TomTom и eCars обновяват зарядните станции в навигациите на електромобилите

Технологии

Съвсем скоро предстои TomTom да актуализира списъка със зарядни станции и данните за тях. Данните идват от eCars, по договора между двете компании, и ще бъдат вграждани директно в навигациите на електромобилите. Това важи за автопроизводителите, с които TomTom работи.

В момента, например, в навигациите на нашите служебни Renault ZOE и Hyundai IONIQ се мъдрят стари и нефункциониращи зареждачки, които ще бъдат премахнати и на тяхно място ще има нов списък с актуални зарядни станции. Данните ще се обновяват динамично, с добавяне на все по-вече детайли като платежни методи, типове конектори и дори описание на обекти (POI).

TomTom пусна и две нови API-та, с които да спомогне разработването на апликации за електрическа мобилност. Първото е Long Distance EV Routing API, което позволява да се планира маршрут предвид наличния в батерията заряд. Алгоритъмът изчислява маршрута заедно със спирките за зареждане и показва очакваното време за пристигане, което включва времето за зареждане.

Второто е EV Charging Stations Availability API, което показва дали статуса на зарядните станции, в зависимост от типа конектор. Това не е нещо ново, но е полезно да е вградено директно в навигацията на колата. Така ще се вижда лесно дали дадена зарядна станция е свободна или заета. Отчитането на типа конектор пък няма да праща Nissan LEAF с CHAdeMO на зарядна станция, която има само CCS кабел.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения