Sidebar

28
Чет, Мар
× Това са електро колонки и зарядни станции, контролери и други подобни неща.

Зареждане от слънчева енергия у дома

Преди 5 години 3 месеца #4855 от cokey
Привет

Стана въпрос в една друга тема, доколко е постижимо зареждане вкъщи изцяло или частично на ток, произведен от слънчева енергия. Та пускам една нова тема тук, да си говорим, кой какво мисли или е пробвал.

Аз имах амбицията да мина (почти изцяло) на ток от слънчева енергия в кооперацията където живея в момента. Проектирахме я така, че мощността да покрива консумацията на апартамента, плюс малко отгоре за да се зареждат колите през деня. Идеята е, през деня енергията генерирана от фотоволтаиците захранва апартамента, ако има включен електромобил той се зарежда, а остатъка зарежда батериите, в този ред и приоритет. Мощността на фотоволтаичните панели е 6кВтпик, акумулаторните батериите са с капацитет 10кВтч.

Умишлено исках да избегна да пълня едни батерии с ток (акумулаторите), с който после да зареждам други батерии (на колите). Затова реших да имам възможността през деня да зареждам колите от слънцето, а вечер на нощна тарифа от ЧЕЗ. Нямаше как да постигна зареждане само от слънчева енергия, понеже тогава трябваше да инсталирам фотоволтаични панели с мощност 30кВтпик и евентуално 100кВтч батерии. А така сега през деня може да се постигне зареждане с около 3кВт което е достатъчно за дозареждане при дневно каране из София. При средно 4 часа стабилно слънце на ден, може да се заредят към 12кВтч дневно, което на мен ми е достатъчно.

Не се получи тази схема, може да се досетите, заради Етажната Собственост. ЕС реши, че не може индивидуални собственици да си инсталират Фотоволтаични Ел. Централи (ФвЕЦ) за собствено ползване. Аргументът -- защото можело и други да искат, а на покрива нямало достатъчно място за всички. Моето предложение да взимам покрива и общите части под наем година за година, с цел да се преразглежда ситуацията периодично, както и да захранвам двата асаньора когато спре тока, не се прие. Но тази тема не е да обсъждаме нагласата ни към новите и различни неща като нация. В ситуацията със собствен имот, този проблем отпада.

Та аз ще сложа същата такава система във Варна, само че понеже там няма да живея целогодишно, ще сключа договор с Енерго-Про за изкупуване. Там имам съгласието на останалите собственици. Особеното в този случай е, че с Енергото трябва да се сключи договор за изкупуване на 100% от произведената електрическа енергия. Тогава изкупната цена е (сравнително) висока и ще бъде фиксирана за 20 години напред. Когато договорът е за частично изкупуване, тогава Енерго-Про сами определят цената, според свободния пазар и други, избрани от тях критерии, което общо взето води до цена от около стотинка и по-малко. Затова се сключва договор за 100% изкупуване, а после им продаваш колкото имаш =D

Това са моите проекти за домашно зареждане на електромобили със слънчева енергия, полуосъществени. Имам и други, включително с ветрогенератори, но тях ще ги споделя по-натам =)

Поздрави
Младен
Харесано от: PETROV, sweeper, Carl Zeiss

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 3 месеца - Преди 5 години 3 месеца #4865 от sweeper
Здравейте, Младене! Благодаря за подробното описание на вашия опит с фотоволтаиците. Явно сте голям ентусиаст по темата, щом имате мерака да се занимавате не само с изграждането на системата, но и цялата разправия с етажни съсобственици, ЕРП-та, строителни разрешителни и т.н. Браво!
При мен уж всичко е безпроблемно - единствен собственик съм на парцели и комуникации, с EVN не би трябвало да имам проблеми - подарил съм им отделен имот да си изградят трафопост (който кръстиха на името на съпругата ми :) имам земя и покриви за усвояване, но ... От много време ми се върти в главата и като инвестиционно намерение, и като възможност да постигна значителна самостоятелност от комуналната система. Но като си представя какво ходене по мъките (службите и службетата) Ще падне и ми се отщява. Щото не знам, дето остарях вече ли, или се уморих, но почнах да правя дребни сметки : то и сега в най-студените месеци цялата консумация на къщата ми не надминава 100лв - резултат от качествената дограма, топлоизолация, климатици и архитектурното решение на къщата. Зареждането на колата - около 1000 елетрокм на месец добавя още 25лв. Та както и да го смятам, не се получава възвращаемост дори на една минимална инвестиция от около 30 000лв. Но както вече писах - основното е разправията с нашенските чиновници. Иначе - убеден съм, че всеки който може да си го позволи, трябва да прави всичко по силите си, за да опазваме чистотата и ресурсите на Майката Земя.
Поздрави:
Димитър

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 3 месеца #4867 от cokey
Мда, така е. Възвращаемостта е малка, не можеш да си върнеш инвестицията, да не говорим за печалба. Аз със сигурност не съм тръгнал да го правя с цел печалба.
Занимаването със службите си е сериозно, но може да се прехвърли на други хора които да го движат това. А продаването на ток към електроразпределителната мрежа е важно, защото така се намалява нуждата от ТЕЦ-овете. Не толкова, че ние ще спечелим някой лев, колкото това въздуха който ние и децата ни дишаме да не е пълен с ФПЧ (фини прахови частици).

За щастие или нещастие, тези дни прогресът се крепи от ентусиастите...
Като няма държавни стимули за по-екологичен начин на живот -- разделен боклук, електричество, неизползване на пластмаса -- всичко остава изцяло в ръцете на до ентусиастите.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 3 месеца #4906 от CuMo
Идеята е супер, като основните два параметъра са:
1. Достатъчен бюджет за реализиране на проекта
2. Достатъчно количество слънчева радиация

Тук има материали за едно умно зарядно, което управлява енергийните потоци според нуждите на електрическия ви автомобил.

www.youtube.com/results?search_query=zappi+charger

Ако цялата тази работа се комбинира с една голяма батерия за дома, то е възможно почти да не купувате електроенергия
за основните домашни нужди и за зареждането на автомобила.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5036 от Борето
Отговор от Борето по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Много ентусиасти имат смътната идея да ползват слънчева енергия вкъщи. За съжаление нашето географско разположение не е много благоприятно за тази цел. През зимните месеци слънчевото лъченее доста ограничено - към 2 часа средно дневно за декември. За София - 1,9 часа.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца - Преди 5 години 2 месеца #5038 от cokey
На 27 декември, който е почти най-късият ден в годината, система с капацитет 5кВтпик генерира към 13кВтч

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5041 от Борето
Отговор от Борето по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Да, има прекрасни слънчеви дни през зимата. Но аз съм дал статистическото дневно средно месечно слънчево греене.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5042 от murry
Някой вадил ли си е статистиката за дневната консумация на електричество? На мен колата ми консумира средно дневно около 5-8kWh.

Всъщност преди да мина на МПС на ток плащах 50лв ток, сега плащам ~80-85 според месеца. Тези 50лв правят по малко над 9kWh на ден. С колата се вмествам в около 15kWh на ден.

Зимата може би ще има недостиг в мрачните дни, да.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5050 от mumojem

cokey писа:
Аз имах амбицията да мина (почти изцяло) на ток от слънчева енергия в кооперацията където живея в момента.


:D :D :D отначало прочетох корпорацията, където живея и се ошашках :D :D :D

Останалото прочетох, но ще чета пак вечерно, че си иска повече осмисляне таз работа хехе.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5102 от Венелин
Отговор от Венелин по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Здравейте
Живея в дом несвързан с електрическата мрежа и карам Пежо Йон
Имам инсталирани около 7000Втпика панели,64кВтч акумулатори и 10 000Вт инвертор 48/220В
Ако не е дизеловият генератор,през зимата е умирачка.Истината е ,че през декември и януари има малко слънчеви дни
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5103 от sweeper
Здравей Венко, а мислил ли си за добавяне на малък - 5kW примерно ветрогенератор? През зимата духат изразени запад-северозападни ветрове с умерена сила, което мисля, че може да се ползва. Не знам в Банкя какви са местните особености.
Прочее - летиш ли с електрически парамотор?
Поздрави от "архитекта"
Димитър

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5104 от Венелин
Отговор от Венелин по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Здрасти.5 кВт вятърен генератор не е малък за дом.не слагам заради комшиите......просто знам ,че ще си навлека неприятности.....

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5105 от sweeper
То е въпрос на отстояние от регулационните граници и височината на конструкцията. Естествено и да не издава силни звуци.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5106 от murry
Не съм инженер, ама базовите познания по физика показват, че за да има задвижване трябва да има фрикция. Има ли фрикция има и шум.

Макар да е легално, неприятностите със съседите са гарантирани - никой не е отишъл да живее на спокойно, за да му бучи и вие :)

64kWh е доста голям капацитет за вкъщи. За колко време ти стига без да включваш генератора когато на солара не можеш да разчиташ? За 3-4 дни?

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5110 от Борето
Отговор от Борето по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Проблемът е че е малко слънчевата енергия през зимата. Обикновено не достига за да покрие нормалната консумация в къщи. Т.е. по-голям акумулатор няма да помогне, без увеличаване на монтираната соларна мощност или друг допълнителен източник на енергия.

За София, за декември фотоволтаиците доставят към 63 kWh на всеки 1kWp монтирана мощност (това при оптимален за зимата наклон от 55 градуса на панелите).
За монтирана мощност 7 kWp, това е 441 kWh. Което прави средно по около 14 kWh дневно.

Може би преминаването на отоплението и топлата вода на термични соларни панели (не фотоволтаични) където КПД-то е с пъти по-високо, би осигурило възможността останалата електрическа консумация да бъде автономно задоволена и през зимата.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5113 от mindfreeze
Отговор от mindfreeze по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Вида на батериите, кога и как се ползва енергията също имат голямо значение. Батериите не са със 100% КПД и ако енергията трябва да мине през тях, за да се ползва по-късно, се губи доста. По-добре е да се ползва на момента. Оловните батерии са доста неефикасни, особено като остареят малко. Аз затова минавам ще минавам сега на литиево йонни и съм автоматизирал колите, бойлера и каквото друго мога, да ползват ток докато панелите произвеждат. Също гледам консумацията да е равномерна, когато сме на батерии, защото пиковете предизвикват големи загуби.
Харесано от: sweeper

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 години 2 месеца #5114 от Борето
Отговор от Борето по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Да, оловните акумулатори са много зле. КПД на цикъла заряд, разряд при най добрите оловни не надвишава 80 - 85% (при литиевите - 95%). Капацитетът на оловните пада много бързо. Хората се подлъгват поради ниската цена на оловните, но дори не в дългосрочеен, ами в средносрочен план бъркат.



Но и при литиевите акумулатори има разлики. Например масовите литиево -йонни са с живот 800-1200 цикъла, литиево-ферофосфатните (Li-FePO4) - 3000-4000 цикъла, а литиевият титанат (LTO) 20000 - 30000 цикъла.
Харесано от: sweeper

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 3 години 6 месеца #6163 от NicolaMan
Отговор от NicolaMan по тема Зареждане от слънчева енергия у дома
Намерена интелигентна станция, която може да зарежда електричество от слънчевия панел направо към вашата електрическа кола
chargingshop.eu/product/abb-terra-ac-22-kw-type-2-socket/
трябва да бъде свързан чрез интелигентен измервателен уред ABB.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 2 години 5 дни #6476 от sweeper
Здравейте отново - да подновим малко темата, макар че основните участници май от години не са влизали във форума.
От някое време домашната ми фотоволтаична система е в пъна функционалност и съм много доволен от нея. От вчера даже съм на 100% самодостатъчност - затопли се времето вече. Та исках да попитам знаещите и можещите : Дали е възможно да си зареждам колата като я свързвам успоредно с батерията - директно от правотоковите изходи. С някакъв трнасформатор на постоянния ток примерно. Ползвам хибриден инвертор до 5kW, който обаче дори и в слънчевите зимни дни ми дава до пълните 7kWp на панелите, когато зарежда и 10kW/h батерия. И тя се зарежда без никаква загуба на енергия, както е когато минава през инвертирането от прав - към променлив и после отново към прав ток в батерията на колата. Та това е - ако някой знае нещо, ще съм благодарен да ме осветли.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 2 години 5 дни #6477 от murry
Не ми е известно подобно решение. На теория ти трябва контролер за CCS (или CHAdeMO според случая), който вместо AC->DC модули да ползва свободния излишък.

Най-добре си мини през стандартния път да захранваш AC станция просто след инвертора.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.