Петък, 08 Април 2011 00:42

Според икономист на HSBC имаме петрол само за 50 години

От
Остава ни нефт само за 50 години

Дори почти да не се интересувате от темата за състоянието на световните запази от суров петрол и пиковото потребление, изявление, че ни остават резерви само за 50 години едва ли ще ви шокира. Шокиращото обаче е в спокойствието, с което това се съобщава и колко рядко тези изявления се правят извън кръга на специалистите.

Петдесет години е в рамките на живота на повече от нас и когато наскоро Президентът Обама говори за премахване на зависимостта от вносен петрол и разработване на енергийна политика за бъдещето, не стана и дума за възможност петролът да бъде изчерпан до средата на века, като преди това стане неимоверно скъп много преди това.

Може би Президентът и други политици тъкмо попиват информацията от докладите, коментирайки, че дали сега или след 20 години пиковото потребление все ще ни завари неподготвени.

Но каквато и да е причината, отраженията от пиковото потребление върху енергийната политика, развитието, глобалната икономика и дори без съмнение модерното общество, оформило се в последните няколко десетилетия, ще бъдат изключително поразяващи и спокойствието на икономиста на HSBC и тишината около всичко това в изявленията по отношение на енергийната политика на САЩ са доста притеснителни.

Източник: treehugger.com

Прочетено 948 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:49
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.