Четвъртък, 07 Март 2013 08:46

Старосел, електромобили и български винен туризъм

От
starosel elektromobili vinen tourism bulgaria
В този блог: Да идеш с електромобил до чудесна българска винарна – дано скоро да ти се случи :)

Отчасти това успях да го преживея съвсем наскоро. Всъщност, точно на 1-ви март. Беше чудесен ден за пътуване из България и с някои корекции скоро се надявам да е още по-приятно и забавно. Трябва ми само един готин електромобил...

Преди седмица, докато отпивам глътка чудесно българско розе, подхвърлям на жена ми, "Искаш ли да мръднем до Старосел?". Не е като да сме единодушни в решенията за подобни инициативи, и добре че е така, инак щеше да е скучен и еднообразен живота. Но този случай не беше такъв – желанието веднага се оказа взаимно и на следващия ден вече имахме резервация.

Така де, виното от Старосел наистина ни харесва, и тук не говорим просто за винарна, а за цял комплекс с ресторант и хотел, при това в така търсения битов стил, та как да не иска да иде човек. Че да види как се прави това чудно вино (ОК, имаме и други страхотни вина, блогът не е за тяхната оценка като цяло), да разгледа тракийските старини и да отмори за ден два.

Старосел

Без да го мислим и без тонове Интернет справки за мнения, просто решихме и дойдохме. Пътувахме бавно и спокойно по магистралата, отклонихме се на Пловдив и по пътя през Граф Игнатиево ето ни в Старосел.

Това е подбалканско село на трийсетина километра на север от Пловдив, намиращо се в чудесната за винарите тракийска низина. Винарски комплекс Старосел е на няма и километър извън селото – голям комплекс с 40 стаи студия или апартаменти (от различен тип), обширен ресторант, вино магазин, енотека и още и още.

Като на екскурзия за една вечер, не губихме никакво време да се потопим в атмосферата. Започнахме с винен тур, на който ни разведе еноложката на комплекса, Надя.

Видяхме инсталациите, и малката за ракия, и огромните за вино в двете подземия, научихме не малко интересни неща за производството на вино и хайде към енотеката.

Там, разбира се, дегустирахме вино. Мммда, чудесно българско вино. Въртим чаши, вдъхваме, говорим си с Надя, а 11-годишният ни син се диви на автентичната каменна обстановка и попива от разказите на нашата събеседничка за тракийските традиции, сред изумителното ехо в това подземно кътче приличащо на изба на стар замък.

По-късно се наместваме до камината на една от големите маси с дебел дървен плот с естествено криволичещи краища в ресторанта. Вече бяхме опитали от ужасно вкусното сиренце при дегустацията и нямаше как да не си поръчаме още с каничката розенце, че не можем да си го купим иначе – засега не се продава (сиренето). Това, вероятно, ще се промени по някое време, защото мислят и за мандра...

Още тонове снимки (та да се запознаете и с животинките на комплекса Smile) ще намерите на Facebook страницата на винарски комплекс Старосел.

Приятно е, вкусно е, българско е, мислиш си кога ли ще дойдеш пак. Но защо не с електромобил? Че с минивана ни е много хубаво, дето си го имаме, но 100 кинта за бенц са си цифра, както и да го гледаш. И тук на сцената излиза електромобилът...

Електромобили

Не съм само аз с големите разходи за гориво, почти всички сме така в България, защото електромобилите още ни се броят на пръсти. ОК, мнозина карат икономични дизели, с тях е доста по-евтино, но пък сутрин, докато придружавам младежа до училище, хапваме заедно доста от техните "издихания", аз още преди да съм закусил.

Старосел определено е на удобно място. Не чак за всички в България, но е централно и поне за живеещите под Балкана, лесно достъпно. Като говорим за големите градове, за пловдивчани е просто на хвърлей място, в комплекса и по пътя видяхме не малко старозагорски коли, а от София е на час и половина път. Без да игнорирам никого, няма да изброявам повече, идеята ми е следната:

В рамките на 200 км за доста хора е и става дори за съвременни електромобили с ограничен пробег.

Така стигам до сентенцията не електромобилното в този блог – пътуване с електро кола из България. Колко удачно е това, какво е положението с пробега, със зареждането и как гледат в комплекса на това ново нещо?

За моя приятна изненада Надя знае. "Ааа, електромобилите ли, да, зная за тях" и от тона й долавям, че темата я интересува, след като случайно я подхванах. Това се вижда и по нейните очи и няма как да не поискам да разбера още. Това стана чак на другата вечер, когато разбрах повече след като звъннах обратно. "Ами, зная, че за да са ефективни, трябва да ги зареждаме с възобновяем ток", изненадва ме още повече Надя. Но за това е "виновен" брат й. Просто се интересува от много неща и знае доста за алтернативното задвижване.

Малко по-късно разговарям и с него, разбирам че е наясно с моделите, с батериите, с енергийните неща и прочие. Чудесно, казвам си, чудесно!

Подмятам идеята за електромобилния туризъм на Надя – да си сложат електро колонка на паркинга, защо не и със соларно захранване, такива неща. Звучи й много интересно и очаква да го направим. Не съм точно в позицията да го изпълня, казвам, но определено съм в тази да съдействам и мотивирам. Пък и за монтажа не е като да нямаме идеи – просто трябва да се обсъди с хората от комплекса. Защото те са тези, които са подхванали тази работа с винопроизводството и винения туризъм. И с малкото ни потапяне в тези неща, вече зная, че в България това много да се прави много хубаво и много успешно. Ето някои идеи по темата.

Български винен туризъм

През 2011-та имахме повод да напишем блог за една много интересна електромобилна оферта в Австрия. Хубаво, само че интересното е какви оферти имаме и можем да имаме в България – австрийците си знаят за тях си. Та, след като наскоро си купих една нова книжка за българските винарни на име Винени маршрути и разглеждайки цели 60 комплекса, разбрах как от 2005 г. (да речем) насам браншът се развива много добре у нас, няма как да не искам да помогна с нещо, да го направим още по-привлекателно  всичкото това.

Далеч не съм опитвал всички съвременни български вина. Има много бутикови винарни и много винопроизводители у нас, но и малкото, които сме пробвали в къщи са достатъчни да знаем, че наистина се справяме много добре с това в България. За комплекси като този в Старосел се искат много инвестиции и засега са малко винарните със собствен хотел и ресторант, но идеята за винен туризъм може би не зависи чак толкова от това.

И без настаняване, дори да е "само" за една разходка и дегустация, пак е чудно преживяване. Можем да го подкрепим с новите чисти технологии, защото няма ли да е готина добавка да можеш да идеш с електромобил на такава пътешествие, било то личен или под наем? И ако полека винарските комплекси започнат да се оборудват с по някоя и друга електро колонка или пък соларен покрив, а рент-а-кар компаниите предлагат електромобили, може да се направят много атрактивни пакети за селски, винен или както искате го наречете туризъм.

То си зависи от нас. Иска си (много) пари, инвестиция си е, но ей, хайде да спрем да въздишаме как е в Австрия и Германия, с оправданието, че имали възможност да си го позволят. Ние правим чудесно вино, имаме невероятна природа (да, има какво да направим за пътищата си), и с инвестиции като тази в Старосел ще бъде страхотно да сложим още някоя и друга подправка в нашата гозба, та миризмата й да привлече и австрийците. За да идват и те при нас, както ние с кеф ходим при тях.

В заключение, за да пътуваш с електромобил сега из България трябва най-накрая да започне внос на електромобили и да направим още за зареждането. С около 100 км пробег, защото по магистралата се кара по-бързо, тези 150 км, с които производителите оферират електромобилите, не са постижими. Но само няколко бързи зарядни станции тук там, ще направят пътуването с електромобил до кътчета като винарната в Старосел или пък Мезек или която и да било друга, възможни, а виненият туризъм ще се сдобие с атрактивна и модерна добавка, която смятам ще привлече и много българи, и много чужденци.

Ако тези идеи ви харесват, ще се радвам да помислите какво може да направите и вие за тяхното реализиране и най-важното – ДА ГО НАПРАВИТЕ. Защото една идея е нищо, без реализация Smile.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 6578 пъти Последна корекция Неделя, 15 Февруари 2015 01:34
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.