инфраструктура за електроенергия има по целия свят, а за водород - почти никъде. Дори да се изградят зарядни за водород навсякъде, на тях ще им трябва ток, за да работят, и тогава питам аз "Защо просто не си заредя от тока, а давам повече пари, да замърсявам повече и да карам с потенциална бомба в колата?".
Както казах на баба ми веднъж когато много притеснена ми се обади да ме пита "Ами ако ти свърши тока, какво ще правиш?". Посочете ми бензиностанция (или водородстанция) без електричество и тогава ми казвайте, че с гориво се стига по-далече от колкото с ток.
Аз като цяло не виждам смисъл във водородните автомобили. Имат прекалено много проблеми (някои вече са изредени тук) и не са значително по-добри от ДВГ.
Добиването на водород е много мръзен и разхищаващ процес. А ток може да се добива по безкрай начини и дори може да си го произвеждаш вкъщи.
Инфраструктура за електроенергия има по целия свят, а за водород - почти никъде. Дори да се изградят зарядни за водород навсякъде, на тях ще им трябва ток, за да работят, и тогава питам аз "Защо просто не си заредя от тока, а давам повече пари, да замърсявам повече и да карам с потенциална бомба в колата?".
Както казах на баба ми веднъж когато много притеснена ми се обади да ме пита "Ами ако ти свърши тока, какво ще правиш?". Посочете ми бензиностанция (или водородстанция) без електричество и тогава ми казвайте, че с гориво се стига по-далече от колкото с ток.
Харесано от: Filbor