eCars е официален партньор и инсталатор на Hypercharger и ABB за DC зарядни станции

Блог

Хареса ни много модулната структура на хиперчарджъра още като го видяхме през 2018-та ли беше през 2017-та и като си наумихме в един момент да се издокараме и в DC хавите, та от началото на 2019-та мейли, приказки и накрая (през юни 2020-та) ни подредиха да сме официален представител, дистрибутор, инсталатор там всичките работи с оторизационни писма въобще както си му е реда всичко.

Оп, нещо много директно тръгна това - айде първо малко по-осветляващо.

Hypercharger е марка DC, бързи, правотокови - наречи ги като искаш - зарядни станции на италианската компания Alpitronic - екип от спецове в силовата електроника. Отличителното в тяхното технологично решение още от самото начало беше модулната структура - касети (power modules) се вграждат вътре в корпусите на зарядните станции както платки в слотовете на дъното на настолен компютър. ОК, не точно, щот тежат по 75 кила парчето, но ето от графиката да го видиш точно как изглежда.

Това е Hypercharger HYC-300 - по-големият от двата корпуса, които компанията предлага. С 4 касети дава общо 300 кВт мощност. Това е или една Tesla Model 3 или Porsche Taycan да дърпа примерно 250 кВт или може да се закачат 2 броя Audi e-tron и да зареждат всеки с по 150 кВт, колкото им е като максимум.

Тази технология елиминира нуждата от големи допълнителни кабинети със силовата електрика, които трябва да се монтират в близост до самата зарядна станция. С времето и други компании започнаха да прилагат модулния принцип, но засега Hypercharger продължава да ни е лидер в това отношение. Сега, след докиментя, малко прескок.

Баш от първия работен ден на новата година, в кило сайтове се затъркаля една "новина" за 199 зарядни станции. Пипната работа - в първия работен ден на новата година и в комбо с тия загадъчни 199, че на 200 няя му обърнеш толко внимание... Ама закъде без пиарец - помага си да фръкват новинките из ефиреца. Това си е бая нужно за зареждачките, че още са ни много кът, не че не се драпа от няколко екипа здраво от години да са повече, но ей я на дойде 2021-ва и някак изведнъж взе да се усеща по така, че ще се намножат вече повечко станциите.

Пак към нашите DC забежки - ранинко се заформихме представител на Hypercharger, но нямаше още почти никакви запитвания и интерес към тези техники в България. И междувременно ние си развивахме производството на премиум AC зареждачки, докато прас през декември 2020 монтирахме първите три 120 кВт зарядни станции на ABB в България.

И това си има (малка) предистория и си стана по реда нещата - изкарахме курс и станахме официален инсталатор на ABB DC зарядни станции, с подпис и печат за всеки от нас - всичкоток.

От тези три, две са на колегите от Fines Charging - да си им много работливи зареждачките - и няма седмица след като ги нанизахме на бетона и подвързахме се заформи тълпа там за откриването - ей така на 243-я километър на Тракия къде Нова Загора (досами ЕКО бензинджийницата). И от другата страна на Rompetrol-а. После хоп още една на фабриката на Алфрида Пеев до Габрово. Еваларка, Велине, DC първенец го раздаде отвсякъде.

Това си е положението - тия места си ги има с горивните работи - ама няма противоречие че там монтираме - важното е зареждачките да са на удобни места, а тия бензинковите са си на самите магистрали и са удобни.

ABB от своя страна, изкара нова серия зарядни станции - също с модули вътре в корпуса - 90, 120 и 180 кВт. Точно от тези 120 кВт са трите, които монтирахме през декември. Вътре самите модули са по 30 кВт всеки, което с добавяне позволява да се стигне до максимална обща мощност 180 кВт. Тя може да се разделя на 2 х 90 кВт - например за 2 парчета Jaguar I-Pace да се пълнят едновременно почти на мах всеки.

Е, след тия най-накрая направени анонси, че сме нагазили прилично в DC морето, ръкавите сме си ги дозапретнали щото се задават бая монтажи по страната на тия големи устройства. Искат си кран, че са тежки, не са като AC миньончетата, но и енергия ръсят на богато, да не кесиш много, ами бодваш, пълниш 15, 20, 30 минутки и се понасяш пак нанякъде.

Всичките тези модели в различните им разновидности ще ги намериш в нашия онлайн магазин - без ценички са, че тях ги раздаваме само при запитване с оферти, което напоследък взе да се случва по-често.

А сме само в началото.

/_
  /

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 5 от 5 на база 3 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Е честито! Мрежа ще правите ли или ще ги закачате до някоя съществуваща?

Влади Иванов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Може ли малко инфо от кухнята къде ще има нови станции, за да планираме нови пътешествия

Мартин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ето това чакахме, страхотна новина!

Е-мо
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Браво! Това е бъдещето. Успех!

ПЕТЪР ПЕТРОВ
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения