Понеделник, 12 Септември 2011 18:47

Най-после: електрически Mercedes (от Brabus) с цели 350 км пробег!

От
Електрически Mercedes E-Class High Performance 4WD от Brabus

По добре малко, отколкото нищо, а още по-добре е, че все пак има кой да направи както си трябва електрически Mercedes. С някое и друго изключение германският автоконцерн не ни залива с електромобилни идеи, но като че ли за да поправи, в схемата се намесва добрият стар Brabus, в случая със своя  Zero Emission отдел, който си е направил труда да създаде демонстрационен прототип, наречен E-Class High Performance 4WD. Името е доста обещаващо, да видим обаче какви са параметрите на тази нова супер електро идея...

Оборудван с по един Protean ELECTRIC електромотор във всяко колело, прототипът, който ще видим само след няколко дни на Автосалон Франкфурт 2011, притежава обща мощност от 435 к.с. и... упс, 3,200 Нм въртящ момент. Леле, това е близо до онези разбиващи 3,800 Нм на Concept_One, който Rimac Automobili ще покаже на изложението. С пикова мощност от 80 кВ (107 кс) парчето и пикова мощност от 800 Нм в спортен режим, тези четири мотора са идеално за високи изисквания, с които Brabus е известна към производителността. В регенериращ режим при спиране, всеки от моторите допринася с до 70 кВ (93 кс) към работата на системата за регенериране на енергия и съответно за зареждане на батериите.

С ниско тегло от само 31 килограма, диаметър само 42 см и дебелина (леле много станаха тия само) 11.5 см, електромоторите са идеални за пректа и пасват идеално в чудните Brabus Monoblock Q колела с размер 8.5Jx19 отпред и отзад.

Интересното? Brabus смята да произведе известно количество от супер електрическия прототип, макар че едва ли говорим за кой знае колко бройки. Но, да, по-добре малко, отколкото нищо.

Чудно нещо са последните електромобилни разработки, които се появяват на бял свят. Някои са супер бързи, като въпросният Concept_One с 2.8 сек до 100 км/ч, а други, като този хубав електрически Mercedes проект, макар с подобен исполински въртящ момент са два пъти и половина по-бавни. Максималната скорост на електрическия Brabus е 220 км/ч, но сравненията правим за да демонстрираме разликата между концепциите - хич не ни и минава през ум да намираме недостатъци на този супер E-Class High Performance 4WD, който си има специално разработена електро-хидравлична спирачна система.

Четирите електромотора в колелата допринасят допълнително за ефективността на колата с усъвършенствана система за регенериращо спиране във всеки от тях. Четирите спирачни диска са закрепени към задната част на всеки електромоторите-главини и ги стискат по два вътрешни спирачни апарата.

Батерии навсякъде и електромотори в колелата
Батерии навсякъде и електромотори в колелата

Контролирането на четирите електромотора обаче не е малко предизвикателство. Работата им се координира от високо технологично контролно устройство и сме готови да се обзаложим, че новаторската система за управление на всички колела се справя доста добре във всякакви атмосферни условия. Това обаче не е всичко: независимото задвижване на всяко колело осигурява активен контрол на ъгъла на отклонение от курса, с впечатляваща динамика на шофиране и особено безопасно боравене.

Задоволени са 'зелените' изисквания: въпреки цялата тази мощ, задвижването с електромотори-главини е особено екосъобразно, заради липсата на въглеродни емисии (при зареждане от възобновяем източник разбира се. На база {tooltip}NEDC{end-link}New European Driving Cycle{end-tooltip}, консумацията на енергия от всичките четири електромотора е само 0.24 кВтч/км, което осигуряна на колата (NEDC) оперативен пробег от около 240 километра. Така стигаме и до 'офертата' от заглавието - е Eco режим, който е повече от приемлив в нормални условия, постоянна мощност от 200 кВ (268 кс) осигурява пробег до 350 километра, без презареждане. Brabus и Eco режим? Хм, това е интересна теза...

Вече усещам, че се питате как точно се постига този пробег от 350 км, за който става дума в заглавието и отговорът е 56 кВтч литиево-йонна батерия, която се презарежда за 1.5 часа с трифазен ток. Такъв в гаража си имат малко хора, но с 350 км пробег и цяла нощ да се заражда, на следващия ден електрическият Brabus ще бъде в състояние да ви закара надалеч и то доста тихо, предвид обичайния за марката имидж.

Та, този доста впечатляващ устойчив пробег от 350 км с еко каране се постига с помощта на тази мощна 56 кВтч батерия. Индивидуалните клетки, свързани с с уникална силова електроника, са монтирани на различни места из целия този Mercedes E-Class, за постигане на максимално добро разпределение на теглото. Спечеленият с премахването на конвенционалния двигател под капака обем се използва за клетките, които намират място и в тунела, предназначен иначе за карданния вал, както и на мястото на горивния резервоар и резервната гума.

Външното зареждане на батерията се управлява от две отделни системи. За домашния гараж има бързо зарядно за екосъобразно зареждане от участника в проекта - германският енергиен гигант RWE. След час и половина трифазно 380 волта зареждане с капацитет 50 кВ, екосъобразният седан отново е готов да измине 350 ('екорежимни') километра. За зареждане на пътя от обикновен 220 волта AC източник или отново, от 380 волтов, колата е оборудвана с интегрирано зарядно, което успява да напълни батерията за пет часа.

Не че го избягваме, не го оставяме и за последно, но просто засега нямаме информация за цената. Едва ли ще е под 100,000... Евро...

Като няма цена, ей ви на малко снимки Cool

elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission--3.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-.jpg-2 elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-1.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-4.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-5.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-6.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-9.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-90.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-91.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-914.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-92.jpg elektricheski-mercedes-e-class-brabus-zero-emission-93.jpg

 

eCars.bg

Прочетено 5368 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:38
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.